Így vált a hetedik kerület pokollá a Fidesz és Vattamány Zsolt regnálása alatt

Így vált a hetedik kerület pokollá a Fidesz és Vattamány Zsolt regnálása alatt

818201.jpg“Élhető város” – ez a jelszó mindenhol Európában. Budapesten az önkormányzatok, a lakók és a turisták egymást nyomorítják meg egy olyan rendszerben, ahol a problémákkal senki sem törődik. Pedig lehetne ezt másképp is csinálni.

Azt gondolja, hogy Demszky alatt káosz és korrupció volt, Tarlós alatt meg rend és tisztaság van? Parkoljon egyet a Dózsa György út környékén, majd megtudja! Esetleg lakjon Belső-Erzsébetvárosban és próbáljon este nyitott ablaknál aludni!

Átlagos este Külső-Erzsébetvárosban: egy órába telik parkolóhelyet találni. Átlagos este Belső-Erzsébetvárosban: hajnalig tart a brit turisták részeg üvöltése az ablak alatt.

Üdvözöljük Budapest belvárosában!

Régi, megóvásra és felújításra érdemes épületeket szeretne látni, kiülős helyekre menne ebédelni, esetleg biciklizne? Friss levegőt szívna? Felejtse el!

  • A régi, műemléki épületeket hagyta az önkormányzat az ingatlanspekulánsoknak.
  • A belváros levegőjét adó Városliget fáit most kezdik majd el kivágni.
  • Parkolni meg nem lehet, mert a kerületek teljes összevisszaságban vezetik be a parkolási zónákat.

Mi történik a Belvárosban?

Semmi. Fideszes esik Fideszesnek, brit turisták üvöltenek helyiek szidják mindenkinek az anyját, közben Tarlós István leírhatatlan surmó modorban elvtársazza az ellenzéket.  

1. A kerület szépen hagyja, hogy a számára a levegőt (nyáron a hűvös levegőt) jelentő Városligetet „felújítsa” a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. Fordítsuk le: a Liget Projekt keretében 800- 1000 fa tűnik el Budapestről, ráadásul pont azok, amik akár 100 évnél is idősebbek és a legtöbb levegőt adnál a Belvárosnak.

Erzsébetváros reakciója: semmi közünk hozzá, az egy másik kerület. 

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt – amely ingatlant fejleszt, vagyis: két lakótelepnyi betont önt be a Városligetebe – hatalmas, gördeszkapályát kezd el jövőre építeni a Dózsa György úti parkoló helyére. A parkolót eddig is kéthetente lezárták, mert mindig volt valami zsákbanfutós rendezvény, vurstli a téren, de jövőre ez sem lesz, csak egy hatalmas gödör.

(Más kérdés, hogy évek óta húzzák-tolják az időpontokat, minden évben megígérik, hogy mostanmár aztán nekilátnak az építkezésnek – aztán sosem lesz belőle semmi. Nem is baj, mert a Néprajzi tervezett épülete hosszabb lesz, mint a Parlament és nagyobb, mint a Kínai Néprajzi Múzeum. Pontosan azért építik ilyen nagyra, mert a kiállítótér csak egy kis részét képezi majd – a többi elmegy a haverok éttermeinek és tourist shopjainak. Mellékszál.)

Szóval, felszámolják a Dózsa György úti parkolást teljesen, építenek elvileg mélygarázst, ahová 800 autó fér majd el, szemben a jelenleg a téren lévő 2000 parkolóhellyel.

Erzsébetváros reakciója: semmi közünk hozzá, az egy másik kerület. 

A helyiek már kezdik érezni, hogy mekkora szívás lesz ez nekik, ugyanis Zugló bevezette a fizetős parkolást a téren. A zuglói tarifák nagyobbak, mint az erzsébetvárosiak, így aztán mindenki máshol próbál parkolni: az autók elárasztották Külső-Erzsébetváros amúgy is zsúfolt kis utcáit.

  • A zuglóiaknak nem jó a parkolási rendszer, mert nem tudnak hol parkolni, amióta fizetős övezeteket alakítottak ki.
  • Az erzsébetvárosiaknak nem jó a rendszer, mert képtelenek parkolni a környéken, annyi lett az autó.
  • A környékre járóknak, dolgozóknak, iskolába igyekvőknek, dolgukat végzőknek nem jó a rendszer, mert nagyon megkopasztja őket a parkolással szívózó Fővárosi Önkormányzat.

Dühítő az egészben, hogy a két kerület, Erzsébetváros és Zugló nem hajlandó semmit tenni sem a saját helyben lakó polgáraiért, sem a rendszer ellen. Nem is beszélnek egymással. Minek is? Hiszen nem is Zugló döntött a parkolásról, hanem a Fővárosi Közgyűlés, élén a szemüvegre ugrálós, 3 éves érzelmi szintjén mozgó főpolgármesterrel. Itt az Index cikke a témáról.

De Erzsébetvárosnak eddig nem sikerült megvédenie a régi zsidónegyed házait sem a spekuláns ingatlanfejlesztőktől (elég, ha az Óvás Egyesület kétségbeesett akcióira gondolunk, hogy megvédjék ezeket a házakat). Ja, a kormány felszámolta a Műemlékvédelmi Hivatalt, tudja?

Erzsébetváros reakciója: semmi közünk hozzá, az a műemlékvédelem dolga lenne.  

Ugyancsak képtelen a kerület a saját polgárainak nyugalmát és a bulinegyed turistáinak kulturált szórakozásának körülményeit egyszerre megteremteni. Ha végigsétálunk szombaton hajnali kettőkor Belső-Erzsébetvároson: az lehet az érzésünk, hogy konstans fesztiválba botlottunk, kocsma hátán kocsma, részeg, üvöltő turisták mindenütt. (A helyiek által létrehozott Facebook-csoport meg kezd az ostoba, agresszív házmester-szintre süllyedni, ahol már a turisták elgázosítását vizionálják egyes „kulturált” helyiek.)

Erzsébetváros reakciója: sokáig semmi, majd a tüntetések és a felháborodás hatására kiizzadtak magukból több tervezetet, amit majd egyszer elfogadnak, ami majd jól betiltja az üvöltöző turistákat. 

Így süllyedt a hetedik kerület a Fidesz és bábja, Vattamány Zsolt alatt a totális káoszba és működésképtelenségbe. Budapesten semmi sem maradt abból, amit „önkormányzatiságnak” neveznek, azaz: önszerveződő helyiek érdekeinek figyelembevételének.

Pedig lehetne ezt máshogy is.

Ki lehetne állni a Városliget fáiért: az egész Múzeumi Negyed elférne a CET-ben, ami évek óta áll problémásan, üresen.

Lehetne jobb parkolási rendszert találni, csak  kerületeknek kellene megbeszélniük egymással a közös ügyeiket. 

Meg lehetne oldani, hogy ne legyen utcabál minden este, Prágában, Barcelonában is ezzel küzdenek, meg lehetne figyelni, ott hogy csinálják.

De ahhoz az kellene, hogy a Fideszt érdekelje egy picit is, mi van a kerületben, mi van a kerületiekkel. De inkább el vannak foglalva egymás kigolyózásával.

Facebook Comments