Elmarad az október 23-i, ellenzéki tüntetés, de Kunhalmi szerint Orbán rendszere “erősen rímel” Rákosiéra

Elmarad az október 23-i, ellenzéki tüntetés, de Kunhalmi szerint Orbán rendszere “erősen rímel” Rákosiéra

Nagyon rossz az időjárás.

ellenzek_okt_23.jpg

Az ellenzéki pártok már koszorúztak, viszont az esti, össz-ellenzéki tüntetést lefújták. Ilyenkor a legmegveszekedettebb DK-s sem megy ki az Orbán-rendszer ellen tüntetni a nemzeti ünnepen, hiszen ömlik az eső és a szél ráadásul még az arcba is fújja. (Pláne, az összefogós tüntetésnek az LMP bejelentése már amúgy is megásta a sírt, a Momentum eleve mindentől elzárkózott). 

 

Azt írták:

 A Közös Ország Mozgalom az elmúlt hetekben mindent megtett, hogy közös színpadra állítsa a demokratikus ellenzéki pártok és a rendszerkritikus civil ellenzék képviselőit, folytatva ezzel az igazságos választásitörvény-javaslat nyolcpárti elkészítésével megkezdett munkát a változásért, egy igazságos és közös Magyarországért. Nem adtuk fel akkor sem, amikor egyes pártok politikai okokból nem vállalták fel a közös jelenlétet, mindent megtettünk, hogy továbbvigyük a civilekkel közösen a tüntetést, ismertessük a magyar társadalom követeléseit, kijelöljünk egy olyan utat, ami a jelenlegi igazságtalan rendszer 2018-as megszüntetéséhez vezet. 

Az időjárás olyan külső körülmény, amivel bár számolhatunk, de nem változtathatjuk meg. A mai napon az OMSZ piros riasztást adott ki a rendezvény idejére, ami azt jelenti, hogy a résztvevők testi épségét kockáztatnánk a tüntetés megtartásával, amit semmiképpen sem vállalhatunk fel, ezért a résztvevőkkel egyeztetve a rendezvény törlése mellett döntöttünk. Az október 23-i tüntetés elmarad, de a céljaiért tovább küzdünk. A jövő héten tájékoztatást fogunk adni arról, hogy milyen keretek között folytatjuk a munkát a változásért és igazságosságért 2018-ban. 

Az időjárás ellenére az ’56-os forradalom évfordulóján közösen koszorúzott Nagy Imre mártír miniszterelnök egykori budapesti lakóházánál, a II. kerületi Orsó utcában

  • az MSZP,
  • a Demokratikus Koalíció (DK),
  • az Együtt,
  • a Magyar Liberális Párt,
  • a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa),
  • a Párbeszéd
  • és a Szolidaritás egy-egy képviselője. 

A hétfő délelőtti megemlékezésen Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt mondta: az 1956-os ifjak nagyon szomorúak lennének, ha megélték volna azt, amit 2017-ben látni lehet. Úgy folytatta: a mai magyar kormány “erősen rímel” a történelem egy nagyon sötét időszakára, a sztálini diktatúrára. Ugyanúgy üldözi a vélemény szabadságát, kontrollálja a sajtót, akadályozza az emberek szervezkedését és a civilek életét ma Magyarországon. Az Orbán-kormány ugyanúgy korrupt, a fideszes, “állampárti” elitet és csatlósaikat gazdagítja – tette hozzá.

Az MSZP- képviselő szerint  Orbán Viktor miniszterelnök, aki anno “nagy hangon szónokolt” Nagy Imre újratemetésén, ma valahogy mintha “ki akarná hagyni” a forradalom miniszterelnökét a történelemből. Az elmúlt évben, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján alig jelent meg Nagy Imre neve, pedig örökségét ápolni kellene – fűzte hozzá.

A politikus szerint mindez azért van, mert Nagy Imre a magyar történelem egy kritikus időszakában vezetőként felismerte azt, amit Orbán Viktor “soha nem fog”, mert nem áll érdekében és nem is akarja: hogy a magyar nép soha nem egyenlő a hatalmon lévő kormánnyal.

Kunhalmi Ágnes beszédében azt is elmondta, hogy a magyarok igazi elnyomói “nem Brüsszelben vannak, hanem itthon, kormányon”, azok, akik “elveszik a nép vagyonát”, elveszik az ország szellemét, “lerombolják” az oktatását, “elveszik a magyarok egészségét, mert lerohasztják az egészségügyet”.

Facebook Comments