Trump visszavonta a meghívást, vagy Orbán hazudott?

Trump visszavonta a meghívást, vagy Orbán hazudott?

Egy gyönyörű barátság úgy ért véget, hogy el se kezdődött, ezért inkább le is tagadják.ortru_1.jpg

Az a baj, hogy olyanok vagyunk mint az aranyhalak: a memóriánk kb. három másodperces, ami annál régebben történt, arra már nem emlékszik senki. Pl. senki sem emlékszik már, hogy volt tavaly egy népszavazás, amit a kormánypropaganda történelmi jelentőségűként, meg sorsfordítóként pertraktált, de aztán érvénytelen lett, és se a sors nem fordult, se a történelem nem változott.

Ugyanez az aranyhal-jelenség teszi lehetővé, hogy Szijjártó külügyminiszter az utóbbi 2 hétben azzal házaljon a magyar sajtóban, hogy soha nem is volt szó Orbán-Trump találkozóról. Itt van például az Menedzsmentfórumnak adott interjúja:

MFOR: Donald Trump amerikai elnök beiktatása óta folyamatosan napirenden van a kérdés, hogy mikor lesz találkozója Orbán Viktorral. Zajlik ennek az előkészítése, sor kerülhet rá jövő tavaszig, a magyar országgyűlési választásig?

SZIJJÁRTÓ: Pontosítsunk, ez a sajtó napirendjén szerepel. Mi nem fétisként tekintünk egy magyar-amerikai csúcstalálkozóra. Miniszterelnökök, elnökök soha nem találkoznak csak azért valakivel, hogy csak úgy találkozzanak vele. Hogyha lesz olyan ügy, amit meg kell beszélni, akkor majd fognak találkozni. Jelenleg nincs olyan ügy, ami ilyen magas szintű egyeztetést igényelne.

Ezt a panelt nem Szijjártó kezdte el hangoztatni, hanem maga Orbán Viktor, aki először még május végén beszélt róla. A kormany.hu-n is közölt MTI tudósítás szerint Hódmezővásárhelyen a miniszterelnök kérdésre válaszolva kifejtette:

a magyar-amerikai kapcsolatok nem indokolják a négyszemközti megbeszélést az amerikai elnökkelA két ország politikai kapcsolatai jobbak mint voltak a demokrata kormányzat idején, és ha bármilyen okból indokolt volna sürgősen egyeztetni, arra meglennének a lehetőségek.

Az a baj ugyanakkor, hogy néhány hónappal korábban még

teljesen máshogy beszéltek ugyanezek az emberek.

Most nagyvonalúan tekintsünk el attól, hogy elnökválasztás után az Orbán-kormány lobbistája, akin keresztül milliárdokat mosnak át akit milliárdokkal tömnek ki, még arról vizionált, hogy Orbán lesz Trump tanácsadója, meg hogy this is the beginning a beautiful friendship.

De ez nem fontos, ő azt mondja, amiért megfizetik, amit hallani akarnak, vagy amit a Századvég a szájába ad.

Azonban ugyanerről beszéltek komolyabb emberek is. Pl. a miniszterelnök sajtótitkára. Havasi Bertalan januárban azt mondta a Schmidt Mária által kormány- és Fidesz-közelbe került Figyelőnek, hogy

a magyar kormányfő és a megválasztott amerikai elnök telefonbeszélgetése során szóba került, hogy Donald Trump szívesen fogadja Washingtonban Orbán Viktort. A látogatás időpontjáról még egyeztetések lesznek.

(A cikket különös módon időközben törölték, de a kivonata itt elérhető.)

Ugyanez a lap készített interjút februárban a washingtoni magyar nagykövettel, Orbán korábbi külpolitikai tanácsadójával. Szemerkényi Réka el is ismerte, hogy prioritás a találkozó:

A magyar miniszterelnökről az elnöknek nagyon pozitív véleménye van, dolgozunk a találkozó konkrét egyeztetésén. A személyes kapcsolat fontos elem. 

Ami nem jött össze, tehát a nagykövetet ki is rúgták. Szemerkényi arról beszélt, hogy csak a konkrét időponton dolgoznak, azt senki nem vonta kétségbe, hogy létezik egy meghívás. Erről hozsannázva írt a magyar kormánypropaganda, de tényként kezelte a nyugati sajtó is:ot.jpg

Annál is inkább, mert erről még november végén beszélt a miniszterelnök és a külügyminiszter is.

A meghívás tényéről egyenesen tőlük tudunk.

Szijjártó Péter november végén megerősítette, hogy Donald Trump találkozóra hívta a magyar miniszterelnököt, amelynek konkrét időpontjáról és részleteiről szóló egyeztetést az új elnök januári hivatalba lépése után kezdődhet meg.

Orbán pedig ugyanakkor a saját Mészáros Lőrinc tulajdonba frissen átkerült Világgazdaságnak saját szájúlag dicsekedett el a meghívással:

Beszéltem telefonon az új amerikai elnökkel, így állíthatom, hogy a mi pozíciónk sokat javult. Donald Trump világossá tette, hogy nagyra tartja Magyarországot. Úgy érzékeltem, tudja, hogy a magyar egy bátor és szabadságharcos nép, amelynek az elmúlt hat évben elért gazdasági eredményei kiemelkedőek.

Meghívott Washingtonba,

mire elmondtam neki, hogy már régen nem jártam ott, hiszen „fekete bárányként” kezeltek. Nevetve annyit válaszolt, hogy őt is.

  • Tehát Orbán Viktor saját maga mondta, hogy Trump meghívta Washingtonba. Ugyanő, aki néhány hónappal később már úgy látta, nem indokolt a személyes találkozó.
  • A meghívás tényét pedig ugyanaz a Szijjártó erősítette meg, aki szerint ez mindig is csak a sajtó napirendjén szerepelt.

Tehát volt meghívás, nincs találkozó. Orbán akkor került a legközelebb Trumphoz, amikor Brüsszelben mögötte állhatott a fotózásánál. Szijjártó meg Washingtonban csak Gorka Sebestyénig jutott, aki azóta már szintén kirúgtak.

Mondjuk az igaz, hogy Trumpnak tényleg nincs szüksége Orbán Viktorra. Például már találtak embert, aki lenyírja a füvet a Fehér Házban.

De mi történhetett? Szavazzon!

Facebook Comments