Botka ki akarta záratni az MSZP-ből Molnár Zsoltot és Horváth Csabát, de nem engedték neki

Botka ki akarta záratni az MSZP-ből Molnár Zsoltot és Horváth Csabát, de nem engedték neki

Ezért döntött úgy, hogy lelép, és ezért beszélt az ellenzéket behálózó Fidesz-maffiáról.ka_1.jpg

Egy megagiga hosszú, de teljesen semmitmondó interjút adott Kunhalmi Ágnes a 24-nek. Az MSZP budapesti elnöke, akit a riporter a párt majdani főpolgámester-jelöljeként emlegetett, és aki ettől nem zárkózott el, voltaképpen semmi érdemlegeset nem mondott a hosszú szövegben, de esetében éppen ez a semmitmondás a sokatmondó.

Kunhalmi az interjú egyetlen érdekes részében arról beszél, hogy

  • nem kellett volna lemondani Botka Lászlónak, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének
  • nem tudja miért mondott le mégis,
  • de voltaképpen nem is érdekli.

Ha mégis érdekelné (esetleg, egy kicsit), akkor segítünk. Botka azért lépett le, mert pártvezetés nem volt hajlandó kizárni a pártból Molnár Zsolt és Horváth Csabát, akiket a volt kormányfő-kandidáns árulónak tartott. Az elnökségben nem volt meg a többsége annak, hogy összehívják a kongresszust, amelynek ez lett volna az egyik napirendi pontja.

Botka – és Ujhelyi alelnök – azután álltak fel, hogy Molnár pártelnök közölte, terjessze Botka maga, személyesen napirendre ezt a kérdést, ő nem hajlandó rá. A miniszterelnök-jelölt meg úgy értékelhette, hogy a saját pártja (vagy legalábbis annak vezetése) sem támogatja.

Ezután beszélt az ellenzéket, benne az MSZP-t is behálózó maffiáról a lemondó nyilatkozatában:

Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is. Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is.

De előbb megpróbálta kizáratni őket, csak amikor nem engedték neki, azután mondott le.

Az ezt érintő újságírói felvetést Kunhalmi azzal ütötte el, hogy

Ha minden vádaskodásra vizsgálatba kezdenénk, heti 15 ilyen indulna. A Fidesz örülne, addig sem foglalkoznánk a jövővel és a választókkal. Azzal, hogy Botka László lelépett erről a pályáról, ezt az epizódot lezártnak tartom. Olyan, mintha azt mondanánk Kunhalmi is kollaboráns, mert a múltkor ráköszönt egy fideszes képviselőre a mosdó előtt.

Azért a mosdói köszönésnél némileg mégiscsak több történt:

  • Horváth Csaba bejelentette, hogy ő Gyurcsány választja. Nem mondta ki, de Botkával – és stratégiájával – szemben.
  • Bő három hete, a Botka lemondása utáni héten előpattant a feledésből Lattmann Tamás, és közölte, hogy ő volt az MSZP (valamint a baloldali ellenzék) miniszterelnök-jelöltje Botka előtt.
  • Azt is elmondta, januárban is azért állt elő, hogy legyen, aki váltja Botkát, miután az még a következő hónapban (azaz februárban) kudarcot vall.
  • De mivel eddig (az interjúig) nem tette, indítanak egy mozgalmat Tarjányi Péterrel, aminek gyakorlatilag egyetlen célja, hogy Botkát lemondásra bírja.

És lám, Botka lemondott – és hallott azóta valaki egy szót is a Tarjányi-Lattmann féle ún. Progresszív Mozgalomról? Az akció sikeres volt, a foglalkozás elérte célját.

És ami ennél is erősebb: Lattmann az emlékezetes ATV-s interjújában azt is közölte, a megszólalásához Molnár Zsolttól kért felhatalmazást.

Talán eléggé érthető: az MSZP egyik elnökségi tagja (Molnár Zsolt) engedélyez (egyáltalán, lehetősége van engedélyezni) egy olyan megszólalást, ami egészen nyíltan a párt saját, hivatalos miniszterelnök-jelöltjének megbuktatásra irányul.

Gerébet ennél kevesebbért zárták ki a Pál utcai grundról.

Botka még azt sem tudta elérni, hogy egyáltalán szavazzanak a dologról. Se az elnökségben, se – ami ezt követte volna – a kongresszuson. Pedig azt még Molnár Gyula is elismerte a szintén emlékezetes interjújában, hogy ezzel

meghackelték Botka kampányát és politikai stratégiáját.

De Kálmán Olga hiába győzködte, nem akart nyomozni, nem volt kíváncsi arra, hogy ki tette és miért. Miért is lett volna? Tudta, hiszen nyilvánvaló volt. (A vonatkozó rész a 21. perctől.)

Még egyszer:

  • Tarjányi, aki Molnár Zsolt parlamenti szakértője, gründol egy mozgalmat, amelynek egyetlen célja Botka lemondatása.
  • Lattmann nyíltan bejelenti, Molnár Zsolttól kér felhatalmazást, hogy elmondhassa: Botkár el kell mozdítani.

Annyira nagyon az álcázásra se figyeltek: az MSZP egyik elnökségi tagja és fővárosi erős embere nekiment a párt miniszterelnök-jelöltjének, és belülről fúrta meg. Ezek után Botka annyit kért a szociktól, hogy döntsenek:

ő vagy Molnár Zsolt.

Játszák le a meccset. Vagy kizárják a másikat, vagy ő lemond. És a szoci vezérkar döntött.

Hátha így már Kunhalmi Ágnes is tudni fogja, miért mondott le Botka, és nem gondolja azt, hogy a kizárási indítvány csak azért volt, mert valaki ráköszönt egy fideszesre a mosdóban.

Facebook Comments