Kezdenek idegesek lenni a DK-ban

Kezdenek idegesek lenni a DK-ban

Kinyílt az olló az MSZP és a Gyurcsány-párt között, ezért ráparancsoltak a pártelnökre: hívja fel Botkát.gyuf_2.jpg

Ez maga Gyurcsány árulta el szombati beszédében, amit elvileg azért tartott volna, hogy ellopja a showt a Botkát miniszterelnök-jelöltté választó MSZP kongresszus elől, de se nóvum, se konkrétum nem volt benne azon kívül, hogy elmondta, az elnökségben minden héten megkérdezték tőle,

felhívta-e már Botka.

Nem hívta.

Ezért neki kell lenyelni a büszkeségét, és felhívnia. Pedig tudhatja, hogy Botka kitart a szándéka mellett, miszerint Gyurcsány nem kerülhet fel az MSZP listájára (vagy közös ellenzéki listára), ezt csomagolta abba a kongresszusi határozatba, hogy nem indítanak olyan jelöltet, aki 2010 előtt hozzájárult a Fidesz kétharmadához.

Nem (vagy nem elsősorban) Mesterházy ellen megy a játék, hanem a Gyurcsány elleni harchoz kért Botka kongresszusi támogatást.

Hogy ezt kérnie kellett, az azt jelzi, az MSZP-ben komoly szavuk van azoknak, akik a kiegyezést támogatják a DK-val, akár azon az áron is, hogy Gyurcsány előkelő helyet – és biztos parlamenti mandátumot – kap a majdani közös listán.

Azonban egyelőre Botka kitarthat a Gyurcsányt ignoráló álláspontja mellett: a közvélemény-kutatások azt mutatják, működik a kampánya. Mivel a szocialisták alkupozíciója nem volt kiugróan erős az ellenzéki pártok között, az MSZP nem tudta átvinni az akaratát, ezért az utóbbi hónapokban

a választóikon keresztül támadta az ellenzéki pártokat.

Azt nem lehet állítani, hogy átütő sikert ért volna el, a Fidesz még mindig jelentősen vezet a teljes népesség 25 százalékának támogatásával.

De viszonylagosat igen: a  Vasárnapi Hírekben megjelent Publicus-mérés szerint az MSZP 14 százalékos eredményével egyértelműen előzi a 10 százalékos Jobbikot, és messze a 3 százalékon álló DK előtt jár.

Ettől lettek idegesek a DK-ban: veszélyben a párt parlamenti bejutása, és a biztos képviselői mandátum. Vagy legalábbis kevesebbeknek jut belőle egy, a parlamenti küszöböt éppen csak átlépő pártban, mint amit esetleg ki tudnak csikarni maguknak az MSZP-ben teljhatalmat kapó Botkánál.

Botka amúgy – ugyancsak a Publicus szerint – a személyes támogatottságot tekintve 3 százalékponttal előzi a 40 százalékon álló Orbánt (aki januárban még 49 százalékon állt), 9 százalékponttal a 34 százalékos Vonát, és 24 százalékponttal a sereghajtó Gyurcsányt.

Egy heti Medián-mérés arra is rámutat: mi a viszonylagos MSZP-emelkedésnek és Botka jó eredménenyek az oka:

  • a megkérdezettek kétharmada egyetért a Fizessenek a gazdagok!-felszólítással (még a Jobbik-szavazók 70, sőt, a fideszesek 58 százaléka is támogatja);
  • valamint közel kétharmad egyetért az MSZP-kampány azon állításával is, hogy Magyarországon a szegénység a legnagyobb probléma (minden párt szavazói jelentős többséggel így gondolják, de a Fidesz-támogatók több mint fele is egyetért.)

A kampányával Botka Orbán elsőszámú kihívójává pozícionálta magát, pillanatnyilag kicsi többségben vannak a kormányváltást akarók a Fidesz maradását támogatókkal szemben,  és

már csak alig 5 százalékos a különbség

egy Orbán vezette Fidesz és egy Botka vezette ellenzék között (ha csak erre a lehetőségre lehetne szavazni).

Orbán nyilván azon dolgozik, hogy ne csak erre a kettőre lehessen. Ezért nem büntetik a kamupártokat: a Fidesznek az a jó, ha minél hosszabb listáról kell kikeresni a megfelelőt, hátha az összezavarja az egyszeri választót. Botka meg arra a törekszik, hogy csak két lehetőség legyen: a DK (némely politikusa) felkerülhet a listára, de csak Gyurcsány nélkül.

Gyurcsánynak tehát azt a Botkát kell felhívnia a DK nevében, aki pusztán egyetlen dolgot kér a DK-tól: azt, hogy Gyurcsányt magát ne indítsák a választáson. Nem kicsit ironikus, hogy ennek tudatában erre kérték.

Azt várják tehát tőle, hogy maga menjen elébe a (politikai) selyemzsinórnak.

  • Ha meg tudja törni Botkát, nekik az is jó.
  • Ha nem tudja, akkor viszont hátha belátó lesz, és a többiek érdekében visszavonul.

De ha az utóbbi, akkor tegye minél előbb, mert akkor DK-s társainak jobbak lesznek az alkupozíciói a befutó helyekre. Nekik a DK-ban mindegy, csak essenek már túl rajta.

Facebook Comments