Ügyes csel az LMP-től: látszólag nem akarják leváltani Orbánt, de ezzel a stratégiával még nyerhetnek

Ügyes csel az LMP-től: látszólag nem akarják leváltani Orbánt, de ezzel a stratégiával még nyerhetnek

Nem megy el a párt a közös október 23-ai tüntetésre. Az MSZP és a DK törzsszavazói és fizetett blogjai máris rájuk szálltak. Pedig a párt reakciója logikus és kedvez az ellenzéknek is. 

hadhazy_akos.jpg

Gulyás Márton szervez közös ellenzéki tüntetést október 23-ára. A demonstráción ott lesz majdnem minden ellenzéki párt, kivéve az LMP-t és a Momentumot. A Momentum kimaradása érthető: mindig is el akarták határolni magukat a „régi ellenzéktől”, hogy ők lehessenek az új alternatíva.

Az LMP társelnöke tegnap az ATV-n jelentette be, hogy a párt nem vesz részt az ellenzéki összeborulásban a nemzeti ünnepen. Hadházyt Ákos az Indexnek elmondta, hogy sokat gondolkodtak a dolgon, és alapvetően jogosnak és fontosnak tartják a Gulyás-féle mozgalom célját, illetve gratulálnak a konzultáció és a választási törvény koncepciójának összehozásához. A politikus szerint azonban az október 23-i tüntetés már nem ennek a jegyében történik, pedig lehetne az is a célja akár, hogy reményt adjon az embereknek. Helyette valószínűleg együttműködési technikákról, összefogásokról lenne szó az ott megjelenő ellenzéki pártokkal kapcsolatban, és Hadházy szerint ennél azért fontosabb ünnep az október 23. Azt viszont leszögezte, hogy az LMP távolmaradása nem jelenti azt, hogy a jövőben nem vesznek részt választási szövetségekben vagy fognak össze más pártokkal, de ezekről akkor kell beszélni, amikor megvan a megfelelő mód és idő rá.

Ellentétben a közhiedelemmel, az LMP teljesen logikus döntést hozott.

Miért?

  1. Mindenki róluk beszél, amiért elhatárolódnak a jelenlegi ellenzéktől. A jelenlegi ellenzék nagyon sok szavazónak nem jelent valós alternatívát az Orbáni rendszerrel szemben, ezért akkora a passzívak aránya. Az LMP-nek eze remek lehetőség lenne az imázsépítésre. Akik az ellenzékre szeretnének szavazni, majd elzarándokolnak külön az LMP, vagy a Momentum megemlékezésére – ha akarnak.
  2. Ettől nem változik semmi. A lehetőség még mindig adott, hogy az LMP összefogjon bárkivel, vagy koordináltan állítson jelöltet a Fidesszel szemben.
  3. 2014-ben az összefogás nem működött, az ellenzék csúnyán leszerepelt a választásokon. Tehát a mostani összefogás, ugyanazokkal a pártokkal és arcokkal borítékolhatóan ugyanúgy nem fog működni, mint három éve. Mást kell kitalálni helyette.
  4. Az október 23-i nemzet ünnepnek nem arról kellene szólnia, hogy ki fog össze kivel és melyik párt hogyan helyezkedik. Magáról, Magyarország talán legnagyobb nemzeti ünnepéről egy szó sem esik.
  5. Szél Bernadettet az MSZP elnöke máris elkezdte ugyanúgy ekézni, mint botkát („Botka jobb választás, mint Szél Bernadett”), hiszen az MSZP-s jelöltet ő maga fúrta meg, ezzel pedig az egyetlen hiteles jelölt Szél maradt. (Karácsony Gergely is versenyben van, de a pártja sehol sincsen, a választásokig valószínűleg nem is lesz.) Ilyen körülmények között az LMP-nek beállni az összefogósdiba csak veszteséges lehet.

Mi a megoldás, hogy az ellenzék mégis jól szerepeljen a választásokon?

Sokan felháborodtak, hogy az LMP és a Momentum különcködik. Korábban már írtunk arról, hogy az ellenzéknek egyszerre kell versenyeznie egymással és együtt is működnie. A megoldás – többek között Ceglédi Zoltán politológus szerint – az országos lista lenne, amit minden párt állít, de koordinált jelöltállítás. Ahogy fentebb leírtuk: ha mindenki egy közös listán lesz, akkor megint a Fidesz nyer kétharmaddal, mint 2014-ben. Hiszen a közös lista ugyanolyan hiteltelen, marakodós lesz, mint három éve és ugyanúgy képtelen lesz a passzív szavazókat megszólítani.

Számtalanszor leírtuk már: nem az összefogósdival kellene foglalkoznia a pártoknak, nem egymással kellene foglalkozniuk, hanem bemutatni, milyen országot szeretnének építeni. Hitelességet kölcsönözni maguknak, imázst építeni Amíg az összefogósdival vannak elfoglalva, addig a Fidesznek nem kell amiatt aggódnia, mi történik jövőre a választásokon.

Facebook Comments