Egy gyereken torolta meg a BKK, hogy észrevette az e-jegyrendszer hibáit: éjjel már jöttek is érte a rendőrök

Egy gyereken torolta meg a BKK, hogy észrevette az e-jegyrendszer hibáit: éjjel már jöttek is érte a rendőrök

Egy 18 éves srác ismerte fel először a BKK által frissen bevezetett jegyrendszer hibáit és jelezte is a BKK-nak. Cserébe feljelentették, a rendőrség éjjel ment érte. Tüntetés szerveződik mellette és a T Systems és a BKK FB oldala tele lett kritikus kommentekkel. Közben a bkk.hu elérhetetlenné vált.

e-jegy_bkk.jpg

Ahogy korábban megírtuk, a BKK iszonyatosan elkúrta az e-jegyrendszert, amatőr informatikai hibákat vétettek. (Ráadásul, mint kiderült, a rendszer fenntartása havi 22-25 millióba kerül.) Egy 18 éves fiú jelezte is nekik, hogy 50 forintért tudott magának bérletet venni, de rajta kívül többen, főleg a sajtón és az interneten keresztül jeleztek vissza a vállalatnak, hogy gond van az egésszel.

A BKK ezután ahelyett, hogy megköszönte volna a visszajelzéseket, támadásba ment át.

A vezérigazgató, kiborult és  nyilvános sajtótájékoztatón, tajtékozva jelentette be, hogy feljelentést tesz. Láthatóan mindenki ellenség és hibás, csak maga a programot kifejlesztő BKK és T-Systems nem.

Meg is írtuk, hogy mindez annyira ellentétes a vállalati kommunikáció alapelveivel, hogy tanítani kellene, mint rossz példát.

A sztori itt sajnos nem állt meg: a 24.hu információi szerint gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a fiatalt, aki észrevette a „rést” BKK online értékesítési rendszerében. Az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette a 24.hu információját és arról tájékoztatott, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amelynek határideje 2017. szeptember 15.

Tájékoztattak arról is, hogy az ügynek egy gyanúsítottja van, aki a továbbiakban szabadlábon védekezik. Ennél többet azonban – a nyomozás érdekeire hivatkozva – nem árultak el.

A 24.hu úgy tudja, a fiatalt éjjel állították elő az otthonából.

A feljelentett srác azt írta magáról egy Facebook-posztban, hogy 18 éves és csak egy „most érettségizett átlagos gyerek”.  Azt mondta, semmit nem kezdett a bérlettel, ugyanis még csak nem is él Budapest közelében, soha nem használt egy fővárosi járatot sem.

„Senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy 18 éves gyerek játszott volna ki egy komoly biztonsági rendszert, majd úgy akart volna bűncselekményt elkövetni, hogy arról azonnal szólt az illetékeseknek.”

– írta az illető a Facebookon.

A bejegyzésben az állt, bízik abban, hogy a BKK jobb belátásra tér és látja, hogy csak segíteni akart, nem kárt okozni.

„Reménykedem abban, hogy ez esetben a BKK mérlegelni fogja a feljelentés visszavonását”

– fűzte hozzá akkor.

Mi nem reménykedünk. 

Facebook Comments