Ha pár tízmillióért 3 év letöltendőt lehet kapni, vajon mennyit kellene kapnia Rogánnak évi 25 milliárdért?

Ha pár tízmillióért 3 év letöltendőt lehet kapni, vajon mennyit kellene kapnia Rogánnak évi 25 milliárdért?

Vagy az MVM vezetőinek a CÖF-nek adott 500 millióért. rog_1.jpeg

Úgy ért véget a Hagyó-perként elhíresült BKV-ügy, hogy a Fidesz nem tudta a maximális politikai hasznot kicsikarni belőle. Másodfokon, jogerősen az eredetileg 15 vádlott ellen indított büntetőügyben 6 vádlottat felmentettek, 5 vádlott büntetése súlyosabb lett, míg 4 vádlott esetében maradt az I. fokon kiszabott büntetés.

A Szegedi Ítélőtábla súlyosbította a pénzbüntetéseket, de börtönbe csak egy embernek kell mennie: RM volt értékesítési vezérigazgató-helyettest a bíróság 3 év letöltendő börtönre ítélte.

8 év eljárás után kifogták a kishalat.

RM-et folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében találták bűnösnek olyan súlyú bűncselekmények miatt, mint hogy néhány embert szükségtelenül alkalmazott, szükségtelenül vett igénybe sajtófigyelést Török Gábortól, kötött szerződést hetilappal (Farkasházy Tivadar) és tévéműsorral (Gyárfás Tamás), adott támogatást egy sportiskolának (Csapó Gábor), terveztetett céges naptárat, szponzorált filmet (Verebes Zoltán), készíttetett kutatást a bliccelési szokásokról, valamint gyerekrendezvényeket szerveztetett.

Nem is beszélve a repibögrékről, tollakról és pólókról, vagy a BKV-s magyar és francia kártyákról. Vagy a kismamabérlet reklámozásáról.

Ezzel összességében az ügyészség szerint 300, de a bíróság szerint is több tízmillió forintnyi kárt okozott a BKV-nak. Ezen az alapon a 2010 utáni BKK-vezetés is börtönbe vonulhatna, hisz

most is kaphatók azok a termékek, amiért egy volt középvezetőt leültetnek. 

Továbbá ügyészség önkényesen (vagy politikailag motiváltan) szemelgetett a szerződések között: az egyiket sérelmezte, a másikat, amelyik hasonló tartalommal és hasonló összeggel bírt, meg sem említette.

A vádirattal megegyezőn a másodfokú ítélet kimondta

  • egy veszteséges vállalat nem költhet reklámra,
  • egy monopolhelyzetben lévő cégnek nincs szüksége hirdetésekre.

Most túl azon, hogy a t. bíróság a reklámra költött teljes összeget fölöslegesnek ítélte (miközben híres bonmot szerint csak a fele fölösleges, de senki sem tudja, melyik fele), az sem igaz, hogy a BKV monopolhelyzetben lenne (mert ott a bicikli, meg az autó), meg az sem, hogy egy veszteséges cégnek ne volna szüksége reklámra (hiszen éppen a veszteséges cégek szoktak többet költeni hirdetésre).

De ép és józan ésszel azt is nehéz megérteni, hogyan lehet olyat állítani, hogy a BKV-nak, amelyik máig és akkor pláne 

Magyarország egyik leggyűlöltebb közintézménye, 

ne volna szüksége imázskampányra. Vagy hogy ne volna szüksége tájékoztató kampányra, hogy a fogyasztó ne érezze, ellene lépnek föl, amikor éppen megszigorítják a jegy nélkül utazók kiszűrését.

Nb. ami éppen a veszteség csökkentése érdekében történt volna.

De ha az ügyészség és a bíróság úgy gondolja, egy veszteséges és monopolhelyzetben lévő társaságnak nincs szüksége reklámra, akkor már várjuk, mikor lépnek fel hasonló szigorral a kormány ellen, 

Ha 300 millióért 3 év letöltendőt lehet kapni, vajon mennyit kellene kapnia Rogánnak a teljesen szükségtelenül elköltött évi 25 milliárdért?

RM nem tett mást, mint

1. végrehajtotta főnökei utasítását,

2. elköltötte a marketingkeretet.

Azt még vádirat sem állította, hogy ebből személyes haszna származott volna. Nemigen járt helikopterrel például.

Tiszteletreméltó a magyarországi igazságszolgáltatás szándéka, hogy a nyomtató lónak is bekössék a száját, de akkor elvárható, hogy a nyíltan politikai célokra a Fidesz kifizetőhelyének és segédcsapatának,

a CÖF-nek juttatott 508 millióért az MVM vezetői is a vádlottak padjára, továbbá idővel börtönbe kerüljenek.

Ha pár tízmillióért 3 év letöltendő jár, akkor félmilliárdért minimum 10 év, mert azt még meg sem próbálták törvényesnek álcázni. Az MVM ugyan nem veszteséges, de csak azért, mert monopolhelyzetben van.

Ha az MVM vezetői nem kerülnek börtönbe, vagy legalább vád alá, akkor kettős mérce van, nincs egységes megítélés, bánásmód. Akkor nincs jogegyenlőség. Akkor Magyarországon nincs jogállam.

(A cikkben eredetileg szerepelt az érintett teljes neve, de a kérésre méltányosságból monogramra cseréltük.)

Facebook Comments