Morvai Krisztina visszatért a Fideszbe

Morvai Krisztina visszatért a Fideszbe

Leszalámizza a rezsim a Jobbikot is. mor.jpg

Morvai Krisztina 8 éve a Jobbik európai parlamenti képviselője, de arra már talán kevesebben emlékeznek, hogy a jobbikos politikusnő arról híresült el, hogy 2006 őszén az ún. rendőri túlkapások áldozatai mellett állt ki.

  • Egyrészt azok mellett, akik az utcáról, erőszakosan akarták megdönteni a kormányt.
  • Másrészt azok mellett is, akik a Fidesz október 23-ai nagygyűléséről távozóban nem hazafelé mentek, hanem a rendőrökkel összetűző szélsőjobboldaliak mögé álltak.
  • Valamint azok mellett is, akik katasztrófaturistaként csak rosszkor voltak rossz helyen.

Ezek után kézenfekvőnek tűnt, hogy Baló György akkori felesége a Fideszben vagy valahol körülötte folytatja. Orbán Viktor azonban nem volt hajlandó megosztani a hatalmat, vagy egyáltalán bevenni a férfikörbe a harcias természetű nőt. Az akkor még csak a Magyar Gárda nevű törvényen kívüli párthadseregéről ismert Jobbik viszont kapott alkalmon, és a jobboldalon kifejezetten népszerű Morvait az EP-listájának élére tette.

Ez kockázatos húzás volt, nem volt semmilyen garancia a sikerre, de aztán bejött: a Jobbik 2009-ben bekerült az Európai Parlamentbe, Morvai meg hozzájutott a havi nettó kétmillió forintos fizetéshez.

A viszony azonban hamar elmérgesedett a hatalomra törő Morvai és az azt őrző Vona között, 2014-ben gyakorlatilag hallgatási pénzként indították újra a képviselőnőt, aki cserébe kiszállt a párt belső harcaiból, és nyilvánosan nem támogatta a néppártosodni akaró Vona szélsőjobboldali belső ellenzékét.

Morvai egészen mostanáig hallgatott is, nem hallatta a hangját se magyar belpolitikai ügyekben, se a Jobbik stratégiájával kapcsolatban, se magyar demokrácia állapotát illetően. Volt némi migránsozás, de erre akár még azt is lehetett mondani, hogy ez egy feladatmegosztás közte és Vona között.

Tavaly még alkotmánybírónak jelölték, hogy szabaduljanak tőle, de nem felelt meg a Fidesznek. Akkor még.

Egészen mostanáig. Mert most 2 dolog is történt:

  • Morvai nagyinterjút adott az egyik kormánylapnak.
  • Ugyanabban a lapszámban Bayer Zsolt vezércikkben köszöntötte a hazatérését.

Az irtózatosan hosszú interjúban Morvai mindenben csatlakozik Orbán-rezsim külpolitikájához és ideológiájához. Ilyeneket mond jó hosszan:

Büszke vagyok arra, hogy Magyarország elsőként vállalta az unióban a schengeni határok, így az egész kontinens megvédését. (…) Ki kell tartanunk ezen az úton, semmilyen fenyegetéstől nem szabad megijednünk – és immár sokadszor történelmet fogunk írni, és írunk már most is.

Eközben teljesen megalapozatlannak tartja az Orbán-kormányt érő bírálatokat, szava sincs az ország állapotáról, szót sem ejt azokról a kiszorítási, ellehetetlenítési törekvésekről, amelyek a saját pártját is érik.

Gyakorlatilag hűségesküt tesz az Orbánnak.

Nem mondja ki, csak sejteti, mert úgy hatásosabb, hogy Orbán Viktor az Isten.

Amit aztán Bayer nevű pártszolgálatos érdemén is kezel. Dicshimnuszt zeng a NER-ről áradozó Morvairól:

  • Morvai Krisztina nem követte a párt elnökét az árulásba és a mocsokba. Morvai Krisztina az maradt, aki volt.
  • ezt az interjút Orbán Viktor is adhatta volna. A dolgok lényegét tekintve semmi, de semmi különbség nem lenne a két mondanivaló között. 

És ezzel szinte mindent el is mond. De azért a legfontosabbat is:

Morvai Krisztina hazatért.

nyilasbarbie.jpgAzaz átállt. A Jobbiktól a Fideszbe.

A dolog mögött minden bizonnyal az áll, hogy az 54 éves képviselőnek van még hátra néhány éve a nyugdíjig, a Jobbik viszont biztosan nem indítja újra másfél év múlva. Vagy azért, mert Vona stratégiája megbukik a választáson. Vagy azért, mert megerősödik, és akkor meg már nem fog beleférni neki egy nyíltan szélsőjobboldali listavezetőt jelöljön.

A Fidesznek szüksége van valakire, aki meg tudja szólítani a Jobbik-szavazók egy részét, aki kampányol Orbán mellett, Morvainak szüksége van valakire, aki újrajeöli, hogy továbbkaphassa a havi 2 milliót. Win-win szituáció.

  • Mibe, hogy Morvai 2019-ben már a Fidesz listáján lesz rajta?
  • Vagy legrosszabb esetben kap egy nagyköveti posztot valamelyik kevésbé fontos országban.

Csak így már végleg álságos lesz a Fidesz tiltakozása az ellen, hogy szélsőjobboldalinak nevezzék. Nehéz úgy szélsőjobboldalizni másokat, ha egy szélsőjobboldali képviselő nyíltan átáll hozzájuk, mindenben egyetért velük, miközben még a párt elsőszámú publicistája is elismeri, hogy semmit nem változott, maradt, aki volt.

Voltaképpen tényleg nem Morvai tért meg a Fideszhez. A Fidesz tért meg hozzá. Orbán a megszüntetve megőrizni elvét képviseli a Jobbikkal szemben: előbb átvette annak korábbi, eufémszitikusan: nemzeti radikális, valójában egyértelműen rasszista, extrémista, szélsőjobboldali programját, most már átveszi a politikusait is. Köztük azt, aki a magukfajták-magunkfajták dichotómia feltalálásáért méltán érdemelte ki a Nyilas Barbie kevéssé megtisztelő nevet.

A Fidesz megtért Nyilas Barbie-hoz.

Ő maradt, ahol volt.

Facebook Comments