A Testről és lélekről újabb nagy győzelme

A Testről és lélekről újabb nagy győzelme

“Meglepetés győztes a 2017-es a Sydney Filmfesztiválon: A magyar Testről és lélekről” írja már címében is a Sydney Morning Herald című lap, beszámolva a magyar film újabb tekintélyes eredményéről a neves filmfesztiválon.   

A film rendezője, Enyedi Ildikó helyi idő szerint vasárnap este vette át a díjat Ausztráliában. A film producerei Mécs Mónika, Mesterházy Ernő és Muhi András – az alkotókkal együtt a berlini Arany Medve után most tehát újabb nagy nemzetközi sikert értek el. Ráadásul, amit talán még fontosabb, a film a magyar mozikban is igen jól hasít, május végéig, több mint 65 ezren nézték meg.enyedi_dij.jpg

A mostani győzelem azért is értékes, mert a 64. éves fesztiválom mindenki arra számított, hogy az amerikai I Am Not Your Negro című film fut majd be.

De a Testről és lélekről elvarázsolta a zsűrit. Bátor, merész és élvonalbeli mozinak nevezték az alkotást.

A zsűri elnöke Margaret Pomeranz azt emelte ki, hogy „ez a film megmutatja nekünk, hogy még ebben a megosztott világban is képesek vagyunk ugyanazt álmodni, s hogy a vágóhíd csúfsága mellett is megmaradhat a kedvesség és a gyengédség.”

A díj átvétele után Enyedi bevallotta, hogy  a díjátadó előtt egész nap mély melankóliába süllyedt, mert úgy gondolta, nem ő nyert.

„Csodálatos, elképesztő, erős verseny volt” – tette hozzá megkönnyebbülve, mikor meghallotta az eredményt..

“Csodálatos, hogy ez a film ilyen sok embert elér. Reményt ad nekem, hogy bízzak a moziban és az emberi kommunikációban.” – tette hozzá.

És hogy milyen erős volt valóban a mezőny, azt az is mutatja, hogy itt is nagy tapsot kapott,  Vanessa Redgrave Sea Sorrow című alkotása, Cannesban is vetítették, amelyik a menekültválsággal foglalkozik. A rendezőként most nyolcvan évesen bemutatkozó Redgrave a színpadról kijelentette, hogy a világ kormányainak, a nemzetközi jognak a menekülteket kell segítenie, különösen a gyerekeket.

mmm2_berlin.jpg           Tenki, Mesterházy, Mécs, Muhi, Morcsányi, Enyedi, Borbély- Berlinben

A Sydney-i újság részletes beszámolóját ezzel együtt a magyar filmből vett képek, Enyedi Ildikó fotója és a film trailer-je illusztrálja, jelezve azt, hogy milyen fontosnak tartják az Enyedi rendezte filmet, a főbb szerepekben: Borbély Alexandra, Morcsányi Géza, Tenki Réka, operatőr Herbai Máté, s a producerek Mécs Mónika, Mesterházy Ernő És Muhi András voltak.

aranymedve_dijatadas.jpg

 Az Arany Medvével Berlinben

Facebook Comments