Felvette, ahogy a Liget Projekt biztonsági őre lábtöréssel fenyegeti

Felvette, ahogy a Liget Projekt biztonsági őre lábtöréssel fenyegeti

“Hallod, állj fel és takarodjál innen, a kezed-lábad eltöröm, te faszfej!”

ligetvedok_sorban_ulnek.jpg

Két napja újra áll a bál a Városligetben: most két olyan fát akarnak átültetni a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. megbízásából, amelyik még az épületeknek sincs útban. Tájékoztatás nincs, csak erőszak: a biztonságiak és a rendőrök a ligetet védőket, a civilek pedig a kordont rángatták. Így épül a budapestieknek a kultúra a Városligetben. 

A híradások alapján két fa van útban a Városligetben (elég abszurd: a Városligetben útban van a fa), ezért át akarják ültetni. Az átültetéssel foglalkozó német cég szerint a fák túlélik majd, a Ligetvédők és az általuk megszólatatott szakértők szerint nem:

Emiatt tegnapelőtt és tegnap is a ligetet védő civilek összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel és a biztonsági őrökkel – akik a fa árnyékában hűsölve őrzik napok óta az útban lévő  fákat. 

A HVG videója remekül foglalja össze, mi is történt az utóbbi két napban az ügyben:

 

A Ligetvédők és a velük szövetséges civil szervezetek (Levegő Munkacsoport, Greenpeace) már több éve küzdenek a Városliget zöldjét drasztikusan csökkentő múzeumi negyed fairtása ellen. Ahogy a Magyar Narancs írta: valódi küzdelemről van szó, amelyet nem kizárólag transzparensekkel, szavakkal, hanem békés, passzív formában a saját testükkel is folytatnak az aktivisták.

  • A munkagépekhez láncolják magukat,
  • a buldózerek elé fekszenek,
  • ülősztrájkkal, foglalással akarják megakadályozni egy épület elbontását.

A hatóságokat, a beruházók által kirendelt biztonsági őröket, de a kivitelezőket nem hatja meg ez az állhatatosság. Számtalan eset történt az elmúlt évben, amikor tettlegességre került sor.

  • Véresre vernek egy ligetvédőt,
  • zárt osztályra zárnak egy épületfoglaló tiltakozót,
  • gyomrost osztogat az állami cég alvállalkozója,
  • eltörik az aktivista ujját,
  • és markolókanállal találnak el tüntetőket.

Újabb videót is találtunk a Ligetvédők egyik Facebook-csoportjában, ahol az egyik biztonsági őr tegnap azzal fenyegette meg az egyik tiltakozót: eltöri a kezét-lábát, ha nem takarodik el onnan. 

A konkrét részsikerek a tüntetők tevékenységének is köszönhetőek, így nem került sor föld alatti kiállítótért kialakítására a Közlekedési Múzeum esetében, valamint végül az előírások szerint járt el a kivitelező az azbeszttel szennyezett bontási törmelékekkel. Ráadásul a Ligetvédők nélkül nem gondolnánk úgy a Városliget beépítésére, mint ha pár tiltakozás után feladták volna. A Ligetvédők már most szimbolikus győzelmet értek el, akárcsak korábban az Eleven Emlékmű és más tiltakozók a német megszállási emlékmű kapcsán. A Városliget-projekt sosem lesz már annyira vállalható sok politikusnak, múzeumi embernek, építésznek, mint az lehetett volna a Ligetvédők kitartása nélkül – írta a Magyar Narancs.

 

 

Facebook Comments