Magyar egészségügy: már a gyerekek is veszélyben vannak, de Balog Zoltánék szerint az egész csak “álhír”

Magyar egészségügy: már a gyerekek is veszélyben vannak, de Balog Zoltánék szerint az egész csak “álhír”

Nem kapnak védőoltást a gyerekek, zárnak be kórházi osztályok, menekülnek a nővérek és az orvosok. Nemrég egy újszülött kapott el egy kórházi fertőzést és halt bele. Aztán egy másik, akit nyitott mellkassal hurcolásztak kórházból kórházba. Az emberminiszter szerint minden rendben, ezek csak álhírek. 
korhazi_budi.jpg

A Fidesz-KDNP államtitkárai és Balog Zoltán emberminiszter szerint minden rendben az egészségüggyel, csak álhírek terjednek, meg az ellenzék akar választást nyerni. Láthatóan nem fogták fel, hogy emberéletek múlnak rajta, hogy évek óta csökken az egészségügyre fordított kiadás. 

Látványos rémtörténetek keringenek az egészségügyről a sajtóban:

  1. Nemrég kiderült, hogy hiánycikk egy védőoltás (a Pentaxim), nincs elég oltóanyag és sok gyerek nem kapta meg a kötelező oltását az egész országban.
  2. Kórházi fertőzés okozhatta egy kisbaba halálát a Honvéd Kórházban; az RTL Klub híradójának nyilatkozó budaörsi házaspár azt állítja, hogy 8 napos csecsemőjük kórházi fertőzésbe halt bele a budapesti Honvéd Kórházban. A rendőrség nyomoz.
  3. Ma reggel derült ki, hogy meghalt az a kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak át a gyermekszívklinikáról a Heim Pál Gyermekkórházba, mert előbbiben nem volt CT. A halálhírt a kislány nagymamája közölte a Klubrádió betelefonálós műsorában.
  4. A B1 blog írta meg először, hogy káosz van a Semmelweiss Egyetem egyik gyerekklinikáján és tömegével készülnek felmondani az orvosok, mert át kell venniük a László kórház betegeit is.
  5. Ugyanitt úgy újítottak fel egy kórtermet korábban, hogy az immunhiányos betegek gombafertőzést kaptak és sorra haltak meg, az ÁNTSZ záratta be a kórtermet. 
  6. A dél-pesti Jahn Ferenc Kórház 3-as számú belgyógyászati osztályán felmondó ápolók, nővérek közül többen a közelben nyílt új IKEA-ba mentek dolgozni, mert ott jobb fizetést kaptak. A hír szerint a felmondások miatt be is kellett zárni az érintett osztályt, mert fenntarthatatlanná vált a működése.
  7. A Jahn Ferenc Kórház korábban azzal került be a hírekbe, hogy június elején egyik éjjel több mint 20 percig nem kapott segítséget egy terhes nő, aki a kórház előtt kapott epilepsziás rohamot. Az intézmény főbejárata zárva volt, a mentők nem akartak kocsit küldeni érte, így csak a taxisok és a buszsofőr önzetlen segítségén múlt, hogy nem történt nagyobb baj.
  8. Ugyanez a kórház volt az, ahol tavaly novemberben többnapos hullát találtak az egyik mosdóban, de volt, hogy ágyi poloskák miatt kellett fertőtleníteni az egyik osztályt.
  9. A Szoljon.hu-nak nyilatkozó jászberényi kórházigazgató arról beszélt: a városban csak csökkentett ágyszám mellett tudják biztosítani dolgozóik számára a nyári szabadságok kiadását. Közben kimerültségre hivatkozva visszaadta osztályvezetői megbízását a belgyógyászat főorvosa. Dr. Sinkó-Káli Róbert külön megjegyezte, hogy a vidéki kórházakban kritikussá vált az orvos-, a nővér- és az asszisztensi létszám, majd kiemelte: alig van olyan osztályuk, ahol ne lenne orvoshiány, már a szülészet is ebbe a kategóriába került.
  10. Június végén bezár a szegedi orvosi egyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Geriátriai és Krónikus Osztályának férfi részlege – tudta meg a hvg.hu. A kb. 30-40 ágyas osztály működése szeptemberig fog szünetelni, addig csak a sürgősségiről vesznek át betegeket. A bezárás oka, hogy nincs elég szakdolgozó (vagyis ápoló és nővér) az osztályon.

