5 önjelölt uralkodó, aki nem mindennapi módon ragadta magához a hatalmat

5 önjelölt uralkodó, aki nem mindennapi módon ragadta magához a hatalmat

p1-bl000_waterl_g_20130407185156.jpg

A történelem során számos uralkodó foglalta el úgy a trónt, hogy ehhez semmi jogcíme nem volt. Módszereik a házasságtól a hódításig, illetve a lázadástól a választásig váltakoztak. Néhány önjelölt királynak és királynőnek sikerült továbbadnia címét gyermekeinek, míg mások rövid időn át maradtak hatalmon. Az alábbiakban 5 olyan önjelölt uralkodóról olvashat, aki nem mindennapi módon ragadta magához a hatalmat.

Kis Pipin koronázása a pápa támogatásával

amiel_pepin_the_short.jpg

A 8. században II. Childerich király kormányozta a Frank Birodalmat, amely Nyugat- és Közép-Európa nagy részét magába foglalta. Kis Pipin azonban 751-ben egy csoport nagyhatalmú nemes támogatásával elmozdította a királyt. Levágatta Childerich haját, és egy kolostorba vitette. 

Pipin a pápa támogatását is élvezte. A legenda szerint megkérdezte a pápát: mi a helyesebb, ha a királyi hatalom azé, aki a címet viseli, vagy azé, aki a tényleges döntéseket hozza? A pápa válaszában azt felelte, hogy a de facto hatalom fontosabb, mint a de jure hatalom. Az egyház feje tehát szentesítette Pipin trónutódlását,Franciaországba utazott, és saját kezűleg koronázta meg.

Kis Pipin aztán bátran és jól kormányzott, a trónt pedig fia, Nagy Károly örökölte, aki korának egyik leghatalmasabb uralkodója lett.

Vilmos meghódítja Angliát

william1-cut.jpg

Az angol Edward király Vilmosnak, Normandia hercegének ígérte trónját. Ám Edward halála után ezt az ígéretet megszegték, ezért Vilmos elhatározta, hogy erőszakkal szerzi meg magának a koronát. 

Harold Godwinssont, Wessex earljét arra kényszerítették, hogy hajótörését követően Vilmos udvarában maradjon. Vilmos erővel rábírta Haroldot, hogy esküdjön meg: támogatja igényét az angol trónra. Harold megtette az ígéretet, de nem volt tudatában, hogy az oltár alá, amelyen megesküdött, szent relikviákat rejtettek, ami ígéretét szent esküvé avatta. 

Amikor Edward 1066-ban meghalt, Harold megszegte esküjét, és elfogadta a koronát, ami ürügyet szolgáltatott Vilmosnak Anglia megtámadásához. Vilmos még abban az évben 700 hajóból álló flottával és 10 ezer emberrel győzelmet aratott Harold felett, akit megöltek a csatában. Ezek után nem állt senki Vilmost útjába, akit Anglia királyává koronáztak.

13 trónkövetelő Skóciában

800px-death_of_comyn_1.jpg

Amikor a skót király család közvetlen ága 1290-ben kihalt, 13 főúr is igényt  tartott a trónra. Egyikük Robert Bruce volt, aki eltökélte, hogy megszerzi a hatalmat. Bruce egyik vetélytársát, John Comynt le is szúrta annak érdekében, hogy megkaparintsa a hatalmat. 

I. Edward angol király mindeközben jó alkalomnak látta az örökösödési viszályt arra, hogy megszerezze magának Skóciát. Nemsokkal az után, hogy Bruce-t királlyá koronázták, két katonai vereséget is szenvedett Edward hadaitól, 1314-ben azonban Bruce megfutamodásra késztetett egy, a sajátjánál kétszer nagyobb angol sereget. Bruce 1329-ig kormányozta Skóciát, amikor is leprában meghalt.

Hogyan kell trónust lopni

catherine_ii_by_alexey_antropov_18th_c_tver_gallery.jpg

Sophie Anhalt-Zerbst hercegnő 16 éves korában feleségül ment Péter nagyherceg orosz trónörököshöz, és a nevét Katalinra változtatta. Péter 1762-ben lett cár, ám nem volt sem erőskezű, sem hatékony uralkodó, ráadásul a frigyük sem volt boldog.

Egy Péter ellen kitört lázadás során Katalin és szeretője Grigorij Orlov csatlakozott az orosz hadsereghez. A cárt megfosztották trónjától és meggyilkolták, Katalinból pedig cárnő lett. Uralkodása olyan sikeres volt, hogy kiérdemelte a Nagy Katalin nevet. Halála után fia, Pál örökölte a trónt. 

Csináld magad császár

dettaglio_5.png

A francia forradalom alatt a királyt és a királynőt kivégezték, az országban pedig kaotikus állapotok uralkodtak. Bonaparte Napóleon, a francia hadsereg kiváló tábornoka lehetőséget látott a hatalom megragadására. 1799-ben bevonult a parlament épületébe, és feloszlatta annak tagságát. Új kormányt állított fel, az úgynevezett konzulátust, saját magát első konzullá nyilvánította, és magához ragadta a hatalmat. 

Napóleont azonban nem elégítette ki az első konzuli cím. 1804-ben Franciaország császárává választatta magát. A párizsi Notre-Dame katedrálisban rendezett pompás szertartás során VII. Pius pápától vette át a császári koronát, és saját kezűleg helyezte a fejére.

Forrás: Philippa Wingate: Királyok és királynők

Facebook Comments