Kínos belvihart okozott a kormányban a Kopaszi-gate: Lázár rálépett Garancsi lábára felhőkarcoló-ügyben

Kínos belvihart okozott a kormányban a Kopaszi-gate: Lázár rálépett Garancsi lábára felhőkarcoló-ügyben

Azon múlik, hogy épül-e Budapesten felhőkarcoló, hogy Lázár János, vagy Orbán Viktor éppen jóban van-e a milliárdos oligarchával, Garancsi Istvánnal. Vagy melyik lábbal kelnek fel. lazar.jpg

Szakmai vita a sajtóban van ugyan, de aligha számítanak az észérvek, vagy a budapestiek. Lázár János mondott éppen nemet Orbán Viktor barátjának felhőkarcoló-építésre. Garancsi Istvánt nagyjából mindenki ismeri, aki olvas politikai napilapokat: milliárdos mutyik, közös bizniszek tapadnak a nevéhez, amiket a Fideszhez és Orbán Viktorhoz kötődő szívélyes viszonya garantált, nem is egyszer. Elég végignézni a 444, vagy a HVG archívumát, hogy lássuk, hány közös üzletet hoztak ők össze, Magyarország közös pénzén hizlalva mindkettőjük vagyonát. 

Ám úgy látszik, hogy hiába vannak Garancsinak hatalmas, megalomán tervei, nem sikerülhet mind. A HVG-nek nyilatkozó Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár azt mondta, a kormány nem fogja hagyni az új, 120 méteres MOL-székház, egy felhőkarcoló felépülését. A HVG tudni véli, hogy az egész mögött Lázár János áll, aki szerint a Parlamentnél magasabb épületek a „mohóság szimbólumai”.

A történetből egyértelműen kiolvasható, hogyan működik Magyarország: a Fidesz belső konfliktusai többet számítanak, mint a főpolgármester szava, a budapestiek véleménye, vagy a szakmai hozzáértés és vita. 

A felhőkarcoló ötlete egyébként úgy ment át Újbuda fideszes önkormányzatán, mint kés a vajban. Pont azon a polgármesteren, aki korábban Molnár Gyulát jelentette fel, pont a Kopaszi-gát ügyében, mondván, hogy az önkormányzati vagyont átjátszotta vállalkozóknak. A Kopaszi-gát és környéke ugyanis az utóbbi tíz évben igazi prédája lett a politikai-gazdasági elit szabad rablásának és a helyi Fidesz-MSZP háborújánakA HVG-n elolvashatja azt is, hogyan jutott el az újbudai Fidesz attól, hogy mindenfajta beruházást ellenez a jó adottságú ingatlanon addig, hogy Garancsiék kérésére a bokáját összecsapva engedélyezi a felhőkarcoló építését. A Kopaszi-gáti BudaPart fejlesztés építési engedélyét Újbuda önkormányzata adta ki, de a főváros változtatta meg a területre vonatkozó építési szabályzat kereteit.

Érdekesség, hogy nagykoalíció is alakult már az ügyben: a XI. kerület lepusztult részét korábban úgy újították fel, hogy 16,5 milliárd forintos állami hitelből megvehette Garancsi egyik cége. Orbán barátja és egyben a Videoton focicsapatának tulajdonosa, Garancsi István 51 százalékban, illetve az MSZP-s ex-kormányfő, Bajnai Gordon vezette Wallis egykori tranzakciós igazgatója, Kóbor Miklós 49 százalékban lett közös tulajdonosa a városrésznek. Novák Előd, régebben a Jobbik egyik üdvöskéje ki is kelt az üzlet ellen. Szerinte

“további pikantériája az üzletnek, hogy a közös fideszes és baloldali adásvételt ugyanaz az állami tulajdonú és kormányzati irányítású Eximbank pénzeli, amely Orbán Viktor másik jó barátjának, Andrew G. Vajnának is besegített a TV2 megvásárlásába 6,7 milliárdos hitellel, holott e pénzintézetet a külkereskedelmi tevékenység ösztönzésére hozták létre, amihez ezeknek a sokmilliárdos magánbizniszeknek semmi közük.”

A szakmai vita senkit sem érdekelt 

Ugyan a szakmai szempontok nem játszottak nagy szerepe soha a történetben, de azért bemutatunk néhányat. Hogy mik a legújabb tervek, azt az Index nézte meg: 120 méteres felhőkarcoló, új városrész, menő sztárépítész

A sajtóban persze nem kis vita bontakozott ki arról, kell-e Budapestnek felhőkarcoló.

Update: Lázár a 100. Kormányinfón azt mondta, nem tudja megakadályozni a felhőkarcoló felépítését. 

Facebook Comments