Heti fasizmus a kormánypárti propagandától: „Bárhol feltűnhetnek az üdülő migránsok”

Heti fasizmus a kormánypárti propagandától: „Bárhol feltűnhetnek az üdülő migránsok”

A kormánypárti média mindent megtesz, hogy szítsa a félelmet és a feszültséget. Az még az enyhébb verzió, mikor azt írják: “Nem örülnek a migránsoknak a Balatonnál.”

menekullt_gyerek_udulni_megy.jpg

A Lokál, az Origo és tettestársaik mindent megtesznek, hogy néhány embertársunk életét csupán azért nehezítsék meg, mert otthonukban háború, éhínség dúl és emiatt menekülniük kellett. A Migration aid ugyanis menekülteknek szervez és szervezett balatoni kirándulást, üdülést.

„A menekültek között van, aki már több mint tíz éve él Magyarországon, más az utóbbi évek menekülthullámával érkezett. Egy azonban közös bennük: mindannyian megkapták a menekülti vagy az oltalmazotti státuszt, azaz a magyar állam elismerte: a hazájukban veszélynek, üldöztetésnek lennének kitéve.”  

– írta az Abcúg képes beszámolója a történtekről. 

A „üdültetett migránsok” – ahogy az egyik fideszes propagandalap fogalmaz – némelyike már évek óta itt dolgozik Magyarországon, adót fizet, semmi rosszat nem követett el. Olyan egyszerű, háború és szenvedések elől menekülő emberek ezek, akikkel nagyon csúnya dolgok történtek – a családjuk az ismerőseik nagy része valószínűleg meghalt, vagy eltűnt a háborúban, vagy menekülés közben halt meg. Néhányukat meg is kínozhattak.

A légkondicionált irodákban üldögélő, közpénzen hizlalt propagandistáknak és pártpolitikusoknak valószínűleg fogalma sincs, kikről írnak, kik ellen keltenek gyűlöletet, hiszen

sose találkoztak még egyetlen migránssal sem. Ahogy az emberek nagy része Magyarországon.  

Jellemző, hogy mindez milyen narratívában jelent meg a kormánypárt által elfoglalt / alapított, közpénzből támogatott propagandamédiában:

„Nem Keszthelyre, hanem Zalavárra akarja telepíteni ideiglenesen a migránsokat a Soros Györgyhöz köthető Migration Aid nevezetű civil szervezet. A környékbeliek teljesen kiakadtak a hírre. Az érintett települések polgármesterei mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák a tervet.” (Ripost)

Így ütközik ki a nácizmus a kormánypárti médiában: a semmitmondó, ún. mínuszos hírből így csinálnak a nyaralók életét fenyegető botrányt. De vajon mit csinálhatnak a rendkívül veszélyes, betelepített menekültek a Balatonnál? Meglepő módon: fürödtek a Balatonban és fényképezkedtek, vagyis pontosan ugyanazt csinálták, mint bárki más. Turistáskodtak.

A Ripost és tettestársai ugyanakkor az emberi jogokat, a médiaetikát és a kiegyensúlyozott tájékoztatást sutba dobva olyan hangszínben „tudósítottak” az eseményről, mintha a helyiek felháborodtak volna az „üdültetés” miatt. (Ezt az állítást is a fideszes politikusok fogalmazták meg, akik nyilván néha kihajolnak a korrupciós botrányoktól újított Audiból, meghallgatni a nép szavát.) A fideszes polgármesterek leszögezték, hogy „senki sem kereste meg a helyi önkormányzatokat a tervvel kapcsolatban, és minden lehetséges eszközzel harcolnak majd, hogy megakadályozzák.” (Mintha bárkinek az üdülésével kapcsolatban egy polgármesternek meg kellene kérdezni a véleményét.)

Manninger Jenő, a helyi fideszes politikus a Magyar Idők nevű kormányzati szennylapban megpróbált riadalmat kelteni, majd magát a Nemzet Megmentőjének beállítani, aztán gyorsan belekeverte Sorost is az egészbe:

– A hír nagy riadalmat keltett a környéken, és nem azért, mert az emberek nem akarnak segíteni a menekülteken, hanem attól félnek, hogy ez a betelepítés egyfajta elő akciója lehet. Emiatt abszolút nem örülünk neki. A hatóságok megvizsgálják, hogyan lehet megakadályozni az akciót, ha pedig a migránsok megjelennének, mindent ellenőrizni fognak, felkészültek rá. Egy biztos: a migránsok semmiképpen sem telepedhetnek le, akkor sem, ha jelen pillanatban a táboroztatás jogilag lehetségesnek tűnik – idézi a lap a politikust. Manninger hozzátett, hogy az akció a Soros-terv része lehet.

Nem csak az a probléma ezeknek a propagandaoldalaknak a cikkeivel, hogy szinte mindenben megegyeznek a harmincas évek náci szórólapjainak szövegeivel; de az is, hogy a cikkekben nincs egy szó sem arról, hogy mi is történt valójában. Leginkább az Abcúg beszámolóját lehet korrektnek nevezni a témában: egyszerűen leírták, hogy mi történik.

Ha megfigyeli a propagandát, abban

  • csak a fideszes politikusok véleményét kérdezik, akik azt állítják, nagy a felháborodás a „migránsok üdültetése” miatt (mintha ön- és közveszélyes elmebetegekről lenne szó, akik minimum valami csúnya fertőző betegséget terjesztenek, úgy írnak róluk).
  • A cikkekben nincs egy árva szó sem arról, hogy mi történik: vélemények vannak, amik mind kivétel nélkül fideszes vélemények és gyűlöletet, félelmet próbálnak kelteni, így befolyásolva az olvasót.
  • fontos a szóhasználat: nem olyan menekültekről írnak, akiket a hazájukban üldöznek, hanem migránsokról, akiket „ide akarnak telepíteni”, akiket „üdültetnek”, tehát: valamilyen láthatatlan kéz irányítja őket, nyilván Soros keze. Mindez azt sugallja, hogy itt is valamiféle összeesküvést gyaníthat az egyszerű olvasó a háttérben, ami ellen – ki más – a Fidesz képes megvédeni az embereket.  

2017-re a kormánypárti propaganda visszahozta a múlt század harmincas éveit, amikor ugyanígy uszítottak a zsidók ellen.

Annak is tudjuk, mi lett a vége.

Facebook Comments