Ezt látják a diszlexiások, ha egy szöveget próbálnak elolvasni

Ezt látják a diszlexiások, ha egy szöveget próbálnak elolvasni

diszlexia_nyitokep.jpg

Mégis mi lehet olyan bonyolult egy egyszerű szöveg elolvasásában? Ha ön is olyan szerencsés helyzetben van,. hogy nem küzd olvasási nehézségekkel, akkor nehezen értheti, mi okoz gondot egy diszlexiás embernek. Az alábbi példák azonban döbbenetesen jól érzékeltetik, mit látnak az olvasási nehézségekkel küzdők.

Mi az a diszlexia?

A diszlexia úgynevezett részképesség-zavar, mely az olvasási képesség gyengeségét jelenti normál, vagy magas intelligencia mellett. Gyakran társul hozzá más részképesség-zavar, például diszgráfia (az írási képesség gyengesége), vagy diszkalkulia (a számolási képesség zavara), esetleg hiperaktivitás, vagy figyelemzavar.

Magyarországon a diszlexiások aránya becslések szerint 10 és 30 százalék közé tehető. Ez azt jelenti, hogy minden osztályban minimum három diák küzd olvasási nehézséggel.

1.

Daniel Britton – aki maga is diszlexiával küzd – saját kutatásai alapján olyan betűkészletet hozott létre, ami lelassítja az olvasni jól tudók olvasási sebességét, így bárki a diszlexiások bőrében érezheti magát:

diszlexi3.jpg

2.

Ez a 3D-s grafika is jól szemlélteti a diszlexiások nehézségeit. Normál helyzetben, szemben állva semmi probléma, ha azonban egy lépéssel arrább állunk, már szétcsúsznak a betűk:

betuk.jpg

3.

Erre a linkre kattintva is kiválóan érzékelhető az olvasási nehézségekkel küzdők helyzete.

Facebook Comments