Orbán váratlan helyről kapott pofont: a Kúria döntött, mégis közpénz a tao

Orbán váratlan helyről kapott pofont: a Kúria döntött, mégis közpénz a tao

A miniszterelnök szerint, aki a TAO-pénzeket közpénznek hívja, annak kommunista a gondolkodása. A Kúria ma jogerősen is úgy döntött, hogy a TAO-pénz az közpénz. orban_szomoru.jpg

A TAO-pénz gyakorlatilag a korrupció melegágya: a vállalkozások az adójuk egy részét leírhatják, amennyiben ezt az összeget sport vagy kulturális célra ajánlják fel. Az egész rendszer abszolút nyertese egy Felcsút nevű kistelepülés sportegyesülete. A Puskás Akadémiához ugyanis 2011 óta már 11 milliárd forint áramlott, évente mindig 2 milliárd forint fölött, de volt olyan év is, hogy 2,8 milliárd forintot szereztek.

Ki tudja, mire fordítják ezt a pénzt, mert a magyar foci ettől nem ér el jobb eredményeket, viszont Mészáros Lőrinc minden évben az Adrián nyaralhat, egy luxusjachton. 

A Kúria ma jogerősen is kimondta, hogy nyilvánosak azok a pénzek, amelyekkel a vállalkozások támogatják a sportegyesületeket. Korábban a Transparency International indított pert a tao-támogatások nyilvánosságáért az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium ellen. (Többek között a DK is nyert pert így.)

Korábban másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a TI-nek adott igazat az ügyben, arra hivatkozva, hogy a tao-támogatásokat osztó cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, mely „közpénzjelleggel bír”, így ki kell adni, hogy milyen szervezetek részesültek támogatásban.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, a tao-pénz nem közpénz, kommunista beidegződésnek nevezte, hogy egyesek így tekintenek ezekre a forintokra. Lázár János természetesen sietett egyetérteni vele. 

 

  • A 2016/2017-es idényben a tao-rekorder a fociklubbok közül a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány volt, 2,92 milliárd forintos támogatással;
  • A Tállai András NAV-elnök igazgatta Mezőkövesd Zsóry FC 779 milliót kapott;  
  • a Seszták Miklós miniszterhez kötődő Kisvárda 581 milliót kapott a taóból. 

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a hvg.hu-nak az ítélet után csak annyit mondott,

„nyertünk, nyilvánosak a tao-adatok”.

Titkolná a kormány, ahogy csak tudja

Az állam már több pert elvesztett az ügyben, ezért inkább átírja a TAO-t értinő adótörvényt. Nyáron, megelégelve a sok pert, a kormány az adózási változtatások közé dugtak egy mondatot az új adóeljárási törvény tervezetében, amivel végleg eltitkolnák, hogy kinek mennyi tao-támogatás érkezik. Ezzel az egész közpénz-csatornát titkosítani szeretnék. A közvélemény így sosem értesül majd arról, hány milliárd folyik be a kormányközeli haverokhoz, mint Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István focicsapata.

Az adózás rendjéről szóló 2017-es törvényjavaslat egy salátatörvény, a több száz paragrafus rengeteg pontja és alpontja között az Index vette észre a 3. rész 128. § (5). pontját, amely azt mondja ki, hogy

közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat nem ismerhető meg, ha az (1) bekezdésben meghatározott adótitoknak minősül.

Ez az egy kis mondat pedig első ránézésre megváltoztathatja azt, hogy hozzájuthatunk-e adatokhoz a kormány egyik legőrzöttebb titkáról, a tao-pénzekről. Bebiztosíthatja azt, hogy az állam ne veszítsen el többé adatigénylési pereket ebben az ügyben.

Facebook Comments