Nem vicc, a bohóciszony egy létező betegség

Nem vicc, a bohóciszony egy létező betegség

american-horror-story-cult-teaser-image.jpg

Az Amerikai Horror Sztori új évadának egyik főszereplője az iszonyatosan labilis, mindenféle fóbiával küzdő Amy (Sarah Paulson), aki többek közt coulrofóbiában is szenved, azaz retteg a bohócoktól. 

A bohócokat meglepően sok ember nem kedveli (pláne az AZ megnézése után), annak ellenére, hogy elvileg a nevettetés, a szórakoztatás a céljuk. A coulrofóbia pedig egy valóban létező pszichés betegség. De vajon mik a tünetei és egyáltalán mi válthatja ki a bohócoktól való rettegést? 

Ráadásként mutatunk olyan hírességeket is, akik szintén coulrofóbiában szenvednek.

maxresdefault_4.jpg

A bohócoktól való tartós félelemérzetet coulrofóbiának nevezik a pszichológiában. Az ebben szenvedő emberek irtóznak, sőt szabályosan rosszul lesznek a bohócok látványától. A pszichiáterek, bár nem tekintik önálló kórképnek a bohóciszonyt, de kézikönyveikben foglalkoznak a rendszerint gyermekkorban kialakuló fóbiával.

Egy 2008-as kutatásból kiderült, hogy 250, négy és tizenhat év közötti gyerek közül a többség nem szereti a bohócokat, sőt, egyenesen fél tőlük. A gyermekpszichológus szerint ennek oka, hogy a bohócok inkább csak furának néznek ki, nem viccesnek: szokatlan a külsejük, és egy másik korból jönnek.

A bohócoktól való félelem nem modern kori trauma. Eredete évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza. Az uralkodókat már az ókori Egyiptomban, Kínában és a Római Birodalomban is szórakoztatták bohócok, akik bizonyos előjogokat élveztek. Viccest csinálhattak olyan dolgokból és emberekből is, amiért más súlyosan meglakolt volna. Tréfáikkal görbetükröt állítottak a társadalomnak. Éppen ezért a bohócoknak volt egy sötét oldaluk is, fel nem nőtt gyerek ők, akiknek humorába mindig keveredett egy kis gonoszság is. A bohócok ijesztő oldalát aztán az írók és filmkészítők domborították ki igazán.

az.jpg

Mitől alakulhat ki a coulrofóbia?

Gyermekként először családtagjaink, gondozóink külsejét ismerjük fel, és biztonságos, barátságos érzéseket társítunk ezekhez az emberi arcokhoz. A bohócok sminkje ezzel szemben természetellenes, túlzó, így nem egyezik az elménkben rögzült biztonságos mintával. Az ekkor érzett félelem tulajdonképpen egy jelzés, amit az agyunk küld, hogy

a bohócarc, nem egyezik a biztonságos arcmintával, így esetleg veszélyt jelent.

Ráadásul a bohócok festet mimikája, hatalmas nevető szája nem változik az interakció során. A mondandójuk és cselekvéseik gyakran nem egyeznek arckifejezésükkel, ami egy gyerek össze is zavarhat, elbizonytalaníthat.

5 ok ami kiválthatja gyermekkorban a bohóciszonyt

1. Nagyban függ a gyerek habitusától, hogy izgalmasnak, vagy félelmetesnek tart-e valamit. Vannak gyerekek, akik szeretik például a szellemvasutat, és végignevetik, más gyerekek viszont egyszerűen csak félni kezdenek. Így van ez a bohócokkal is. Szülőként fontos figyelni a gyermekünk első ilyen reakcióira. 

2. Van, hogy a gyerek túl fiatal korban találkozik először bohóccal, amikor még nem tud különbséget tenni valós és nem valós veszély között. (Ezért nem véletlen a horrorfilmek korhatár jelzése sem). A pontos életkort nehéz belőni, de érdemes megvárni, míg a gyerek eléri azt a kort, amikor magától talál ki dolgokat. 

3. Ha a gyerek környezetében más gyerekek vagy felnőttek is félnek a bohócoktól, akkor az utánzás miatt nagyobb eséllyel alakul ki benne is a félelem.

4. Előfordul, hogy a gyerek a gyakori családi veszekedések miatt nem érzi magát biztonságban otthon, ideges és szorong. Ha ilyen életszakaszában találkozik bohócokkal, akkor öntudatlanul is e torz alakokhoz párosíthatja negatív érzéseit. Ezért később, ha újra bohócot lát, az feltámaszthatja az eredetileg a családi körülményekből fakadó félelmeit.

5. A gyermekek idegrendszere a felnőttekénél érzékenyebb az új szagokra, ízeke é különböző vizuális vagy hallási ingerekre is. A bohócok túlzó arca és a viselkedés pedig egyszerűen túl sok lehet egy arra érzékenyebb gyerek számára. 

Számos híresség akad, aki azt állítja, hogy bohóciszonyban szenved. Közéjük tartozik a rapsztár

P Diddy, a Harry Potter filmek sztárja, Daniel Radcliffe. Illetve Johnny Depp is fél a bohócoktól,

saját bevallása szerint ez a fóbiája gyermekkori rémálmai miatt alakult ki. 

puff-daddy.jpg _42845381_harry_frightened_416_1.jpg pokocska_1.jpg

 

Forrás: thesun.co.uk, Origo

Facebook Comments