A NER alulról: a fideszes sikkasztó tanárt rejtegetik, az ellenzéki tanár nem kapta meg az állást

A NER alulról: a fideszes sikkasztó tanárt rejtegetik, az ellenzéki tanár nem kapta meg az állást

Két tanár pályája is a média érdeklődésének középpontjába került az utóbbi pár napban. A sorsukat egy valami határozta meg: a Fidesszel vannak, vagy ellene.

 

Király András: pro Fidesz.

Korábbi munkahelyén, az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnáziumban meglovasította a diákok támogatására szánt alapítvány vagyonát – írta a HVG. Több mint 3,6 millió forintot vett ki folyamatosan az alapítvány bankszámlájáról, a pénz egy részét ígérete ellenére máig nem adta vissza. Ráadásul az ügyet megpróbálták eltussolni, a kollégákkal még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak. Ebben közrejátszhatott a HVG szerint, hogy Király András fideszes kapcsolatokkal rendelkezik, sőt, benn ült az V. kerületi önkormányzat Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságában, mint a Fidesz–KDNP által delegált tag.

Az alapítvány feljelentése alapján indult nyomozás határideje november 15-én lejár. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy az ügyben “egy főt gyanúsítottként hallgattak ki sikkasztás bűncselekmény miatt”.

Király András pályája ennek mindezek ellenére csak kicsit bicsaklott meg: ugyan a múlt héten személyes okra hivatkozva lemondott a belvárosi önkormányzatnál betöltött pozíciójáról (és már nem fideszes bizottsági tag), de újra felvették egy másik iskolába dolgozni.

Ráadásul a Klik szabályosan eltitkolta, hogy újra alkalmazzák.

A HVG-nek sikerült megtalálnia: napközis csoportot visz, úgyhogy megint gyerekek közt dolgozik, miközben az előző munkahelyén történtek miatt javában nyomoznak sikkasztás gyanújával.

A lap szerint Király – akinek a történtek miatt sietve kellett elhagynia előző, V. kerületi munkahelyét – egy XV. kerületi oktatási intézményben helyezkedett el, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban viszi a napközis csoportot. „Alkalmazása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt” – mondta a HVG-nek Kovács Katalin, az Észak-pesti Tankerületi Központ tankerületi igazgatója. Vagyis megerősítette, hogy a Klik valóban foglalkoztatja a gyanúba keveredett tanárt, de többszöri kérdés ellenére eltitkolta, hogy pontosan melyik intézményben.

Vári Anikó: kontra Fidesz.

A tanár 2016. decemberében jelentkezett egy szakközépiskola pedagógusi állására, de ugyanaznap kitett egy hírt a Facebook-oldalára, és a posztban kritizálta a magyar oktatáspolitikát és az alakítóit – írta a 444. A TASZ szerint pár nappal később az igazgató a nő férjét (aki szintén a szakközépiskolában dolgozik), kérdőre vonta a felesége posztja miatt. Vári Anikó álláspályázatát ezután elutasította az iskola.

A tanár szerint az elutasításnak pusztán a politikai véleménye volt az oka, ugyanis az igazgató először az ő felvételét javasolta egy emailváltásban, de pár nappal később már nyíltan megmondta a férjének, hogy nincsen szüksége kormánykritikus emberekre. Mindezt a TASZ hozta nyilvánosságra, ahol a pedagógusnak jogi segítséget adtak. A jogvédő szervezetszerint az igazgató a beszélgetésben arra is utalt, hogy a fenntartó minisztériumból érkezett olyan utasítás, hogy ne vegyenek fel olyan embereket, akik kritikusan nyilvánulnak meg.

Egyébként az álláspályázaton indult másik jelentkezőnek nem volt tanári végzettsége, ami pedig feltétel volt, végül mégis őt választották.

Vári Anikó a TASZ segítségével az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, azt kérve, hogy a hatóság állapítsa meg az iskola jogsértését, ugyanis semmi sem indokolhatja, hogy valakinek a politikai álláspontja egy tanári állás esetén szemponttá válhasson.

A TASZ a Facebook-oldalán azt közölte: meg is nyerték az eljárást. A döntést viszont az iskola megtámadta, ezért az ügy a bíróságon folytatódik. 

Facebook Comments