A Fidesznek létfontosságú, hogy megakadályozza az ellenzék összefogását

A Fidesznek létfontosságú, hogy megakadályozza az ellenzék összefogását

Erről beszélt a 168 órának Kolosi Tamás.kt.jpg

A szociológus és milliárdos könyvkiadó- és -kereskedő üzletember interjújában sok minden szóba került, az államosított korrupció, a közbeszéd eldurvulása, a tények utáni világ, a gyűlöletkampány; és hogy bár az első Orbán-kormány alatt még tagja volt a miniszterelnök tanácsadó testületének, úgy tűnik,

régen kiábrándult Orbánból,

és ellenzéki pártot csak azért nem támogat, mert az a Tárki elnökeként számára megengedhetetlen volna.

Az online nem elérhető interjú legérdekesebb része azonban az a politikai-stratégiai elemzés, amit magyar közállapotokról nyújt.

Kolosi szerint Orbán cselekedetei mögött fölösleges ideológiát vagy távlati terveket keresni (ez messze nem magától értetődő), mert a 2002-es kudarc óta mindent a választási győzelemnek rendel alá.

A szociológus ennek tudja be a CEU-ügyet is: itt nem a (Fidesz szerinti) Soros-érdekeltség kiszorításáról, vagy egy Trump-találkozó kicsikarásáról volt szó, hanem a közbeszéd alakításáról. De Kolosi szerint ez is a politikai stratégiai célokkal függ össze:

A Fidesznek létfontosságú, hogy a közbeszéd tematizálásával megakadályozza az ellenzék összefogását.

A CEU-ügy eszerint arról szólt, hogy a baloldalt és a liberálisokat eltávolítsák a Jobbiktól. Mert azt hitték, Vonáék a Fidesz mellé állnak Soros és a CEU ellenében.

De tévedtek. A dolog ott bukott meg, hogy – Kolosi szerint –

a Jobbik belátta,

csak úgy tud hatalomra kerülni, ha kiegyezik az Orbán-kormány minden ellenfelével és megpróbál koalícióra lépni velük.

Persze nem a listákon, hanem úgy, hogy az egyéni választókerületekben mindenhol egy jelölt legyen, aki képes legyőzni a fideszest.

Kolosi szerint ezek után már csak az a kérdés, hogy az MSZP és a baloldal le tudja-e győzni a Jobbikkal szembeni 

zsigeri ellenállását.

Egy ellenzéki – egy kormánypárti (plusz a kamupártok). Kizárólag ebben az esetben van esély arra, hogy a választás meglepő eredményt hozzon.molbot.jpg

A kérdésre a választ félig-meddig meg is adta Molnár Gyula ugyanannak a lapnak ugyanabban a számában: nem, nem tudja. A szocialista kongresszus előtt adott interjújában (egyelőre szintén csak papíron) a pártelnök azt mondta:

Az átlagszavazó miért szavazzon a Fidesz lightra, ha ott az eredeti? Amúgy a nacionalista, kirekesztő politikát Orbánék mintha jobban csinálnák, mint a Jobbik. Az ártatlanságuknak is oda, hiszen nem cáfolták hitelesen, hogy Simicska Lajos pénzén kampányolnak.

Ugyanígy nyilatkozott a miniszterelnök-jelölt is. Botka László a Reuters beruházási konferenciáján azt mondta, az MSZP az új baloldali programmal szeretné feltornászni saját népszerűségét, és csak utána kíván bármilyen szövetséget kötni Orbán Viktor megbuktatására.

De a majdani szövetségkötés csak a baloldalra vonatkozik: Botka megismételte, hogy

hallani sem akar semmiféle együttműködésről a Jobbikkal.

Az MSZP két legfontosabb vezetője tehát előre elhárítja magától nemcsak a győzelem lehetőségét, hanem az egyetlen esélyét is.

  • Most lehet az, hogy csak taktikáznak.
  • Meg az, hogy tényleg nem értik.
  • A harmadik lehetőség az, hogy nem akarnak győzni.

(Képek: Népszabadság, Magyar Nemzet)

Facebook Comments