Kovács Zoltán újra a visszakérdezős csellel próbálkozott, megint MNB-s ügyben és megint rossz vége lett

Kovács Zoltán újra a visszakérdezős csellel próbálkozott, megint MNB-s ügyben és megint rossz vége lett

Kovács Zoltán a múlt év tavaszán és idén tavasszal is ugyanazzal a visszatámadással próbálkozott kivágni magát az ATV-ben a kínos helyzetből. Mindkét beszélgetés egy MNB-körüli korrupciós botránnyal volt kapcsolatos és mindkét beszélgetés teljesen átment abszurdba.

kovacs_zoltan_atv.jpg

Valaki igazán megmondhatná Kovács Zoltánnak, aki egyébként a kormányszóvivő („Nem is emlékszem, milyen diplomát kaptam a CEU-tól”), hogy

ez a kommunikációs stratégia egyszerűen bukás.

Majdnem pont egy évvel ezelőtt még Kálmán Olga az Egyenes beszédben hosszan faggatta a kormányszóvivőt arról, hogyan történhetett meg az, hogy az MNB alapítványai többek között a Matolcsy családhoz köthető cégekhez szórták a közpénzt. A kormányszóvivő akkor is legalább akkora bajban volt, mint az egyszeri origós propagandista, akihez bemennek a momentumosok és csak annyit bír motyogni, hogy ő nem is közszereplő. 

Azért egy kormányszóvivőtől többet vártunk volna. 

Idén ugyanis egy családtag, de most Polt Péter lánya miatt hangzott el egy majdnem ugyanilyen, abszurdba hajló beszélgetés. 

Mindkét esetben Kovács Zoltán megpróbálta eljátszani a hülyét.

A hülyét játszani a maffiás filmekben is leginkább azzal jár, hogy újabb lábujját törik el az embernek kalapáccsal és amikor már agyon fáj, az ember bevall mindent. Hál’ isten, az ATV stúdiójában erre nem került még sor, Krug Emíliától nem várhatjuk el ezt a lekötözős-lábbujjtörős módszert, ezért Kovács Zoltán úgy gondolja, büntetlenül játszhatja a hülyét. 

A beszélgetés legsúlyosabb része mindkét esetben az volt, amikor a műsorvezető egyértelműen rákérdezett, nem gáz-e, hogy a rokonok pénzt / állást kapnak az MNB-től. (A múlt évben ugyanis Fidesz megszavazott egy törvényt, amivel eltitkolták volna, hogy mire mentek el az alapítványok pénzei; szerencsére ezt az Alkotmánybíróság megsemmisítette). Ekkor ez a párbeszéd zajlott le:

Kálmán Olga: Önök ezt megpróbálták eltitkolni!

Kovács Zoltán: De sikerült?

 

Kálmán Olga akkor korszakalkotónak nevezte ezt a visszakérdezést, az egész ország napokig emlegette a kormányzati kommunikáció e csúcsát.

Ma reggel Kovács Zoltán ismét e csúcs meghódítására készült az ATV-ben: most azzal kapcsolatban kérdezte Krúg Emília, hogy Polt Péter 24 éves lányát, Polt Petrát is felvették az MNB-be jogásznak, a jogi igazgatóságra. A 24. hu még hozzátette: aligha csodálkozhatunk mindezen, hiszen a jegybank legfőbb személyzeti vezetője Polt-Palásthy Marianna, Polt Péter felesége.

A kormányszóvivőnek tehát megint megjelent a maga kis Everestje, először, akárcsak a múlt évben, általános lózungokkal próbálta elsimítani a botrányt, minthogy

  • a jegybank teljesen független intézmény,
  • a piaci körülményeket figyelembe véve működik,
  • csak olyanokat alkalmaz, akik magas szinten végzik a munkájukat.

Mikor látszódott, hogy mindezek a nyilvánvaló hazugságok nem hatják meg a műsorvezetőt, Kovács a végső fegyveréhez nyúlt és

megint visszakérdezett. Kétszer.

 

 

(Kovács nem tanult az egy évvel ezelőtti hibájából. Bár akkor se lett nagyobb következménye: csak a maradék szavahihetőségét vesztette el. Bár eddig se volt sok neki. A kormányszóvivők gyorsan használódnak Magyarországon.) 

“Miért kellene kizárni bárkit azért a családi kapcsolatai miatt?”

– kérdezte, mint aki nem is érti, miért kellene neki a kormány szóvivőjeként a kormánytól két teljesen független intézmény (a Polt vezette ügyészség és az MNB) ügyében állást foglalnia.

De itt nem állt meg a visszakérdezés, Kovács a sarokba szorítva egy felszabadítónak szánt újabb visszakérdezéssel próbálta magyarázni a magyarázhatatlant:

“Ez itt most egy akkora probléma?”

– kérdezte.

Kovács szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy garantálja: senki ne kerüljön olyan helyzetbe, “hogy amikor közpénzzel kell elszámolni, vállalhatatlan dolgokat kelljen tenni”.

Ha ő mondja, akkor nem probléma. Nincs itt semmi látnivaló. Menjenek szépen haza és ne gondolkozzanak, meg kérdezzenek annyit már!

Facebook Comments