ENSZ-főbiztos: „Menedéket kérni nem bűncselekmény”

ENSZ-főbiztos: „Menedéket kérni nem bűncselekmény”

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa felszólalt a menekültek fogvatartása és az embertelen bánásmód ellen. Egyértelmű üzenetet küldött a magyar kormánynak. 

filippo_grandi_roszke2.jpg

Míg a Fidesz szerint „Ideje a legkeményebb eszközökhöz nyúlni”, mert felpörög a „Betelepítési program”, addig megszólalt Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa is. A főbiztos felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a menekültek fogvatartását – amely ellentétes mindenfajta nemzetközi megállapodással és az emberi jogokba is ütközik. Budapesten Filippo Grandi találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, valamint Szijjártó Péter külügyminiszterrel.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa egyenesen arra szólította fel a magyar kormányt, hogy növelje a menedékkérők esélyeit, hogy beléphessenek az országba és elinduljon a menekültügyi eljárásuk, egyben szüntesse meg a határon az úgynevezett „tranzitzónákat”. Ezekben – miként fogalmazott –  

gyakorlatilag fogva tartják a háború és üldöztetés elől menekülő embereket.

A menekültügyi biztos közölte: az ENSZ Menekültügyi Szervezete elismeri, hogy minden országnak jogában áll megvédeni a határait.

„Ám a menekültek oltalmazása és az ország biztonságának a szavatolása együtt is megvalósítható”

– tette hozzá. Egyúttal nyomatékosan kiemelte az európai szolidaritásnak a szükségességét, és annak a jelentőségét, hogy az EU valamennyi tagállama, köztük Magyarország, vegye ki a részét abból az uniós programból, amelynek célja menedékkérők áthelyezése Görögországból és Olaszországból – számolt be a Klubrádió.

A találkozóin külön hangot adott aggodalmának a miatt, hogy Magyarországon a menedékkérőket, köztük számtalan kisgyereket, a menekültügyi eljárásuk idejére fogva tartják a „tranzit zónákban”. „Gyerekeknek különösen nem szabadna soha rácsok mögött őrizetben lenniük” – mondta Filippo Grandi, miután kétnapos magyarországi látogatása során kedd reggel felkereste a magyar–szerb határon lévő röszkei tranzit zónát.

„Menedéket kérni nem bűncselekmény”

– szögezte le Filippo Grandi. –

„A menekültek, akikkel találkoztam, egyszerűen csak biztonságot keresnek Európában, és most nagyon aggódnak a jövőjük miatt.”

Arra kérte a magyar kormányt, enyhítsen a menekültügyi rendszere szigorán, annak érdekében, hogy az országba belépő menedékkérők ne akadályokba ütközzenek, hanem induljon egy tisztességes menekültügyi eljárás az ügyükben, összhangban Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival.

 

Facebook Comments