Karácsony: a Fidesz táborában megreccsent valami

Karácsony: a Fidesz táborában megreccsent valami

A zuglói polgármester a törpepártok összefogását sürgeti.karacsony_1.jpg

Az LMP, az Együtt, a Párbeszéd és a Momemtum választási koalícióját vetette föl Karácsony Gergely a 24.hunak adott interjújában. Szerinte vannak már beszélgetések erről, ősz végére állhatnak össze.

Valamilyen együttműködésre szükség lesz, ezzel nehéz vitatkozni. De nem gondolom azt, hogy az összes ellenzéki pártot be lehet terelgetni egyetlen zászló alá. (…) Az biztos, hogy

több szavazó kell, és kevesebb zászló.

Külön-külön azonban ezek a pártok soha nem fognak tudni annyi szavazót megmozgatni, mint amire együtt lennének képesek. Nem akarok senkinek ultimátumot adni, de szerintem történelmi lehetőség, hogy ezek a pártok szövetségre lépjenek.

Az interjúban utal rá, hogy a Momentummal és az LMP-vel nagyobb erre az esély, az Együttre csak számítana ebben. Ezek a szervezetek közösen háromszor annyi szavazót tudnak megmozgatni, mint külön-külön, ahogyan szerinte nincs is esély arra, hogy kitörjenek a jelentéktelenségből.

A kispártokból összeállt koalíció aztán a választásokon működhetne együtt az MSZP-vel. Bár részletekbe nem megy bele, nyilván a külön lista, koordinált egyéni jelöltek megoldására gondol.

A technikai koalíció kifejezés feltalálója a Jobbikra nem számítana ebben;

szimpla marketingtermének

nevezi, akivel nincs közös dolguk, legfeljebb annak szurkol, hogy reszeljenek valamit a Fidesz támogatottságán.

Ami szerinte már amúgy is olvad:

Azt látom, hogy a Fidesz támogatottságában is megreccsent valami. A számok azt mutatják, hogy hónapról hónapra olvad a tábora. A pesti utcákon ezt már elég jól lehet érezni. 

Érdekes, hogy interjúban Karácsony egy szót sem ejt a DK-ról. Minden bizonnyal azt feltételezi, hogy a Botka-Gyurcsány különmeccs az előbbi győzelmével zárul: Gyurcsány nem lesz rajta az MSZP és a DK közös listáján.

Ilyenformán 4 komolyabb lista állna rajthoz (Fidesz-KDNP, MSZP-DK, Jobbik, ellenzéki kispártok, valamit persze a Fidesz által támogatott kamupártok Thürmeréktől Zuschlagékon át Schmuckig). 

A választáson lehet az MSZP-vel együttműködni, főleg, hogy ezen fog múlni az ország sorsa 2018 után. Vannak csattanások, de alapvetően mégiscsak működik, és ebben a formában meg lehet verni a Fideszt. A felmérések egyébként azt is mutatják, hogy a Fidesz Budapesten és a néhány vidéki nagyvárosban már most beleállt a földbe. Ha most lennének a választások, a kormányoldal nagyon messze lenne a kétharmadtól, de még az abszolút többségtől is, különben nem jön ki a matek. Hiszen mi bizonyítottuk, hogy vannak helyek, ahol az ellenzék akár kétszer annyi szavazatot is gyűjthet, mint ők.

Facebook Comments