Gyurcsány megüzente a szocialistáknak: nem egyezkedik, nincs különalku

Gyurcsány megüzente a szocialistáknak: nem egyezkedik, nincs különalku

Eddig ő akarta leginkább az összefogást.gyf.jpg

A Nyugati téren, a hvg.hu tudósítása szerint néhány 100 idős ember előtt tartott Gyurcsány-beszéddel indította el a hosszú kampányát a DK. A beszédnek egyetlen fontosabb momentuma volt: Gyurcsány üzent a szocilaistáknak, hogy nem egyezkedik, nincs különalku.

Ez nem kirakodóvásár. Mi különalkut nem fogunk kötni. Mi a 106-ról szívesen és nyitottan kompromisszumkészen megállapodunk, de különalkut nem kötünk egyetlenegy választókerületről sem, erre senkinek nincs felhatalmazása, ilyet senki nem fog megtenni a Demokratikus Koalícióban.

Ez ahhoz képest jelentős változás, hogy eddig éppen Gyurcsány volt az, aki a választókerületi koordinált ellenzéki jelöltállítás mellett állt ki. Szemben Botka Lászlóval, aki nem pusztán az egyéni jelöltállítást, hanem a közös ellenzéki (baloldali) listát + miniszterelnök-jelöltet + közös egyéni jelölteket szorgalmazott.

Mondjuk ezt Gyurcsány is támogatta kb. februárig, amíg ki nem derült, hogy a Botka-féle közös listán neki nem volna helye, mert

több szavazatot visz el az ellenzéktől, mint amennyit nyerni lehet vele.

Lehetetlenné teszi például, hogy a kisebb ellenzéki pártok, mint az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum és LMP csatlakozzon az esetleges ellenzéki közös listához.

A Momentum azóta ismét rögzítette: külön indul, a Párbeszéd, illetve miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely Botkával kampányolt együtt, azaz amióta világos, hogy nem kell újabb unicumokat inni a Gyurcsánnyal közös listán való szereplés miatt, a Párbeszéd nyitott az együttműködésre a szocialistákkal.

Gyurcsány nyilvánvalóan erre válaszul kötött megállapodást Bokros Lajos egyszemélyes pártjával, a Momával, hogy ne tűnhessen úgy, hogy kirekesztett lenne.

Bokros és Gyurcsány már a tavaly őszi ellenzéki tárgyalásokon is kiválóan működtek együtt, amikor kirekesztették onnan a nekik nem tetszőket, mint Fodor Gábor liberálisait vagy az amúgy nem tényező Balpártot.

És azután meglepődtek, amikor színre lépett Botka, aki őket rekesztette ki, főként Gyurcsányt, Bokrosnak nincs komoly súlya.

A DK – teljesen szembefordulva addigi álláspontjával –

ezután kezdte képviselni azt, hogy nincs is szükség közös listára, elég a koordinált jelöltállítás. Amivel aztán most fordul szembe ismét: már nem elegendők a helyi (pl. a fővárosi) közös jelöltek, mindenhol az országban közös jelölteket akar.

Amiből az látszik, hogy a fővárosi közös jelöltekre kapott ajánlatot az MSZP-től.

  • Vagy Molnár Zsolttól, aki már tavaly ősszel egyeztetett a DK-val a budapesti közös jelöltekről, és később Botkával is szembefordult attól tartva, hogy ha a DK külön indul, akkor az ellenzéket megosztva a Fidesz besöpri a fővárosi mandátumokat.
  • Vagy Botka környezetéből üzentek neki. ( De nem Botka. Ha ő maga hívta volna fel, akkor azzal Gyurcsány egészen biztosan elbüszkélkedik.)

Ez utóbbi is elképzelhető lehetőség. Ebben az esetben megváltozott az MSZP stratégiája: belátták, hogy Gyurcsányt nem tudják levenni a tábláról, próbálják elejét venni a fővárosi mandátumok elveszítésének, továbbá annak is, hogy a vidéken egyöntetű megítélésű Gyurcsány szavazókat tartson távol az ellenzéki képviselőjelöltektől, és oda már nem vennék be a volt miniszterelnököt.

Gyurcsánynak ez természetesen elfogadhatatlan, amit most meg is üzent nyilvánosan. Ő nem engedi magát gettóba zárni. Vidéken esélytelenek a jelöltjei, amivel a listájának esélyei csökkennek, ha át akarják lépni a parlamenti küszöböt.

Ha nem kapnak nyerhető kerületeket vidéken, akkor a DK szinte biztosan eltűnik a süllyesztőben.

De most Gyurcsány van rossz pozícióban. Eddig Botka akart valamit a DK-tól, de Gyurcsány volt birtokon belül. Neki nem volt más dolga, mint várni és időt nyerni, ő volt a megegyezésre törekvő békés, nyugodt ember (már a baloldali szavazók szemében, akikért a harc folyik).

Most viszont kapott egy ajánlatot, ami nem elég jó neki. Az általa követelt országos megállapodás már csak egy lépésre van a közös listától, amit viszont elutasít. Nehéz lesz lemosnia magáról, hogy 

nem csak saját biztos parlamenti mandátuma érdekli.

Azt, hogy Gyurcsány hangneme durvulni fog, azt már jelzi, hogy a Nyugatinál utalt arra, nem vennék fel Botkát a DK-ban, mert

van egy bizonyos mérce.

Persze Gyurcsány, aki nem szeretné, ha mások beleszólnak pártja belügyeibe, most

  • a többi kis ellenzéki pártot kritizálta, amiért azok együtt akár 10 százalékot is elvihetnek az ellenzéki összefogástól.
  • Attól az ellenzéki ellenzéki összefogástól, amit először maga Gyurcsány vétózott meg.
  • De amelyiknek szerinte akár kétharmada is lehet a következő választáson.
Facebook Comments