Már megint Tarjányiék kasztingolják az ellenzéki miniszterelnökjelöltet

Már megint Tarjányiék kasztingolják az ellenzéki miniszterelnökjelöltet

Karácsony Gergely hiába a legnépszerűbb, szóba sem jön.karacsony_2.jpg

  • Molnár Gyula MSZP-elnök a FÜHÜ nevű újságnak azt nyilatkozta, van már neve a miniszterelnök-jelölt személyére.
  • Bodnár Zoltán, a Tarjányi-féle Progresszív Mozgalom (melyik deklaráltan Botka László elmozdítására szerveződött) meg ugyancsak a FÜHÜ-nek azt mondja, ők is keresnek miniszterelnök-jelöltet.
  • Ezek után a FÜHÜ azt is megírja, hogy az MSZP és Tarjényiék miniszterelnök-jelöltje egy és ugyanaz a személy.

Információik szerint erről az MSZP és Tarjányiék egyeztettek. A jelölt független és köztiszteletben álló, de a nevét nem írják le, azt majd

csak novemberben akarják bejelenteni.

Update: Olyan sokáig azért nem sikerült titokban tartani a potenciális listavezető nevét. Balázs Péter a jelölt.

Ezzel a baloldali-liberális ellenzék visszajutott oda, ahol Botka tavaly decemberi színrelépése előtt állt: az MSZP akkor vezetése (Tóbiás pártelnök) a Tarjányi Péter nevű, rendőrből lett vállalkozónak (aki mellesleg Molnár Zsolt nemzetbiztonsági bizottsági elnök parlamenti szakértője) adott megbízást, hogy keressen miniszterelnök-jelöltet a szocialisták, a DK, az Együtt és a Párbeszéd számára.

Akkor Lattmann Tamás nemzetközi jogászt sikerült erre a feladatra megtalálni, aki akkor exponálta magát az ügyben, amikor az MSZP-nek már éppen volt egy másik miniszterelnök-aspiránsa, ráadásul belülről, Botka szegedi polgármester személyében.

Az új jelöltről még nem csak a nevét nem lehet tudni, hanem azt sem, hogy mely pártok támogatnák. Az LMP és a Momentum valószínűleg nem, de hogy nem egypárti jelölt lenne, arra a Liberálisoktól korábban kiugrott Bodnár nyilatkozatának azon részlete utal, mely szerint

a megoldás egy olyan párton kívüli civil jelölt, aki mögé úgy képesek beállni mind a demokratikus ellenzék pártjai, mind a civilek, hogy egyik sem érzi magát legyőzöttnek a másikkal szemben.

Ezért az is biztos, hogy a jelölt nem pártpolitikus lesz:

nem pártpolitikust kell találni, hanem olyan civilt, akinek mégha voltak is valamilyen pártkötődései, mégis civil, szakértő lesz.

Ezzel a gyakorlatban ki is zárta a lehetőségek közül Karácsony Gergely zuglói párbeszédes polgármestert, akiről az Iránytű nevű közvéleménykutató cég azt mérte, hogy megelőzte Ádert, és a politikusok népszerűségi listájának élére állt.

Mert miért is indítana az ellenzék egy olyan miniszterelnök-jelöltet, aki az ország legnépszerűbb politikusa? Hiszen akkor még véletlenül legyőzné a regnáló hatalmat, és az korántsem tartozik az elérendő célok közé;

a megbízás nem erre szólt.

Természetesen az is lehet, hogy Karácsony nem a legnépszerűbb magyar politikus, de hogy a közéjük tartozik, azt eddig egyetlen kutatás sem vonta kétségbe.

Itt két lehetőség van:

  • az egyik szerint az Iránytű valóban azt mérte, hogy Karácsony a legnépszerűbb,
  • a másik szerint nem ezt mérte, de ezt publikálta.

Az utóbbi esetben viszont ez egy üzenet: a pártközeli céget használva üzent a Jobbik a baloldalra, hogy egy Karácsony vezette formációval együtt tudna működni. (Márpedig a Jobbik és a baloldal közötti – legalább – csendes koordináció szükséges feltétele a Fidesz leváltásának.)

Azonban úgy tűnik, és Bodnár nyilatkozatából is következik, hogy a Jobbikkal való együttműködés nem tartozik a tervek vagy a célok közé a baloldali-liberális ellenzék vezetői között. Egyelőre a legnagyobb problémájuk, hogy felújítsák az együttműködést a DK-val, amelyik a Botkával való csatározások idején elzárkózott a közös listától, és most a fő gondja, hogy miként tudna arcvesztés nélkül kitáncolni ebből a korábban elvinek nevezett álláspontjából, és felmenni a közös listára. (Amit amúgy 4 éve maga követelt a leghangosabban.)

Azt, hogy az MSZP-nek a DK visszacsábítása az elsődleges célja, az is igazolja, hogy párt napja kirúgták Nyakó István sajtófőnököt, aki pikírt közleménnyel élezte a 2 párt között viszonyt annak kapcsán, hogy Gyurcsány képviseletében Gréczy Zsolt titokban fideszes politikusokkal találkozott.

A DK-nak Karácsony (a Gyurcsány-kormány ellen létrejött LMP egyik alapítója) által vezetett lista nyilván nem opció, ezért kell a szocialistáknak és Tarjányiéknak egy olyan ajánlatot tenniük Gyurcsánynak, ahol a miniszterelnök-jelölt független, civil –

és politikailag súlytalan.

Egy ilyen jelölttel választást nyerni nyilván nem lehet, de ez nem is sokat nyom latban, úgysem számítanak vagy készülnek erre. Fontosabb, hogy meglegyenek a biztos parlamenti mandátumok, továbbá a küzdelem arról szól, hogy a DK politikai súlya ne tolódjon el az MSZP kárára.

Orbán kívánni sem tudna ennél a belső küzdelemnél-alkudozásnál jobbat a maga számára. (Bár az persze meglehet, hogy ezt sem kívánta, hanem egyenesen intézte.)

A Nézőpont ugyan az egy közismerten kormányellenes cég, kivételesen mégis lehet valami valóságalapja annak a mérésüknek, hogy az ellenzéki szimpatizánsok fele Orbán újraválasztására számít.

Ahogy a dolgok most állnak, ez még korántsem a mélypont: mehet még ez az arány följebb is.

Facebook Comments