A kétharmad már bíróságnak képzeli magát

A kétharmad már bíróságnak képzeli magát

00145843.jpegMég a nyomozás sem zárult le, a fideszes többség máris jogszabályban (!) hirdetne ítéletet a Czeglédy ügyben. Parlamentet ilyen alkotmányellenesen még nem használtak kampánycélokra.

Az ügyészség nyomoz, a vádirat még messze attól, hogy benyújtsák a bíróság elé, de a fideszes parlamenti többség már a jogerős ítéletet is meghozta Czeglédy Csaba ügyében. Nekünk eszünkbe sincs prejudikálni – főleg, hogy ismerjük a fidesznyik ügyészség szakmai alaposságát a politikai megrendelésre indított perekben –, így nem foglalunk állást abban, Czeglédy és társai vajon elkövették-e az ellenük felhozott bűnöket. Meggyőződésünk, hogy egy jogállamban az ügyészség, mint közvádló, mindent elkövet egy vélelmezett bűncselekmény feltárása érdekében, a független igazságszolgáltatás pedig – általában másodfokon – jogerős ítéletet hirdet. Utóbbi vagy elnyeri tetszésünket, vagy nem – de megkérdőjelezni, semmibe venni nincs jogunk. (Szemben persze Orbán Viktor kormányával, amely a törvények betartását hangoztatja, miközben semmibe vesz jogerős bírósági verdikteket. De hát önkéntes jogkövető állampolgároknak nem Orbán és bandája a példaképe.)

A parlamenti bábok most a vezér utasítására olyan mélyre igyekeznek rántani az országgyűlést, ahol emlékeink szerint soha nem járt még. Félredobva a jogállamiságot, saját alaptörvényüket, a hatalmi ágak szétválasztásának évszázados elvét, nemes egyszerűséggel ítéletet hirdetnek az ügyben, mégpedig jogszabály által. Ilyet demokratikus, jogállami parlament egyszerűen nem tesz. Mindez a jogszabályok, a törvényalkotás, az államrend ellen előre megfontolt, politikai szándékkal elkövetett erőszak.

A jól fésült, konszolidált hangulatú, friss frakcióvezető, Gulyás Gergely jegyzi mások mellett azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely a “Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezésére” szólítja fel a kormányt. A szövegben pedig nem kevesebb szerepel, minthogy “Czeglédy Csaba… és társai tudatosan megkárosítottak” majdnem ezer fiatalt. Így, kijelentő módban, múlt időben. A cselekmény lezárt, a bizonyítás befejeződött, az ítéletet épp most szavazza meg a Fidesz parlamenti trollkommandója.

Természetesen itt még nincs vége: vizsgálat folyamatba tételét is indokoltnak látja a Vezér a vonatkozásban, az MSZP és a DK mennyit zsebelt be a gyerekektől orvul ellopott pénzből.

Utóbbi kitételt szimplán a kampány számlájára írjuk – amennyiben erről szólna csupán a határozati javaslat, szóvá sem tennénk. A hatalmon lévőknek milliószor több eszköz áll a rendelkezésére a kampányban, mint az ellenzéknek. Ha nem is tetszik sokaknak ez, attól még ez a helyzet – és nem most alakult ki.

Az azonban, hogy ítéletet hirdetnek egy el sem kezdődött ügyben – az már kiveri a biztosítékot minden, a jogállami működés iránt elkötelezett emberben. És teszik ezt úgy, hogy a politikai vakok számára is látványos: a Polt Péter vezette ügyészséget kesztyűbábként használja Orbán a politikai ellenfeleivel való leszámolásra. És ha hisztizik is az ügyészség, attól még egyértelmű: a Polt nevű fertőző narancsgóc teljesen szétterjedt az ügyészségen. Miközben az ügyészség – köszönhetően az orbáni farból ki nem kandikáló Alkotmánybíróságnak, ahol kizárólag fideszes delegáltak döntenek mindenről – az egyetlen közvádló Magyarországon. Vagyis olyan ügyekben, amelyekben Polt nem kíván nyomozni, mert mondjuk kellemetlen eredményre kellene jutnia, abban senki más sem képviselheti a vádat.

Csak két – személyes kedvenc – példa a több ezerből: a magyar ügyészség szerint az teljesen rendjén való, ha Orbán vejének cégei írják annak a közbeszerzésnek a műszaki paramétereit, amelyet aztán Orbán vejének cégei nyernek. Ahogy azzal sincs gond, ha az Orbán elnökölte Fidesz meghamisítja az amúgy közokiratnak számító, az Állami Számvevőszéknek benyújtott kampány-elszámolását. Mindezek után pedig az ügyészségnek még van képe kikérni magának, ha fideszesnek tartják. Van itt bőr kérem – sőt, teflon – az arcokon.

Ha Polt azt mondja: nincs nyomozás, akkor bizony nincs.

Egyetlen megjegyzésünk: attól, hogy nincs nyomozás, bűn még van.

Facebook Comments