Orbánék újabb támadása a független sajtó ellen: az adófizetők pénzéből próbálják lejáratni az újságírókat

Orbánék újabb támadása a független sajtó ellen: az adófizetők pénzéből próbálják lejáratni az újságírókat

A Fidesz továbbra is nyomás alatt próbálja tartani a független sajtót. Ma derült ki, hogy Andy Vajna felvásárolta a Borsot. De ahol a pénzzel nem megy, ott előveszik a régi, komcsi módszereket, mint például a 888-nál is. mit_kepzel_brusszel.jpgGFG és a 888 rendszeresen uszít a kormánypárt ellenségei ellen, de néha nem látják a fától az erdőt. 

Anno a kulákok, manapság „Soros György propagandistái” – a módszer ugyanaz. Az Origo nyuggerezése mellett a múlt hét legütősebb fideszes médiapróbálkozása az volt, hogy a 888 nevű, közpénzből finanszírozott propagandaoldal listázni kezdte a független újságírókat. A sajtóetikai szabályokat semmibe vevő cikk egy kiadós sorosozás érdekében listába szedte a külföldi lapoknak, hírügynökségeknek dolgozó magyar újságírókat. A koncepció a cikk szerint abból indult ki, hogy a nemzetközi médiában általában csak rosszat írnak Magyarországról, és „egy nagy médiabefolyással bíró hangos kisebbség mindent elkövet, hogy a nemzetközi közvélemény előtt lejárassa Magyarországot”. A 888.hu ezért feljogosítva érezte magát, hogy nevesítse és minősítse többek között a Politicónak, a Reutersnek, a Bloombergnek és a ZDF-nek dolgozó magyar újságírókat.

A „lap” ráadásul nem írt különösebb bizonyítékokat, egyszerűen olyanokat mutatott be, akik külföldi újságoknál dolgoznak. Vagyis semmilyen módon nem igazolta, hogy a listán szereplő újságírók és Soros György között bármilyen kapcsolat lenne.

Vagyis, megint egyszerű összeesküvés-elméletről van szó az egybites Fidesz-szavazó törzsközönségnek.

A cikk ugyanarra a kaptafára épül egyébként, amivel a menekültek előtt a civileket és azok előtt a cigányokat, vagy a liberálisokat (vagy a kulákokat a téeszesítés idején) próbálták lejáratni: önmagában az a tény, hogy valaki külföldi lapnál dolgozik, már gyanús. Nem kell bizonyíték, elég, ha az illető „rosszat ír” Magyarországról, vagy nem ért egyet.

A bicskanyitogató cikkre persze a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is felfigyelt és kesztyűs kézzel, régi úriember módjára hívta fel az internetes lap munkatársainak és kiadójának figyelmét: a hatályos magyar jog szerint sem Soros Györggyel szimpatizálni, sem a pénzember közvetett tulajdonában álló médiaterméknél dolgozni nem számítana büntetendő vagy a tisztességes újságírói munkavégzést akadályozó tényezőnek.

„Ezzel szemben inszinuálni, a korábbi antidemokratikus korszakok listázási gyakorlatát idéző módszerekkel kollégákat megbélyegezni távol áll a demokratikus újságírás és tájékoztatás gyakorlatától.”

– írták.

A fentiek kapcsán a MÚOSZ megragadta az alkalmat, hogy felhívja G. Fodor Gábor és propagandistái figyelmét azokra a parajelenségekre, amik a magyar médiát és politikát jellemzik mostanság. (És amivel G. Fodorék is tisztában vannak – hiszen mindezt nagyrészt ők idézték elő.) Ezek közül számos jogsértő, vagy csak ténylegesen megnehezítik, hogy az újságírók ellássák az alkotmányban és a médiatörvényben rögzített feladataikat.

  • Jelenleg is több mint 60 ember van törvényes jogalap nélkül kitiltva a parlamentből, többségük újságíró; 
  • A kormány negatív diszkriminációval sújtja a nem kormánypárti kiadványoknál dolgozó újságírókat: írásbeli kérdéseikre nem válaszol, sajtótájékoztatóira rendszeresen nem hívja meg őket, ha mégis elmennek, akkor nem engedi őket kérdezni, megkereséseiket (szintén törvényes jogalap nélkül) közérdekű adatigénylésként kezeli, és a médiatörvényben előírt észszerű határidőn túl válaszol azokra;
  • A kormány átirányítja az állami hirdetéseket az olvasottabb, de nem kormánypárti kiadványoktól a kevésbé olvasott (sokszor nem is auditált), kormánypárti orgánumok felé;
  • A miniszterelnök évek óta nem áll szóba a nem kormánypárti sajtóval, kizárólag előre egyeztetett, a kormányzati sajtóiroda által megírt kérdésekre válaszol interjúnak nevezett, megkoreografált beszélgetésekben.

A „lap” támadása az újságírók ellen annyira megdöbbentő volt, hogy a külföldi újságok is beszámoltak róla, többek között az AFP hírügynökség és a Le Monde is. Az AFP felidézte, hogy az elmúlt két évben Magyarországon Soros György közellenség lett, Orbán Viktor őt jelölte meg az első számú nemzetbiztonsági kockázatnak a bevándorlásról vallott nézetei miatt, illetve azt is, hogy a magyar kormány megnehezítette a Soros által alapított civil szervezetek működését, és megpróbálta ellehetetleníteni a CEU-t is. A Le Monde Németh Szilárdot is idézte, aki többször is beszélt arról, hogy az újságírók egy része Soros György kottájából játszik.

Facebook Comments