Az ellopott Zánka esete a napi 110 ezer forintos nyaralóval

Az ellopott Zánka esete a napi 110 ezer forintos nyaralóval

Havi jövedelme másfélszeresét költötte el házbérlésre a zánkai tábort üzemeltető szervezet vezetője. De mindez semmi ahhoz képest, hogy miként játszottak ki megint egy jelentős részt a közvagyonból egy rendszerhű alapítványnak, utánuk dobva még néhány tizmilliárdot. Így élünk

zanka_p1540384.JPG

Azon már élcelődni is kár, hogy a rászoruló gyerekek üdültetését végző alapítvány főtitkára –  azért jegyezzük meg a nevét: Hornyák Tibor – egy napi 110 ezer forintos luxusüdülőből intézte a táboroztatás fárasztó ügyeit.

Persze nyilván nem közpénzből a bruttó 2 750 000 havi fizetéséből simán futotta volna rá, ugyanis állítólag tisztes kedvezményt kapott. https://mno.hu/belfold/havi-185-milliot-keres-a-zankai-gyerektabor-fonoke-2412082 )

Ha minden igaz, akkor nettó 1 millió 850 ezer marad neki és az RTL Klub-nak azt mondta 15 százalék kedvezményt kapott a bérlésre.

A családi nyaralás 30. napján leplezte le őt a 24.hu (http://24.hu/kozelet/2017/08/09/110-ezer-naponta-luxusvillabol-jar-dolgozni-a-gyerektaborok-fonoke/ ) másnap ki is költözött. Persze ez csak véletlen egybeesés.

Először számoljunk egy kicsit.

A 110 ezer a 15 százalékos kedvezménnyel az 93.500 forint naponta. Harminc nap alatt tehát csak a szállásért 2 millió 800 ezer forintot kellett kifizetnie az amúgy nem szerény 1 millió 800 ezer forintos jövedelméből. És nyilván még ettek, ittak, talán fagyiztak is. Lecsúszott egy sör? Strandbelépőt vettek vagy a zánkai táborban elvegyültek az ő gyerekei a rászoruló gyermekekkel, hogy legalább itt spóroljanak? Nem tudjuk.

Mindenesetre életszerű, hogy valaki a havi jövedelme másfélszereséért bérel nyaralót.

Persze, kereshet jól a felesége, kaphatott kölcsönt a szüleitől, vagy az is lehet, hogy a téli hónapokban élére állítják a forintot, megvonják a szájuktól a falatot, hogy jusson nyaralásra.

 hornyak_tibor.jpg

És azzal sem érdemes különösebben foglalkozni, hogy a HVG áprilisi beszámolója szerint (http://hvg.hu/gazdasag/20170426_Helikopterrel_utaznak_a_zankai_taborvezetok ) ez a Hornyák, amikor sietett, helikopterrel ugrott le Zánkára. Zavaros magyarázata szerint azért, mert vészhelyzetet imitáltak és vészhelyzetben neki gyorsan ott kell teremnie.

Nyilván, ha a táborban lakna, akkor helikopter – és az azokért kifizetendő milliók nélkül – is elég hamar odaérne. És adja az ég, hogy soha ne legyen szükség arra, hogy gyerekeket efféle figuráknak kelljen bármitől is megvédenie.

Ez az egyik.

A másik az ízlés és a példamutatás lenne, de ezeknek a fickóknak erről felesleges lenne papolni. Ha az ember a „rászoruló” gyermekeket üdülteti, akkor mégse egy luxusüdülőből tegye ezt.

Hülye példa, de egészen biztos vagyok benne, hogy a langymeleg kádári időkben, amikor Zánkát felépítették, a táborvezetők a tábor területén laktak. Kár ebből messzemenő következtetést levonni a rendszerek egészére, inkább csak a pofán lévő bőr vastagságára érdemes.

(Hornyák nyomott egy magát mosdató interjút. Kicsit sajnáltatja ebben magát, hogy milyen rég nem volt nyaralni a családjával és szörnyű, mert neki nyáron is dolgoznia kell. Majd mindenfélével vádolja az újságírókat, akik követték őt,, meg lefényképezték meg ilyesmi. Sehol egy bocs, megbántam, vagy ilyesmi. Ő is meghosszabbítja magát Bicskéig most, mert ez így szokás az Orbán rezsimben. (http://aktualis.blogstar.hu/2017/08/10/hornyak-tibor-a-24-hu-megsertette-a-maganelethez-valo-jogomat/41142/)

A harmadik, hogy egy

a Szeged-csanádi Egyházmegye fennhatósága alá tartozó alapítvány ingyen kapta meg tavaly az ország legnagyobb üdülőközpontjaként számon tartott, 17 milliárd forintra becsült értékű, egyidejűleg nagyjából 2-3 ezer vendég fogadására alkalmas parkos területet az államtól, a szintén méretes fonyódligeti gyerektáborral együtt. Kaptak még hozzá 25 milliárdot az üzemeltetésre.

Azon ki lepődik meg, hogy korábban a Mészáros és Mészáros kft-vel újíttattak fel itt épületeket – az efféle az Orbán rendszer mindennapjainak az alapjaihoz tartozik.

És az is a nem különösebben váratlan hírekhez tartozik, hogy a Szeged csanádi egyházmegye élén az a Kiss Rigó László püspök áll, aki nem is különösen rejti véka alá, hogy Orbán Viktor nagy híve, maga is lelkes stadionépítő. Az egyházmegye tanácsadója pedig Garancsi István – akit nyilván nem kell már bemutatni.

Kiss-Rigó simán részt vett fideszes kampányeseményen is, szóval a rendszer megbízható alkatrésze. (http://index.hu/belfold/2014/11/12/pont_azt_szereti_amit_orban/ )

 Nem zaklatnánk a kedélyeket a további fideszes szálakkal, de azért mégiscsak érdekes, hogy a zánkai tábort üzemeltető Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kuratóriumában több kormánypárti, vagy ahhoz közelálló személy is felbukkant.

Alapításkori elnök: Vagács István Gábor, a nemzetgazdasági minisztérium korábbi főosztályvezetője, alelnök: Deutsch-Für Ágnes Sarolta, Deutsch Tamás második felesége.

A kuratórium tagja Zakar Péter, a Gál Ferenc Főiskola dékánja, a Csongrád megyei közgyűlés korábbi alelnöke, Bábiné Szottfried Gabriella, Sződliget korábbi fideszes polgármestere, volt országgyűlési képviselő, és az alapítvány vezetésében ott találjuk Marekné Pintér Arankát, a Klik lecserélt vezetőjét is.

A táboroztatásra szánt összegre az alapítvány írhatott ki közbeszerzést, amit egyetlen pályázóként saját cége, az Erzsébet Táborok Kft. nyert el.

És kész is.

A téma márciusi parlamenti vitájában Lukács Zoltán (MSZP) a következőket állította: A Zánkai Ifjúsági Központ utódjaként működő Új Nemzedék Központ több milliárd forinttal nem tud elszámolni. Az Erzsébet-program a közvagyon, a közpénz magánvagyonná történő transzferálásáról szól, és úgy van fölépítve egy rendkívül bonyolult cég és alapítványrendszerben, hogy a lehető legnehezebb legyen követni a pénzek és az ingatlanok mozgását.

a kormány ugyanazt a technikát alkalmazza az Erzsébet-programban forgó közpénz esetében, mint amit a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál is láttunk:

A közvagyon gazdasági társaságokba és alapítványokba való kiszervezés által azt a hamis látszatot kelti, mintha azok elvesztették volna közpénz jellegüket, 

 

Facebook Comments