Videó: megmutatjuk Orbánék helikopterét – így repül

Videó: megmutatjuk Orbánék helikopterét – így repül

Két fő fér bele, és legfeljebb 600 kilométert tud egyhuzamban repülni, azt sem túl gyorsan, mivel végsebessége az óránkénti 200 kilométert sem éri el. A Magyar Nemet bukkant rá.

 

A napilap a miniszterelnök édesapjának, édesanyjának és öccsének tulajdonában lévő Gánt Kő és Tőzeg Kft. letárjában talált rá a „légi járműre”, amelyre több tízmillió forintot fordíthatott a bányavállalat. Mint írják: A leginkább talán egy egyszemélyes minihelikopterre hasonlító jármű nem igazán tűnik alkalmasnak ipari tevékenységre, hiszen

  • mindössze 4,8 méter hosszú,
  • alig 300 kilogrammos,
  • és legfeljebb 600 kilométert tud egyhuzamban repülni,
  • azt sem túl gyorsan, mivel végsebessége az óránkénti 200 kilométert sem éri el.

A négyéves Calidus típusú girokopter inkább hobbigép, az ára nagyjából 90 ezer dollár, azaz jelenlegi árfolyamon durván 23 millió forint.

A járművet most 7,6 millió forintos értéken tartják nyilván a könyvekben, de 2013-ban vásárolták, és azóta értékének jelentős részét leírták. Ha lehet hinni a cég számviteli politikájának, akkor a bekerülési érték a 30 millió forintot is meghaladhatta.

A gép érdekessége, hogy a rotort csak felszálláskor forgatja; a hátulján lévő légcsavart pörgeti a kis motor, az tolja előre a Calidust és a tetején lévő rotor automatikusan forog a légáramlattól.  Ez a gép igazi sétarepülő: egészen alacsony sebességnél is a levegőben tud maradni, így nagyon jól lehet a tájban gyönyörködni. Mondjuk, a kisvasút felet elrepülni a felcsúti birtokok környékén. 

A bányamágnás Orbán-család vagyonában egyébként a 23 millió forintos minihelikopter nem is nagy összeg: a Dolomit Kft. tulajdonosai 500 millió forint, a Gánt Kő és Tőzeg Kft. tulajdonosai 730 millió forint osztalék kivétele mellett határoztak 2016-ban. (Az Orbán-család fő cégeinek eredménybeszámolói az igazságügyi minisztérium honlapján elérhetők. Orbán Viktor miniszterelnök édesapja, Orbán Győző két fő bányacégben tulajdonos, ezek, mint a Direkt36 két cikkben is bemutatta, gyakran beszállítói hatalmas EU-s és költségvetési pénzből finanszírozott projekteknek.)

A Dolomit Kft árbevétele 2016-ban a harmadával csökkent, 3,2 milliárdról 2,2 milliárdra – de így is sikerült kihozni 410 millió forint adózott nyereséget (profitráta: 19 százalék). Ehhez az eredménytartalék terhére csaptak hozzá még 90 milliót, így jöhetett össze a félmilliárdos osztalékfizetés. Nem kell aggódni Orbánékért, a cégben így is benne maradt közel egymilliárd forint. (A Dolomit Kft-nek egyébként nem 100 százalékban tulajdonosa az Orbán-család, csak felerészben, ezért az osztaléknak is csak a fele jut nekik.)

A 100% Orbán-tulajdonban álló Gánt Kő és Tőzeg jelentősen, 313 millióról 413 millió forintra növelte árbevételét. Ehhez képest szép, 255 millió forint adózott nyereséget ért el, ami szédületes, 61 százalékos nyereséghányadot jelent. Ennél is szédületesebb, hogy (2017 december végéig) 730 milliós osztalékot vesznek ki a cégből – nyilván a jelentős, szintén milliárd körüli eredménytartalék terhére.

Idén pont a 2015-ös Orbán-sikercég, a Nehéz Kő Kft. botlott nehézségekbe. Árbevétele 1,7 milliárdról 872 millióra olvadt, nyeresége pedig 430 millióról 11 millióra nullázódott. Ebből a cégből nem vettek ki osztalékot. És bárhogy is nézzük, a 2016-os év nem volt olyan az Orbán-család szempontjából, mint a 2015-ös – írta a 444.

Facebook Comments