Pávatánc: az MSZP üzent Simicskának

Pávatánc: az MSZP üzent Simicskának

Két dolog történik párhuzamosan a magyar belpolitika pillanatnyilag elsőszámú témájává vált plakátügyben.plak_1.jpg

Az első a pikánsabb: a rendszerszintű korrupció, a politikájának lényege visszaüt a Fideszre. Egy milliárdos nagyvállalkozó tudniillik az 2010-14 között, az Orbán-Simicska kormány idején privatizált közpénzekből akarja leváltani a Fideszt, de Orbán Viktort biztosan.

Simicska nem tesz mást, mint hű marad eddigi elveihez.

Hülyének lenni alkotmányos jog.

Ezt a kijelentést vagy 20 éve tette, hogy ti. ő igazán nem tehet arról, hogy Kaya Ibrahim és Jozsip Tot nevű emberek teljesen értéktelen, ellenben köztartozásokat felhalmozó cégeket vettek meg a Fidesz-közeli cégbirodalomból. Hülyék voltak, de hát, istenem, ehhez joguk volt.

Most ő sem csinál mást. Senkinek semmi köze hozzá, hogy a mélyen a piaci ár alatt adja a Jobbiknak a Fidesz- és (főként) Orbán-ellenes kampányához a plakáthelyeket.

De amíg nincs, Simicska arra költi a pénzét, amire akarja. Ha lemond a profitról, az ő dolga. Ha még az önköltség se jön ki neki, az is.

A Fidesznek erre 2 válasza van.

Egyrészt az üzlet Simicska-oldalát vegzálják. A Tállai-féle, tehát pártpolitikailag kézzel vezérelt, a Fidesz-elnökségből irányított NAV az elmaradt hasznot kéri számon Simicska cégein. Már az állam elmaradt hasznát. Hiszen az állam adóbevételtől esik el, mert Simicska olcsóbban adja a plakátjait, mint tehetné. Kevesebb jövedelem=kevesebb adó.

De ez abszurd. Mindenki arra költi a pénzét, amire a akarja. A állam egyedül azt vizsgálhatná, hogy hogy a milliárdos hogyan szerezte a vagyonát. De

Orbán valamilyen különös okból azt nem akarja firtatni, hogy honnan van pénze Simicskának.

Másfelől próbálkoznak a Jobbik-oldalon is: megpróbálják betiltani az ilyen üzleteket. De ez nem tilos és nem illegális, bármit is állítson Kósa Lajos. Mert ha illegális volna, akkor nem kellene törvényt hozni a betiltására. Akkor már eleve lenne ilyen törvény.

És amíg nem lesz törvény, addig Simicska legálisan lehet hülye.

És egyelőre úgy tűnik, nem lesz, mert a Fidesznek nincs meg a kétharmada. Két mandátum hiányzik a szükségeshez, plusz még Orbán Viktor se lesz Pesten a pénteki szavazás napján. Tovább esetleg Szijjártó külügyminiszter se.

Ebből is látszik, nemcsak előnyei vannak, de időnkét hátrányai is, ha összefonódik a törvényhozó és a végrehajtó hatalom.

Ebből tehát nem lesz törvény, hacsak egynéhány ellenzéki képviselő nem csábul el (át), és meg nem szavazza a Fidesz-javaslatát. És itt jön a másik dolog, ami most valójában történik:

az MSZP megpróbál plakáthelyeket kiharcolni magának Simicskától.

Két nappal azután, hogy egy hete még a szocialista parlamenti frakció egységesen és teljes létszámban utasította el a Fidesz törvényjavaslatát, az MSZP múlt pénteken egy sajáttal állt elő, ami lénygeében ugyanazt célozza.

A javaslatnak kb. az volt a veleje, hogy

  • ne lehessen közpénzből kampányolni (ez mondjuk a Fidesz-javaslatban annyira nem volt benne),
  • kampányidőszakon kívül ne legyen adható árengedmény,
  • továbbá a plakáthely-tulajdonosoknak a kampányban a helyek negyedét kötelezően fel kelljen ajánlaniuk pártoknak.

És ez a lényeg: ezt összevetve azzal, hogy a javaslatuk a villanyoszlopokon ingyenes hirdetést tett volna lehetővé, azt jelzi, az MSZP-nek nincs elég plakáthelye, próbál kiharcolni magának valamennyit. Gyakorlatilag 

Simicskának üzentek ezzel: vagy nekik is ad el palkátokat a kampányban, vagy hozzájárulnak a tiltáshoz.

Nekik már az is jó, ha a Jobbik – mint rivális – rosszul jár ezzel. De még jobb, ha ők maguk jól járnak (mert lesz plakáthelyük), rosszul jár a Jobbik (mert kevesebb plakáthelye lesz), és még rosszabbul jár a Fidesz, mert nem sikerül betiltaniuk egy ellenzéki kampányt.

A törvényjavaslatot aztán be se nyújtották: kedden Botka leállította. Amiből úgy akar tűnni, mintha előzetesen nem tudott volna róla. Ami azért egészen valószínűtlen, mert pénteken a javaslatot Molnár Gyula pártelnök és Tóth Bertalan frakcióvezető jelentette be. Kizárt, hogy ilyet tettek volna az MSZP hivatalos, kongresszuson megválasztott miniszterelnök-jelöltjének tudta nélkül.

  • Most akkor vagy az történt, hogy megijedtek a szavazói hangulattól, az Fidesszel való összejátszás, kollaborálás, üzletelés, az álellenzékiség vádjától.
  • Vagy sikerült megegyezni Simicskával.

Az első lehetőség azért valószínűtlen, mert a saját vadászház-botrányukból, vagy az LMP alkotmánybíró-jelöléséből leszűrhették azt tanulságot, hogy nem lehet együttszavazni a Fidesszel. Semmiben sem. Hát még egy ilyen, a politikai lehetőségeket szűkítő ügyben.

Mégis bejelentették, hogy van egy hasonló javaslatuk, és az előbbiek tudatában jelentették be. Bevállalták az álellenzékiség látszatát. 

És akkor nem marad más lehetőség, minthogy a Simicska megértette az üzenetet: nemcsak a Jobbik kap plakáthelyeket a cégeitől, jut másnak is.

Ez tavasznál hamarabb nem tud kiderülni, bár akkor meg már senkit nem fog érdekelni.

Facebook Comments