Putyin újra a magyar tartományban jár és a Debreceni Egyetem igazi alattvalóként viselkedik

Putyin újra a magyar tartományban jár és a Debreceni Egyetem igazi alattvalóként viselkedik

Civis honoris causa (díszpolgár) címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Debreceni Egyetem. Nem is akárhogy. 

putyin_orban.jpg

Augusztus 28-án, hétfőn megint leáll Budapest: Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Orbán Viktor hívta meg az újabb grandiózus magyar sporteseményre, a judo világbajnokságra; Putyin maga is judózik és ő a Nemzetközi Cselgáncsszövetség tiszteletbeli elnöke is. A Népszava cikke szerint az orosz elnök Debrecenbe is ellátogatott volna, viszont váratlanul lemondta a debreceni utat arra hivatkozva, hogy a judo világbajnokságra akar koncentrálni.

„Putyin érkezésének hírére az egyetemen már korábban lázas készülődés kezdődött. Úgy tervezték, e hét második felében lezárják az intézményt, a látogatásban érintett objektumokat pedig a TEK is átvizsgálta volna.”

-írta a lap.

A Debreceni Egyetem azonban nem ismer lehetetlent, hogy átadhassa a díjat a “kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységéért” Putyinnak. A díszpolgári címet hétfőn adták volna át, ám a váratlan helyzetre való tekintettel felutaztatnak Budapestre, hogy Putyin mégis csak átvehesse. A helyszín a sajtóértesülések szerint feltehetően a Parlament lesz. Valószínűleg ejt majd pár szót magyar kollégájával, így feltehetően szóba kerül majd a politika is.

A civis honoris causa cím, amit az egyetem át akar adni, azon belföldi vagy külföldi személynek adományozható, aki kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését – olvasható a Debreceni Egyetem közleményében.

A Debreceni Egyetem szenátusa által támogatott előterjesztés indoklása szerint

“mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks 2 beruházásban”.

A Debreceni Egyetem és a paksi atomerőmű bővítésének fővállalkozója, a Roszatom között idén júniusban aláírt együttműködési szerződés rögzíti: az intézmény részt vesz a beruházás szakember-utánpótlásának képzésében.

A Debreceni Egyetem civis honoris causa címét 2014-ben elsőként Habsburg György utazó nagykövet, az utolsó magyar király, IV. Károly unokája kapta meg, aki 2004-2012 között a Magyar Vöröskereszt elnöke volt, 2016-ban pedig Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök vehette át az egyetemi kitüntetést.

A Debreceni Egyetem közleményében nem ejtenek szót az orosz demokrácia helyzetértől, az emberi jogok sárba tiprásáról, az ellenzék bebörtönzéséről, vagy kivégzéséről, ami mind Putyin kormányzása alatt történt Oroszországban. 

 

 

Facebook Comments