Fellázadtak a bírók a fideszes nyomulás ellen

Fellázadtak a bírók a fideszes nyomulás ellen

Robbanás közeli helyzet van a bíróságokon, az eddig csendben lévő vezetők is nyíltan felemelik a hangjukat.hando_1.jpg

Erről Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság egyik bírája beszélt egy interjúban.

Félelem van, önkény, a császár meztelen

– ilyeneket mond Szepesházi, aki szerint a bírósági felső vezetés ne örül a kritikus véleményeknek, és annak sem, ha azok sok emberhez eljutnak.

Ha az ember megnézni az Országos Bírói Tanács legutóbbi pár ülésének a jegyzőkönyvét, akkor azt látja, hogy nagyon elszaporodtak a kritikus hangok, már-már úgy működik a tanács, mint a bírák parlamentje, egyébként nagyon helyesen. Lehet, hogy az ott felszólaló vezetők pozitív motivációja más, mint az enyém, vagy éppen velem szemben is kritikusak, de szerintem most robbanás közeli a helyzet. Handó Tünde 2012-ben beígért egy csomó dolgot, például munkateher kiegyenlítést, jobb körülményeket, ezek nem valósultak meg. A vezetők egy részét ez őszintén zavarja, de akit nem, már annak is fel kell szólalnia, mert alulról, a bíróktól jön a nyomás, hogy csináljatok, mondjatok már valamit, és akkor fel kell mutatni, hogy nézzétek, hát én itt szóltam, hogy nincsenek rendben a dolgok. Sajnos azt látom az ülések jegyzőkönyveiből, hogy

Handó Tünde ezen meg van sértődve.

Szepesházi szerint 3 eszköz van a miniszterelnök felesége barátnőjének kezében, amivel az elvileg független bírákat befolyásolhatja a kormánynak, illetve a Fidesznek kedvező ítéletek érdekében:

  • alkalmassági vizsgálatokon próbálja kiszórni a neki nem tetsző bírókat,
  • eredménytelennek nyilvánítja azokat a vezetői pályázatokat, ahol nem a kiválasztottak nyernének,
  • ideiglenesen mégis a hatalom által kijelölteket bízza meg az állásbetöltésével.

Ez azért fontos, mert bár a bírák függetlenek és ítéletükben nem befolyásolhatók, a túlterheltség (és a megfelelni akarás) miatt olyan sorvezetőket használnak, amik a bonyolultabb ügyekben segítenek döntést hozni.

És ezeket Handó emberei állítják össze.

Az OBH-elnökről amúgy az a megszólaló bíró véleménye, hogy

Handó Tünde nagyon tehetséges ember, bíró, vezető, de az a centralizáció és önkény, amit megvalósított, minden erényét, és kezdeti eredményét lerombolta. (…) 2012-ben Handó Tündét úgy fogadtuk, hogy ő belsős, szakmabeli, nagyon jó bírósági elnök, modern, igazi reformer alkat. Az ígéreteiből, elképzeléseiből semmi sem lett.

Mindig minden lehet rosszabb, de ezt most belülről nagyon nehéz elképzelni.

Úgy tűnik, ha 2018-ban győz a Fidesz, és marad a NER, akkor neki fognak állni a bíróságok megregulázásának. Mert ha nyernek, akkor – legalább – kétharmaddal nyernek.

É akkor ami eddig önkény volt, törvénytelen és illegitim, annak jogszabályi alapja lesz, és törvény kötelezi majd a bírókat a kormánynak megfelelő ítéletekre.

Az utolsó, már megroggyant, de még létező akadály is eltűnik majd a kormányzati önkény útjából.

Facebook Comments