3 dolog, ami siralmas képet fest a magyar bíróságok működéséről

3 dolog, ami siralmas képet fest a magyar bíróságok működéséről

warthog5-mudbath.jpgVaracskosdisznózás, alsós tanárnő stílusú tiltások és Orbán embereivel feltöltött bíróságok. A közelmúltban három olyan hír is megjelent a sajtóban, ami enyhén szólva aggályos képet fest a magyar igazságszolgáltatási rendszer helyzetéről.

  • Újra megpróbálhatják kormányzati emberekkel felhígítani a bírói kart

Azok után, hogy a bírák is beismerték, nincs független bíróság Magyarországon, most még jobban elfajulhat a helyzet. Úgy tűnik most újra napirendre kerülhet a bíróságok felhígítása.

Az Alkotmánybíróság tavaly nyáron kaszálta el a kormány különbíróságról szóló ötletét, amely szerint kiszervezték volna a meglévő rendszerből a hatalom számára kiemelten fontos gazdasági, politikai ügyeket. Ráadásul az új szervezet vezetőségét részben nem bírákból, hanem a közigazgatásban dolgozó jogászokból, például kormánytisztviselőkből állították volna össze.

A 444 informátora szerint az OBH egy újabb tervezett átalakítással kapcsolatban összesen 200 új bíróval és 500 igazságügyi alkalmazottal számol. Ehhez számos új bíró kinevezésére lenne szükség. Az informátor szerint pedig ez felveti a gyanút, hogy Orbánék ismét a kormányzati szférából érkező bírákkal akarják feltölteni a közigazgatási bíróságokat. Nos, nem is kérdés, hogy egy ilyen összetételű különbíróság, hogyan döntene például abban, hogy Mészáros Lőrinc nyerte-e a közbeszerzést, vagy megvásárolhatja-e Andy Vajna a következő tévéjét vagy rádióját.

  • Betiltott pletykálkodás és ügyeskedés

A kiszolgáltatott helyzetére mutat rá egy a közelmúltban szétküldött megdöbbentő hangnemű belsőutasítás is. A Fővárosi Törvényszék egy közelmúltban érkezett vezetője, Karsainé Dömsödi Éva betiltotta a pletykálkodást.

“Nem kívánatos, kerülendő, sőt tilos: a pletykálás, a kéretlen véleményalkotás, a híresztelés, a munkahelyi közösség széthúzása, uszítása, az ügyeskedésekkel remélt előnyszerzésre irányuló magatartás és egyéb, hasonló jelenségek” – áll a belső utasításban.

A dolgozók legfőképp az utasítás “vaskalapos alsós tanítónő” stílusú hangnemen döbbentek meg, ami tiltja továbbá az “ügyeskedést”, uszítást és széthúzást is, továbbá napi 2 db. cigarettát engedélyez munkaidőben.

Vajon Karsainé a “kenyéradó gazda” stílusát utánozza? Minket ugyanis ez a hangnem nagyon emlékeztet az OBH elnök módszerére, aki éjjel küld utasítást e-mailben munkatársainak másnap reggeli teljesítésre. Korábban már felmerült a kérdés, hogy vajon ezt az “éjszakai email”-módszert alkalmazta-e Handó akkor is, amikor példa nélküli gyorsasággal áthelyezte az ügyeket vidékre?

  • Az OBH elnök mint varacskosdisznó

A jobboldal sem nézi jó szemmel a magyar bíróságok működését. A jobboldali média egyik arca egyenesen levaracskosdisznózta az OBH elnökét. Lovas István, a Magyar Idők újságírója és az Echo tévé állandó vendége pár hete személyeskedő levelet írt az Handó Tündének, amelyben „varacskos disznónak” nevezte. Indoklása szerint ugyanis a Handó által felügyelt magyar bíróság sorra hozza a felháborító ítéleteket, amelyek „kedvezményezettjei szinte minden esetben a liberális tábor”.

„Én öntől most követelem, hogy jelentsen fel, mert önt egy liberálisan elfogult varacskos disznónak tartom”  – írja Lovas, aki szerint, ha az elnökasszony feljelentené, akkor mindenki számára nyilvánvalóvá válna a NER kétosztatúsága.

Facebook Comments