Valaki plakáton üzent a hatalomnak

Valaki plakáton üzent a hatalomnak

Civil kurázsi? Gerillakció? Simicska?

plka.jpg

A nép nem betiltható, de a kormány leváltható

– ez szerepel azon plakáton, amit a hvg.hu talált a Zsigmond téren. Nincs rajta feltüntetve a készítője és a megrendelője sem, illetve azt sem tudni, ez az egy darab jelent-e meg a városban, vagy több is lesz, és országos kampányról van szó.

Ha csak ez az egyetlen egy, akkor az azt valószínűsíti, hogy gerillaakcióról van szó. A cég megkérdezése, tudta és engedélye nélkül elfoglalta és átragasztotta valaki az egyik hirdetőoszlopukat. Esetleg egy olyat, ami éppen üres volt.

Ha viszont több is lesz, akkor nagy annak az esélye, hogy maga Simicska üzen így Orbánnak. Tudniillik

a közlemény a Mahir Cityposter hirdetőoszlopán jelent meg,

ami köztudottan a miniszterelnök egykori harcostársának tulajdonában áll.

Simicska amúgy megteheti, hogy saját eszközein saját céljai érdekében kampányol, vagy saját véleményét közli. Erre az esetre nem vonatkozik a plakáttörvény, azaz a településkép-védelmi törvénynek az a 3 napja hatályba lépett módosítása, miszerint

Listaáron köteles a hirdetést közzétevő kitenni olyan szervezet plakátját, amit nevesít a költségvetési törvény és ami támogatást is kap. 

Ha Simicska itt a saját véleményét közli, akkor nem fizetett hirdetésről van szó, tehát nincs megrendelő, tehát nincs listaár sem.

Olyat is láttunk már, hogy egy üzleti vállalkozás politikai véleményt fogalmazott meg:iteletido.jpg

Ráadásul a Mahir-poszteren szereplő állítás inkább tekinthető egyszerű tényközlésnek, mint az Orbán-kormány kódolt antiszemita uszítása, vagy hogy állítsuk meg Brüsszelt. 

Amelyek ráadásul

közérdekű tájékoztatás

címszó alatt voltak nyilvántartva, mégha ez felszólítások (ne hagyjuk, állítsuk meg) esetén tökéletes fogalmi ellentmondás is. (Ami a törvényességi felügyeletet ellátó Médiatanácsot és ügyészséget egyáltalán nem zavarta.)

Továbbá, ha ez valóban Simicska kampánya és üzenete Orbánnak, akkor legalább nem közpénzen megy, ellentétben a kormány politikai üzenetet közlő kampányaival, hanem a nagyvállalkozó saját költségen.

Illetve az igaz, hogy egy időben közpénz volt az is, de emiatt a Fidesznek és Orbán Viktornak van a legkevesebb joga reklamálni.

Facebook Comments