Gyurcsány irtózatos kamuval hülyíti a választóit

Gyurcsány irtózatos kamuval hülyíti a választóit

Szerinte a Fidesz legyőzése rém egyszerű.gyf.jpg

Alig telt el egy hét Botka László lemondása után, az MSZP máris tárgyalóasztalhoz ült a DK-val, hogy osztozkodjanak az egyéni választókerületekről. Utána Gyurcsány Ferenc elment a Spinozába, és bejelentette, hogy a Fidesz legyőzése 

rém egyszerű.

A Fidesz számításai szerint listán 35-37 százalékot fog szerezni, az MSZP (ha kiheveri válságát) 20, saját pártja pedig 10 százalék körül.

A hvg.hu szerint ebből arra következtetett, hogy ha megnő a részvétel a választáson, akkor majd átszavaznak az esélyes jelöltre, és akkor le is lesz győzve a Fidesz, és kész. Meg ennyi.

A helyzet azonban az, hogy ez ordas nagy kamu, meg

parasztvakítás.

Egyfelől figyelemre méltó, hogy még saját száma szerint sincs igaza (20+10 < 35), de a helyzet az, hogy a számok nem is állnak olyan jól. A Závecz mérése szerint a DK csak 8, az MSZP csak 17 százalékon állt szeptemberben a biztos szavazók között, és a Botka lemondásának hatását is mérő kutatás minden valószínűség szerint majd ennél rosszabb eredmény hoz majd a vezető nélkül maradt baloldalnak (főként az MSZP-nek persze).

Eközben a Fidesznek a Závecz szerint 44 százaléka van a biztos szavazók között, ami még akkor is tekintélyes előny, ha leszámoljuk belőle a Fidesz trendszerű túlmérését.

partok-tamogatottsaga-biztos-800x600-2017_09.jpgNem feltétlenül a választási matematikához kell érteni, elég pusztán alsótagozatos aritmetikai ismeretekkel rendelkezni (összeadni tudni), hogy látható legyen,

a Fideszt a baloldal önmagában semmilyen konstrukcióban nem képes legyőzni,

mindenképpen kell hozzá a Jobbik és az LMP a biztos szavazók között mért 23 százaléka. Ebből az is tisztán látszik, hogy

  • ha a Jobbiktól az LMP-n, az Együttön, a Párbeszéden, a Momentumon, az MSZP-n át a DK-ig terjedő ellenzék az egyéni választókerületekben egyfelé szavaz, akkor a Fidesz legyőzhető.
  • Ha nem, ha valamelyik komolyabb párt kimarad a koordinációból, akkor nem legyőzhető.

Gyurcsány, úgy tűnik, abban reménykedik, hogy az esetleges baloldali közös jelöltre majd tömegesen szavaznak át a Jobbik és az LMP támogatói. Az időközi választáson volt már ilyenre példa, de csak ott, ahol saját pártjuk esélytelen jelöltet állított, vagy nem is kampányolt.

Egy országos választáson nyilván más lesz a helyzet: 2014 is megmutatta, hogy hiába a baloldali összefogás, a Jobbik és az LMP választói nem támogatnak olyan jelöltet, aki az egyik utált politikus (Orbán) helyett a másikat (Gyurcsány) hozná helyzetbe.

Nem véletlen, hogy a Fidesz propagandasajtója napok óta örömködik Botka lemondásán. Azután ugyanis nemhogy nőttek volna a baloldal választás esélyei (mert tárgyal egymással az MSZP és a DK), hanem jelentősen csökkent annak az esélye, hogy valamilyen koordinált indulás, csendes együttműködés lesz a baloldal és a Jobbik között.

Ennek hiányában pedig egészen biztosan a Fidesz nyeri a mandátumok legalább kétharmadát, és Orbán Viktornak fogják hívni a miniszterelnököt 2018-ban is.

A Jobbik és a baloldal közötti együttműködés biztosan okozna problémákat.

  • Először is a kampányban.
  • Azután meg az esetleges győzelmet követő kormányalakítási tárgyalásokon.
  • A legnagyobbat persze akkor, ha megbukna az MSZP-Jobbik kormány, és ki kellene írni az új választást. 

De a koordináció hiánya meg azt a problémát okozza, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök.

Aki mást mond, az hazudik. Semmivel nem lehet alátámasztani, hogy a baloldal önmagában le tudná váltani a Fideszt.

  • A jóindulatú feltételezés, hogy Gyurcsány ezt nem tudja, és bízik  a csodában.
  • A realista az, hogy tudja, de hazudik. Ha cserébe az eddigi 4 helyett 8 mandátuma lesz a pártjának, és egy parlamenti frakció élére állhat, nem érdekli, hogy Orbán megőrzi a hatalmát.

Viszont a választókat valamivel hülyíteni kell, mert máskülönben még – látva a vezető nélküli baloldal esélytelenségét – otthon maradnak. Esetleg – és ez talán még rosszabb eshetőség – átszavaznak Vonára, mert ők – Gyurcsánnyal, meg a szocik Botkát kicsináló politikusaival szemben – komolyan gondolják, hogy Orbánnak mennie kell.

Facebook Comments