Lázár János beleszállt a CEU-ba és igen csúnyán lebőgött

Lázár János beleszállt a CEU-ba és igen csúnyán lebőgött

„A CEU rektora egy bukott liberális politikus, ő csinál politikát az egész ügyből”

– mondja miniszterelnökséget vezető miniszter, annak a kormánynak a minisztere, aki lassan fél éve politikát csinál a CEU-ból. 

lazar_komanyinfo.jpg

Egy hét kihagyás után tegnap Kormányinfót tartott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és beszámolt a múlt heti kormányülésről és kabinetülésekről. A tárcavezető sok mindenről beszélt (többek között a CSOK felülvizsgálatáról, a nyugdíjasoknak szánt év végi összegekről, az Alkotmánybíróság e heti döntéséről, a paksi beruházás, az ingyenes védőoltásokról). Aztán szóba kerültek a húzós témák és Lázár

kommunikációs ámokfutásba kezdett: a CEU rektorára kente az egész egyetem-problémát, amit a kormány maga okozott.

Ha emlékszik még valaki, a sürgősséggel átnyomott és több szakértő szerint is alkotmányellenes törvényt a Velencei Bizottságtól a Nobel-díjas írókig mindenki bírálta az egész világon. Nem tudni, mire számított az Orbán-kormány, amikor belekötöttek a budapesti székhelyű egyetembe, ez azóta is rejtély. Mindenesetre rosszul jöttek ki belőle: mostanában lassan hátrálnak ki a rendkívül kínos, immáron nemzetközi méretű konfliktusból. Legutóbbi lépésük az volt, hogy egy évvel meghosszabbítottak a határidőt, amíg a CEU-nak az anyaországában is campust kell alapítania és képzést kell indítania, illetve, amíg meg kell állapodnia a kormányoknak egymással az egyetemről.

“Egyetlen aláírás hiányzik, érthetetlen a halasztás”

– véleményezte a kormánynak ezt a lépését a CEU rektorhelyettese korábban az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A felsőoktatási törvény módosításáról Enyedi Zsolt elmondta, hogy diplomáciailag is kellemetlen helyzetbe hozta magát a kormány, hiszen New York állam dolgozott a megállapodáson, joggal gondolhatják, hogy fölöslegesen.

Lázár János egyik sikamlós mondata a Kormányinfón egyébként pont az államközi szerződésről szólt. Szerinte azért nem írja alá a megállapodást a kormány, mert

még nincs kész és nem jó, ha fal, kamu megállapodások születnek, meg kell vizsgálni a szerződéseket.

Vagyis a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a New York állam által kidolgozott megállapodás lehet, hogy csak fal.

Az ATV-ben a CEU rektorhelyettese viszont annak adott hangot: bízik benne, hogy aláírja a magyar kormány a megállapodást, és nem halasztja el a ratifikálást egy évvel. Enyedi emlékeztetett: a magyar kormány eddig azt kommunikálta, hogy a CEU körül egy cirkusz folyik, úgy tűnik, mintha ezt most ők szeretnék folytatni. 

Róna Egon kérdésére: hogy akkor Soros? Enyedi Zsolt széttárta a karját.

“Egy kormány és egy politikus sem teheti meg, hogy szembemenjen azzal, amit korábban mondott,”

jelentette ki. A rektorhelyettes szerint a legrosszabb félelmük kezd beigazolódni:

“korábban is azt mondtuk, hogy azért ellenezzük a nemzetközi egyezményt, mert az lehetővé teszi pártpolitikusok számára, hogy kényük-kedvük döntsenek egyetemek sorsáról, például kampánymegfontolások alapján.”

A másik sikamlós mondat a Kormányinfón Lázártól az volt, amikor a CEU rektorát „bukott, liberális politikusnak” titulálta.

„Ignatieff a világ egyik leghíresebb történésze”

–reagált erre már a Klubrádióban Enyedi Zsolt.

Facebook Comments