A Fidesz Kelet-Magyarország pártja lett, de az ország közepét már elveszítette

A Fidesz Kelet-Magyarország pártja lett, de az ország közepét már elveszítette

A Republikon is közölte a májusi számat, amelyek nagyjából azonosak a többi intézetével. Vezet a Fidesz, jön fel az az MSZP és az ellenzék egésze országosan megverné a Fideszt.partpref-regio.jpg

Ha összefogna, de mivel feldarabolt, a választásokat még a Fidesz nyerné. Jelentősége csak annyiban van,

a kormánypárt nem tudja elmondani, hogy az ország többsége mögötte áll,

a választók többségét képviseli. (Persze, ettől még elmondja, a számok nem zavarják a propagandát.)

Ez csak a szokásos, de ami ennél érdekesebb, hogy a Republikon területi bontást is készített, ami az kisszámú minta miatt óvatosan kell kezelni, de azért iránymutatásra kiválóan alkalmas.

  • Eszerint országosan, a teljes népességben a következő a helyzet: Fidesz – 32 százalék, baloldal/liberálisok – 23, Jobbik – 12. 33 százalék nem tudja.
  • Észak- és Kelet-Magyarországon ennél sokkal nagyobb a Fidesz előnye: 43, illetve 46 százalékkal vezet a 19-11-re és 20-14-re álló ballib és Jobbik előtt.

Egyfelől ebből látszik, hogy a Jobbik elveszítette a hazai pályáját, és a rozsdaövezetben sem tudja megszorítani a Fideszt, de még egy esetlegesen egyesült baloldalt sem.

Másrészt viszont ebben a hat megyét (Nógrád, Heves, Borsod, Szabolcs, Hajdú, Szolnok) magában foglaló térségben akkora a Fidesz előnye, hogy még egy teljes, a baloldaltól a Jobbikig tartó ellenzéki összefogás sem tudná megverni.

Ez még akkor is meggyőző, ha leszámoljuk belőle a Fidesz tendenciózus (minden intézetet érintő) felülbecslését, ami kb. 4-6 százalékot jelent.

A Fidesz Kelet-Magyarország pártja lett.

Nyugat-Magyarországon (Győr, Vas, Zala) hasonló a támogatottsága (41 százalék), ott is nagyon győzne, de főleg azért, mert a Jobbiknak sincs ott bázisa (11 százalék), a baloldal meg kifejezetten rosszul áll (9 százalékon).

  • Az ország közepén viszont teljesen más a helyzet. Az talán már nem is meglepő, hogy a fővárost és Pest megyét magában foglaló Közép-Magyarországon baloldal önmagában is erősebb, mint a Fidesz (Kormánypártok 28 , baloldal 30, Jobbik 13 százalék.)
  • Viszont hasonló a helyzet a Dél-Alföldön (Bács, Békés, Csongrád): ott csak hajszállal marad el a baloldal a Fidesztől (28 vs 27 százalék), a Jobbikkal együtt (14 százalék) viszont nagyon veri a kormányoldalt.
  • A Közép-Dunántúlon vezet ugyan a Fidesz (23 százalék), de a kormány-ellenzék számai hajszálra azonosak (ballib: 15, Jobbik 8 százalék). Itt a legmagasabb, 50 százalékot meghaladó a bizonytalanok aránya.

Nagyon sokan nem tudják, hogy merre billenjenek Nyugat-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon sem, de az utóbbi, Tolnát, Baranyát és Somogyot magában foglaló térség mg ennél is meglepőbb számokat mutat:

itt a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, alig 15 százalék.

Amivel még a Jobbikot (11 százalék) is alig előzi, és ez alig több mint a fele a baloldal és a liberálisok eredményének (27 százalék).

Ez persze lehet akár az kisszámú minta nagy torzítása, és mielőtt messzevezető következtetéseket vonnánk le belőle, ismerni kellene a mintát. Mert lehet, hogy a mintavétel ebben a térségben túlságosan is Pécsre koncentrált a kisfalvak helyett, ez megmagyarázná a Fidesz katasztrofális eredményét. (Mondjuk ugyanez a helyzet a Dél-Alfölddel például.)

De azért a felmérés arra jó, hogy azt elmondhatjuk: az ország teljesen kettészakadt. A város-vidék ellentét mellé mostanra bejött a nagyobb földrajzi tagoltság: az ország két szélén meggyőzően erősek a kormánypártok, az ország közepét viszont mára elveszítették.

Centrális erőtérből periferiális erőtér.

(Kép: 24.hu)

Facebook Comments