Így látnak a színvak és színtévesztő emberek

Így látnak a színvak és színtévesztő emberek

gfb_1.bmp

Ha valakinek normális a látása, akkor az összes színt érzékeli. A színvakok és színtévesztők azonban nem tudnak különbséget tenni olyan színek között, amelyeket az egészséges emberek eltérőként érzékelnek. Az alábbiakban megnézheti, hogyan látják szivárványszínű világunkat a színtévesztők.

Legalul pedig egy megható videót is bemutatunk arról, milyen élmény egy színtévesztő számára, amikor egy speciális szemüveg segítségével először lát színeket. 

1_6.jpg

A színlátás mérsékelten súlyos zavarát az okozza, hogy a színlátás három alapszín rendszeréből egy nem működik vagy hiányzik. A színtévesztés akkor jön létre, ha a csapokból hiányzik az egyik pigment, így a színlátás két dimenzióra redukálódik. Érdekesség egyébként, hogy a színtévesztés nemhez kötötten öröklődik, és főként a férfiakat érinti. 

Protanopia

A protanopiát a piros szín észlelésére képes csapok hiánya okozza. Ebben a típusban a piros szín árnyalatai sötéten jelennek meg. A férfiak körében 1% az előfordulása.

2_7.jpg

Deuteranopia

A deuteranopiát (vagy deuteranomaliát) a zöld csapok hiánya okozza. Ebben a típusban nehéz különbséget tenni a piros és a zöld árnyalatai között. Szintén a férfiak 1%-ánál fordul elő.

3_4.jpg

Tritanopia

A tritanopia a színtévesztés egy nagyon ritka típusa, amiben a kék csapok hiányoznak. A színtévesztések közül ebben látható a legkevesebb színárnyalat.

4_6.jpg

Totális színvakság

A totális színvakság nagyon nagyon ritka, csupán a népesség 0,00003%-át érinti.

5_5.jpg

6_6_1.jpg

Facebook Comments