Orbán már áprilisban várta, hogy kitör a forradalom

Orbán már áprilisban várta, hogy kitör a forradalom

Az ember, aki ellen az egész világ összeesküdött. ovi_5.jpg

A magyar miniszterelnöknél kevesen voltak gyorsabban és alaposabban tisztában azzal, hogy a CEU-törvénnyel túllőtt a célon. Mindössze az amerikai diplomáciát akarta a sarokba térdepeltetni, erre már a legelső CEU-párti tüntetésnél, a törvény beterjesztése után attól kellett tartania, hogy utcai lázadás tör ki, hogy megfosszák a hatalmától.

Hogy Orbán emiatt aggódott, arra az utal, hogy az első CEU-s demonstráció alatt Rogán és Pintér miniszterek vasárnap délután öttől éjjel kettőig ültek az ORFK központjában várva, hogy történik valami.

Rogán Teve utca félnapjáról onnan tudunk, hogy a jobbikos Mirkóczki képviselő érdeklődött ezzel a kérdéssel (pdf) a Miniszterelnöki Kabinetirodán, ahonnan egyenes választ nem kapott, de Dömötör államtitkár – úgyis mint Rogán helyettese – egyáltalán nem cáfolta, sőt, tagadni sem próbálta (pdf), hogy közvetlen főnöke a rendőrségen töltött egy fél vasárnapot.

Pintér esetében ez még magyarázható azzal, hogy a rendőrség irányítója. (Bár ez sem feltéttelenül indokolt: egy tüntetés biztosítására a rendőrségnek megvan a kompetenciája anélkül, hogy miniszterek fognák a kezüket.) Rogán jelenlétét viszont csak az magyarázhatta, hogy arra készültek, hogy arra készültek, hogy olyan súlyú döntéseket kell meghozni, amit csak Orbán vagy a politikai helyettese, Rogán tehet meg.

Orbán meg mégse tölthet egy hétvégi napot a rendőrségen ülve. De Rogán – sőt, talán Pintér – se tenne ilyet magától. Erre utasítani kell őket. És csak egyvalaki utasíthatja.

Nem pusztán egyszerű rendbontásra készültek, hanem szervezett és átfogó lázadásra. Puccskísérletre. Narancsos forradalomra.

És ez még nem is az a tüntetés volt, mint a törvény elfogadása utáni, amelyiknél a Fidesz, a kormány és a propagandájuk azt állította, hogy a Soros repülővel és buszokkal szállított a tüntetésre 80 ezer embert. Arról nem tudunk, hogy akkor is a Tevében ültek-e, de az előzmények ismeretében valószínű, hogy igen.

A tüntetők büszkék lehetnek: egy teljes kormány követte az eseményeket, és várta a fejleményeket lélegzetvisszafojtva.

Nem mellesleg: egyik tüntetésen sem volt komolyabb rendbontás.

Ezek voltak a legkomolyabb incidensek, de Orbán és kormánya kitartóan győzködi magát, hogy az utcáról fogják megpróbálni megdönteni őket. Erről Rogán is beszélt 2 hete

vannak Magyarországon kiképzőközpontok, ahol már embereket készítenek elő (…), olyan aktivistákat, akiknek a polgári engedetlenség szervezése lesz a feladata ősszel. Új jelenség következik, ha nem működnek a tüntetések, majd el fognak foglalni közintézményeket, bankokat, aminek kifejezetten az a célja, hogy valamilyen rendőrségi attakot provokáljanak ki.

Nem ingatja meg őket ebben a hitükben az sem, hogy eddig nem történt semmi ilyesmi, pedig abból, hogy Rogán a rendőrségen üli végig a tüntetéseket (legalább egyet), abból látszik, hogy már eddig is valami hasonlót vártak.

Az, hogy eddig nem volt semmi ilyen, az nem számít. Majd ősszel lesz. Ha akkor se, majd tavasszal. Vagy nyáron. Az nem lehet, hogy hogy Bástya elvtársat már meg sem akarják ölni!

Orbánnal szemben menetrendszerűen követnek el puccsokat.

  • Volt egy puccs 2011-12-ben. 
  • Egy másik 2014-15-ben.

Ezekről azt kell tudni, hogy mind a kettőre a legendásan éleselméjű  Matolcsy jött rá. Már hogy egyáltalán van ilyen. A másodikat egyenesen a legautentikusabb forrásból ismerte meg: Frei Tamás Bankár című könyvéből.

  • Az elsőt Brüsszel szervezte, meg az IMF és a CNN.
  • A másodikat Washington, Goodfriend, Simicska és Frei Tamás. De lehet, hogy a Tarsoly Csaba is benne volt.
  • Most meg a Soros.

És azt még ki is hagytam, hogy egyszer Pilz Olivér is szervezett puccsot ellene:

Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen és elkezd levelet írni, tiltakozni.

Nem. Pilz Olivér a titkos puccsisták eszköze volt a tavalyi tüntetések idején. Vagy esetleg a vezetője.

Ennyi puccs, és mind sikertelen. Orbán igazi nagy túlélő, pedig mindenki – szó szerint mindenki – ellene esküdött össze. Nagyhatalmú emberek. A Soros például képes arra, hogy 80 ezer embert vigyen repülővel Budapest egyik kerületéből a másikba.

Mondjuk teljesen az sem kizárt, hogy nincsenek ilyen összeesküvések, Bástya elvtársat nem akarják megölni. Csak leváltani. És ehhez nem kell nagy szervezés, meg összeesküvés: van elég dühös választó. Elég életszerű, hogy Pilz Olivér egy reggel felkel, és rájön, hogy elégedetlen.

Valahogy nincsenek ilyen összeesküvések Angela Merkel ellen. Sőt, egyik nyugat-európai demokrata vezető ellen sem. Még Berlusconi ellen sem voltak.

Valahogy utcai kormány- és rendszerváltó demonstrációk csak azok ellen a kelet- és dél-európai autokraták ellen vannak, mint manapság Ukrajnában és Macedóniában, akik ellehetetlenítik a demokratikus korrekciót, akiket máshogy nem lehet leváltani.

Azzal, hogy örökké antidemokratikus, erőszakos hatalomváltási kísérlettől aggódik, Orbán maga is beismeri, hogy a Putyin, Erdogan, Lukasenka, Ceausecu-vonalhoz sorolja magát.

Facebook Comments