 

Balog Zoltán szerint álhír az egész

 

Megnyugodhatunk, mert a Fidesz-KDNP politikusai egy emberként álltak ki a nyilvánosság elé, hogy kimondják: mindez nem is igaz. És amúgy is, minden rendben van! 

Rezsiszilárd például a Jahn Ferenc-kórházból érkező egyik felmondós hír után a Facebook-oldalán cáfolta, hogy bezárt a Jahn Ferenc belgyógyászati osztálya. A Fidesz alelnöke felhívta a kórházat, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy továbbra is üzemel a szóban forgó osztály, nem volt és nem számítanak tömeges felmondásokra. Németh információi szerint csupán néhány kórterem van lezárva karbantartási és felújítási munkák miatt, ami összesen 42 ágyat érint a 267 aktív és 259 krónikus ágyból. Úgy látszik, minimum a Fidesz alelnökének kell lenni ahhoz, hogy valaki korrekt tájékoztatást kapjon az adott kórház helyzetéről, a Hír Tv ugyanis hiába kereste a kórházat.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egyenesen álhírnek nevezte a Hír Tv értesüléseit, azt állítva, hogy csak a szokásos nyári festés folyik a kórházban. Az államtitkár azzal indokolta a felújítás időzítését, hogy nyáron csökken a betegforgalom, hiszen

“a betegek egy része nyaralni van.”

Ez a kedvenc mondatunk az egészből: nyilván, az epilepsziás, magára hagyott terhes nő is éppen nyaralt éjjel, a zárt kórházi ajtók előtt, vagy azok a gyerekek is nyaralnak, akiket éppen be kellene oltani. 

 

Balog Zoltán, a Semmelweis-nap alkalmából rendezett ünnepségen azt mondta: nagy a csatazaj az egészségügy körül is, ami a közelgő választásoknak köszönhető, majd rátért arra, hogy

tulajdonképpen nem is annyira rossz a helyzet, csak az álhírgyártók azt próbálják elhitetni az emberekkel.

A miniszter szerint az álhíreket készítőket valakik megbízzák ilyen feladatokkal, de ezekkel elsősorban nem a kormányt lehetetlenítik el, hanem az egészségügyben dolgozókat. Ezután a miniszter azt is elmondta, hogy az álhírekkel valakik pont azt rombolják, ami a legfontosabb, az pedig a bizalom. És ezt figyeljék, hogyan érvelt Balog:

„A gyógyításban a gyógyszernél, a gyógymódnál, meg a finanszírozásnál, mindennél fontosabb a bizalom”.

Rétvári Bence azzal próbált tüzet oltani, hogy kijelentette: sokkal több CT- és MR-berendezés van Magyarországon, mint hét éve. Akinek még ez sem elég, valószínűleg ellenzéki politikus.  

Rétvári Bence nyilatkozata a nyitott mellkassal hurcolászott gyerek esete után kicsit más megítélés alá esik. A Balog-minisztérium parlamenti államtitkára ugyanis pár napja még azzal dicsekedett: nagyot lépett előre 2010 óta Magyarország a CT-MR berendezések számát tekintve: míg 2010-ben 30 MR berendezés volt használatban, mára Magyarországon 65 MR-berendezés van, tehát 117 százalékkal, több mint duplájára emelkedett a gyógyításhoz használható MR eszközök száma.

CT-berendezésből 2010-ben még csak 73, mára már 104 darab, 42 százalékkal több található az országban, vagyis Rétvári szerint számszerűen is kimutatható, hogy a gyógyítás feltételei érezhetően javultak Magyarországon. Balog miniszter azt ígérte: jövőre a szívklinikán is lesz CT és bevallotta, hogy a nyitott mellkasos szállítgatás hetente előfordul. 

Facebook Comments