Török Gábor azt jósolja, 2018-ban előrehozott választás is lesz Magyarországon

Török Gábor azt jósolja, 2018-ban előrehozott választás is lesz Magyarországon

Ha a Fidesz nem szerez többséget a rendes, szokásos tavaszi választáson.tgvg.jpg

A politikai elemző a Narancsnak adott interjújában azt mondta, erre megvan az esély, ha az ellenzék megszerez legalább 40 egyéni választókörzetet.

Mivel a választási rendszer az egyéni körzetek dominanciájára épül, a Fidesznek hiába lesz meg a 40 százalék körüli listás eredménye, ha 65-nél kevesebb egyéni mandátumot szerez, akkor ugyan megnyeri a választást, de elveszíti a parlamenti többséget, nem lesz meg a 100 mandátuma.

És akkor vége a NER-nek, meg – politikailag – Orbán Viktornak is.

Török szerint erre azért van esély, mert az ellenzéki szavazatok össze tudnak adódni: vége a centrális erőtérnek, ahol a Fidesz relatív többséggel is alkotmányozó hatalomhoz tudott jutni.

Az elemző azt mondja, hogy a centrális erőteret a Jobbik “néppártosodása”, centrum felé való húzódása végezte ki, azaz hogy a politikai spektrumban egyszerűen helyet cserélt a Fidesszel.

Török szavazói szinten megjelenő együttműködésről beszél:

azt láttuk már időközi választásokon, hogy az esélyesebb ellenzéki jelölt mögött felsorakoznak a kormányváltást akarók.

Ezt az interjú online elérhetővé tett részletében nem fejti ki bővebben, de két dolgot is jelenthet.

  • Egyfelől a Jobbik és az MSZP (vagy általában a baloldal, illetve nemjobboldal) koordinációját az egyéni körzetekben.
  • Másrészt azt, hogy a középre húzódott Jobbik szimpatikussá válhat a baloldaliaknak, akik saját pártjuk/pártjaik tehetetlenségét látva majd tömegesen szavaznak át a Vona-pártra.

Török ugyanakkor az interjúrészletben nem beszél ellenzéki győzelemről, ami csak akkor következhetne be, ha a teljes ellenzéki spektrum összefogna a teljhatalomra és önkényuralomra törő Fidesszel szemben, azaz inkább a másik lehetőségben,

a Jobbik a baloldal rovására történő megerősödésében bízik.

Koordináció híján ez még még mindig nem elég a Fidesz győzelmének megakadályozásához, csak ahhoz, hogy Orbántól elvegyék a parlamenti többséget és a kormányzati hatalmat.

Mondjuk már ez sem lenne kevés.

Ezután 3 lehetőség van, mondja Török: 

Ha ugyanis a Fidesz csak 98 vagy 99 mandátumot szerez, akkor három lehetőség van. (1) Vagy megvásárol valakiket, vagy (2) koalícióra lép az egyik párttal, vagy (3) három hónapon belül előrehozott választásokat tartanak. A mai állapotokat ismerve csak az előrehozott választásokat tudom igazán elképzelni. A kérdés ekkor, hogy mi történik az új választásokon.

Tehát nem lesz Fidesz-Jobbik koalíció.

Továbbá, hogy – ha áprilisi rendes választással számolunk – akkor valamikor jövő nyár közepén, végén, esetleg szeptemberben kell kiírni az új választásokat.

Török Jobbik iránti vonzalmait (a múlt héten például a Jobbik IT táborában volt vendég, de Vonáról vagy pártjáról évek óta nem szólt egyetlen rossz szót sem) ismerve ebből az következik, hogy

ez Vona mesterve: lemásolni a 2014-es ózdi polgármesterválasztást.

Ahol az első körben a fideszes jelölt nyert, a jobbikos szűken előzte a szocialistát. Azonban a szabálytalanságot miatt megismételt választáson a Fidesz-ellenes baloldaliak nagyszámban szavaztak át a jobbikos jelöltre, és Janiczák Dávid azóta is a borsodi város polgármestere, tavaly óta pedig a Jobbik alelnöke is.

Facebook Comments