Mintha nem tudná, mit csinál: Szijjártó még a szélsőjobbosoknál is durvábban rúgott oda az osztrák kancellárnak

Mintha nem tudná, mit csinál: Szijjártó még a szélsőjobbosoknál is durvábban rúgott oda az osztrák kancellárnak

Szijjártó a szélsőjobbos Szabadságpárt vezetőjénél is durvábban rugdossa Ausztria kancellárját. A történet – szokás szerint – kínos.

szijjarto_es_lavrov.jpg

23 évesen került be a Parlamentbe, soha életében semmi mást nem csinált, mint a Fideszben vállalta el az aljamunkát. Meg is lett az eredménye: 2014-ben ő lett a külügyminiszter. (A kacifántos megnevezést most mellőzzük.) Azóta pedig az alábbi feladatokat teljesíti:

  • vezényli a „keleti nyitást”, azaz készíti elő Magyarország kiugrását az EU-ból, ha elfogyna a pénz, vagy az Uniónak elege lenne Orbán ámokfutásából;
  • rendszeresen harciasan összeveszik mindenkivel, aki nyilvánosan fennakad Orbán ámokfutásán.

(Érdemes a 24.hu cikkét elolvasni a külügyminiszterről.)  

 

Ma megírtuk: a szélsőjobbos osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik vezetője szóvá tette, hogy Kern kancellár az uniós támogatások megvonását szorgalmazza Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.

A két kormány ugyanis folyamatosan szembemegy az uniós alapértékekkel.

“Mivel bizonyos országok milliárdos hozzájárulásokat szereznek az uniós adókból, legalább annyi ’ellenszolgáltatást’ meg lehet követelni, hogy tartsák magukat az uniós szabályokhoz”

– közölte Christian Kern osztrák kancellár egy vasárnapi osztrák lapinterjúban arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal szemben anyagi nyomásgyakorlásra van-e szükség. Az interjú az Österreich című országos kiadású, politikai és közéleti osztrák lapban jelent meg.

“Európa értékközösség is, ezért nem elfogadható, hogy ezek az országok lépésről lépésre felszámolják a demokráciát és a hatalmi ágak szétválasztását, valamint korlátozzák a sajtószabadságot”

– hangsúlyozta a kancellár, aki szerint le kell vonni a következtetéseket. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy minderről a következő uniós költségvetési tárgyaláson feltétlenül szót kell ejteni.

 A kancellár még a múlt héten a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak is azt mondta: az unió szabályainak megsértése esetén csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását.

Az osztrák kancellár nyilatkozataiból persze botrány lett.

Magyarország pedig megint úgy reagált, mint amikor a hülyegyerekre rászólnak, hogy ne hugyozza le a szomszéd bokrait: megsértődött. A futsalosból lett külügyér ma válaszul az osztrák kancellár bírálatára annyit bírt kiböfögni magából: elutasítjuk “ezt a liberális gőgösséget”.

Ez a sértődöttség és gőgösség rendszeres a magyar diplomáciában. Máshogy nem lehet reagálni, ha a nyugati szövetségeseinknek elege van a magyar ámokfutásból. Az viszont kínos, hogy az osztrák belpolitika is reagált a kancellár szavaira és Magyarország hirtelen a szélsőjobbos osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) találta magát egy platformon.

Szijjártó azt küldte ki közleményben: az Európai Unió valóban értékközösség, és a magyarok értéknek tartják a biztonságukat, a határvédelmet, “sőt azt is, hogy Ausztriát is mi védjük az illegális bevándorlással szemben”.

A teljes agyeldobás akkor kezdődik, amikor Szijjártó belekeveri Soros Györgyöt az osztrák diplomáciába is. Szerinte még maga az osztrák kancellár is Soros György zsoldjában áll: “az osztrák kancellár a bevándorlók betelepítésén, a Soros-terv végrehajtásán dolgozik”.

Magyarország azonban nem tartja a közös értékek részének, hogy valaki beleszól egy másik ország belügyeibe, és meg akarja mondani, hogy a magyaroknak kikkel kell együtt élniük, “ezt a liberális gőgösséget elutasítjuk” – tette hozzá.

A szélsőjobbos osztrák Szabadságpárt egyik vezetője, Hofer is szóvá tette, hogy Kern kancellár az uniós támogatások megvonását szorgalmazza Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.

Még a szélsőjobbos osztrák politikus is kulturáltabban kritizálta az osztrák kancellárt, mint Szijjártó:

úgy látja, hogy a kormányfő cseppet sem diplomatikus, amikor a sajtón keresztül fenyegetőzik, mi több, úgy viselkedik, mint elefánt a porcelánboltban.

Az utóbb három év alatt Szijjártónak és a futsalos haverjainak sikerült tönkretennie a magyar diplomácia renoméját és Magyarország presztízsét Nyugat-Európában. Magyarország manapság a kelet-európai féldiktatúra, amely eltűri, hogy Orbán Viktor elnyomja és az erőforrásait ellopja. Elég, ha elolvassuk, mi jelenik meg rólunk a nyugati sajtóban: Szelestey Lajos, a B1 nemzetközi sajtószemléjében fáradhatatlanul szedi össze, mit ír rólunk a média külföldön. És jó véleményt nem lehet Magyarországról olvasni. Soha. Talán pont az ilyen szijjártó-félék miatt.

Facebook Comments