Most már minden rendben van az oktatásban, még Nemzeti Tanévnyitó is volt

Most már minden rendben van az oktatásban, még Nemzeti Tanévnyitó is volt

A tisztelettől (bizonyára nem a nyári melegben várakozástól, hiszen egy tanévnyitón a gyerekek igényei a legfontosabbak) félájult iskolások körében nyitotta meg a 2017/2018-as tanévet Balog Zoltán. Palkovics László az eseményen elhangzott beszédében a lehetőségek tanévének eljövetelét ígérte. 

nemzeti_tanevnyito.jpg

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a nemzeti tanévnyitón a nagykőrösi református templomban 2017. augusztus 31-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az, hogy a rendezvénynek a nagykőrösi református templom adott helyet, és a már említett bájos kiskorúakból álló biodíszletet a helyi református iskolák közösen szolgáltatták, valószínűleg tényleg csak a reformáció kerek évfordulója miatt volt, és

nincs összefüggésben az egyházi intézmények bankszámlájára mostanában érkező csinos kis összegekkel.

Pont így alakult.

Ezt Balog Zoltán is igyekezett beszédében megerősíteni, nemzetiszín lepellel eltakarva a kilógó lólábat: szerinte egy templom tökéletesen alkalmas egy olyan tanévnyitóra, amely a világban szétszóródott magyarságnak is szól, és nem azért, mert bármilyen ideológia lenne mögötte. Hanem mert csak. Atyai mosollyal igyekezett mindannyiunkat megnyugtatni, hogy vége az átmenet nehézségeinek, az oktatási rendszer annyira megújult, hogy csak na, és mostantól aztán repkednek a sült galambok: az anyagi gondokat meg fogja oldani a munkanélküliség csökkentése, az elméleti vitákat a Köznevelési Kerekasztal.  Mindenkinek jár ingyen tankönyv, ingyen ebéd, ingyen-bingyom. És még Internet is lesz az iskolákban, annak ellenére, hogy ő azt nem szereti, mert szerinte a mai kapcsolatok jelentős része az online világban születik és ott is hal el. Ezen túl már nem sok szót vesztegetett az iskolakezdésre, sokkal fontosabbnak tartotta elmondani, milyen remek pályázatokat írt ki az általa vezetett minisztérium a reformáció és Arany János születésének évfordulója alkalmából. 

Palkovics László remekbe szabott beszéde sok meglepetést nem tartogatott azok számára, akiknek volt idejük a napokban végigböngészni a minden iskolához eljuttatott, “Tanévkezdő kiadvány” című ötvenhárom oldalas kis kézikönyvet. Az viszont kiderült, hogy ő maga csak a tartalomjegyzéket olvasta, azt sem végig. Ujjongva üdvözölte a tényt, hogy épp ott tartunk most az oktatás fejlesztésében, mint Jókai és Arany János idejében, és mindezt úgy sikerült elérni, hogy közben a rendszer teljesen megújult és dinamikusan fejlődik. Valóban csodálatos egy konstrukció lehet az, amely  – Palkovics szavait idézve – “decentralizált”, miközben “a felelősség és az irányítás végre egy kézbe került”. És amelyben még mindig hagyják, hogy egy államtitkár maga írja a beszédét, miközben a zakóját sem sikerült egyedül begombolnia egy élőben közvetített rendezvényen. 

A Nemzeti Tanévnyitón megtudhattuk, hogy a hazai közoktatásban a legfontosabb az évszázados elvek követése, és az, hogy mindenki pályázzon budapesti és nagykőrösi osztálykirándulásokra, mert arra különösen sok pénz van.

Magukról a gyerekekről nem sok szó esett.

De ők egyébként is csak apró zavaró tényezők a rendszerben.

 

(Kerényi Kata)

Facebook Comments