„A választók félre vannak vezetve, amiből óriási bukta lesz” – cifra pletykákat kotyogott ki Tarjáni Botkáról

„A választók félre vannak vezetve, amiből óriási bukta lesz” – cifra pletykákat kotyogott ki Tarjáni Botkáról

Ha lehet hinni Tarjányi Péternek, akkor Lattmann Tamás helyére egyszerűen bejelentkezett Botka László miniszterelnök-jelöltnek, az MSZP pedig az utolsó pillanatban, az ellenzék megegyezése előtt visszatáncolt, felborítva mindent.

tarjanyi_atv.jpg

Az előző cikkünkben hosszasan foglalkoztunk azzal, hogy lett Lattmann Tamás nemzetközi jogász miniszterelnök-jelölt és aztán mégsem. Az utolsó sort azzal zártuk:

„Lattmann egyelőre nem jutott Falus Ferenc sorsára, 3 percig volt érdekes még a télen, aztán szépen lassan elsüllyedt az érdektelenségben, de legalább nem szégyenült meg nyilvánosan.

Legalábbis eddig, mert nem tett le politikai ambícióiról, és most a Tarjányi Péter-féle Progresszív Mozgalomban próbálkozik. Az még derül derült ki, hogy oda ki küldte.”

Ezt a történetet görgette tovább tegnap este Tarjáni Péter, a Zoom.hu tulajdonosa, korábban a médiában sokszor szereplő biztonságpolitikai szakértő. Az ATV-nek azt mondta:

ő találta meg és ajánlotta be Lattmann Tamást az ellenzéknek,

akire állítólag az szocialisták vezetése is rábólintott, és erről Gyurcsányt is értesítették. Aztán jött Botka László. Az MSZP ugyanakkor közölte: a nemzetközi jogász soha nem volt az MSZP miniszterelnök-jelöltje. (Erről bővebben itt olvashat.)

Röviden: vita van arról az MSZP és Lattmann között, hogy volt-e miniszterelnök-jelölt, amibe később beszállt a DK és most Tarjáni Péter is, akik Lattmann verzióját erősítették meg az MSZP-vel szemben. Mind a DK, mind a Zoom.hu tulajdonosa azt állítja: tárgyaltak Lattmannal. Az atv.hu-nak azt írták, tavaly ősszel kaptak tájékoztatást a párt vezetői, hogy az MSZP tárgyalásokat folytat Lattmann Tamással a miniszterelnök-jelöltségéről. Később a szocialisták megkeresték a DK-t is, ahonnan Molnár Csaba ügyvezető alelnök tárgyalt a jogásszal. A kapcsolat akkor szakadt meg, amikor az MSZP korábbi álláspontját feladva Botka Lászlót jelölte miniszterelnök-jelöltnek.

“Miniszterelnök-jelöltet kerestem, és ezt Molnár Gyula is tudta”

– fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő az ATV-n. 2016 februárjában beszélt a szocialisták akkori elnökével, Tóbiás Józseffel először arról, hogy felmerült, hogy egy civil jelöltet indítsanak a 2018-as parlamenti választásokon. A biztonságpolitikai szakértő ezután az Egyesült Államokban gyűjtött információt arról, hogyan lehet felépíteni egy politikai szereplőt. Tarjányi ezután mandátumot kapott Tóbiástól, hogy elkezdje a megfelelő személy utáni kutatást.

A Zoom.hu tulajdonosa, aki szakértőként vett részt a folyamatban, azt is elmondta, hogy 2016 június 25-én, Molnár Gyula elnökké választásának éjszakáján az új elnököt is tájékoztatta erről a háttérmunkáról.

Tarjányi egyértelművé tette:

mindenki számára világos volt, hogy az első pillanattól kezdve miniszterelnök-jelölt után kutatott,

nem pedig szakpolitikust keresett. Felidézte: volt egy listája, amelyen szerepeltek azok a szempontok, amelyeknek meg kellett felelnie a jelöltnek. Augusztusra négy személyre szűkült a lista, őszre pedig a párt vezetése Lattmann Tamás nemzetközi jogász mellett döntött. Arról is beszámolt, hogy még tavaly augusztusban, Molnár Gyulával együtt meglátogatták Gyurcsány Ferencet kötcsei házában, hogy értesítsék a folyamatról.

A médiatulajdonos azzal folytatta, hogy közben Lattmann Tamás is találkozott az ellenzéki pártok vezetőivel, és egyre konkrétabb irányba haladtak a tárgyalások, már egy menetrend is készen állt a hivatalos bejelentésre. Tarjányi hozzátette: Botka László tavaly decemberben tette világossá, hogy miniszterelnök-jelölt szeretne lenni, az MSZP vezetése pedig közölte vele és Lattmann Tamással is, hogy számukra a párt saját embere fontosabb.

Tarjányi Péter szerint az MSZP-nél jelenleg válságkommunikáció zajlik, amelynek egy részét megérti, a másikat nem. Hozzátette:

“A választók félre vannak vezetve, amiből óriási bukta lesz.”

A médiatulajdonos azt sem érti, hogy Molnár Gyula miért tagadja le ezeket az eseményeket. Botka Lászlóval kapcsolatban azt mondta: szelektív az emlékezete, mert korábban azt mondta, hogy ha nem jönnek a kedvező adatok, akkor jöhet az első variáció, vagyis Lattmann.

A választók eddig is erősen büntették az ellenzéket a teszetosza miniszterelnök-jelölt keresgélés miatt: míg az LMP és a Fidesz erősödött, az MSZP sosem látott mélységbe csúszott, derül ki a Medián szeptember 15. és 20. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából. Úgyhogy Tarjáninak valószínűleg igaza lesz, ami az óriási buktát illeti.

 

Update: kiderült, hogy az egész médiaszereplés Lattmann és Tarjáni részéről egy új választási mozgalom felvezetése volt. Részletek az Indexen.

Facebook Comments