Az Ahmed H-ügy egyértelműen mutatta meg Orbán gusztustalan, hataloméhes sakkjátszmáját

Az Ahmed H-ügy egyértelműen mutatta meg Orbán gusztustalan, hataloméhes sakkjátszmáját

Az orrunk előtt folyik egy koncepciós per, amelyben Orbán Viktor és kampánytanácsadói úgy játszanak egy ember életével, ahogy nekik tetszik. 

tek_roszke.jpg

Friss hír, hogy újratárgyalják a terrorcselekmény elkövetésével gyanúsított és első fokon 10 év fegyház-büntetésre ítélt szír férfi esetét. Hogy mit csinált? Megdobta a rendőröket kővel. Ilyen komoly terrorcselekményt nem minden nap követnek el, azt beláthatjuk. (Irónia volt.) Korábban megírtuk a fideszes kődobáló esetét, akit aztán egy enyhe ejnye-bejnyével el is engedett a bíróság.

Ahmed H. esete más.

A 41 éves szír férfit a két évvel ezelőtti, röszkei tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolják. Tegnap a Szegedi Törvényszéken elkezdődött a megismételt elsőfokú eljárás az ügyében és újra ártatlannak vallotta magát.

A menekültválság csúcsán, 2015. szeptember 16-án százak torlódtak fel a röszkei határátkelőhely szerb oldalán. A sokáig békés tömegből később többen kiváltak, megpróbálták kidönteni a kerítést, néhányan pedig köveket is dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőrök felé. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

A vádlott, aki a rokonaival érkezett a határhoz, azt állította: azért ment a kerítéshez, hogy cukorbeteg édesanyjának inzulint kérjen. Vallomása szerint később többször is beszélt a rendőrökkel, a tömeg és a hatóságok között próbált közvetíteni, elmondta, hogy szeretnének békésen továbbmenni. Azt elismerte, hogy dobált a rendőrök felé és megafonon keresztül beszélt a tömeghez, ám azt tagadta, hogy a határ megnyitását követelte, fenyegetőzött vagy ultimátumot adott volna.

A Szegedi Törvényszék első fokon 10 év fegyház-büntetésre ítélte a férfit terrorcselekmény elkövetése és határzár tiltott átlépése miatt. Korábban azt írtuk:

a legsötétebb ’50-es évek hangulatában született meg az ítélet a Szegedi Bíróságon, egy nyilvánvalóan kirakatperben.

A jelenlévők beszámolója szerint

  • a férfi nem kapott rendes tolmácsot,
  • a vallomását és egyes szemtanúk beszámolóit, amelyek nem illettek a „terrorista migráncs”-képbe, egyszerűen kihagyták.
  • A Fidesz napokig, sőt, hetekig rugózott az ügyön, örültek, mint majom a farkának, hogy végre, végre, kiállíthatnak valakit, aki legalább Magyarország határán elkövetett egy “terrorcselekményt”.

Ez feltűnhetett a Szegedi Ítélőtáblának is, mert hatályon kívül helyezte az ítéletet. Meglátásuk szerint a törvényszék nem értékelt egyes lényeges bizonyítékokat. Ahmed H. jogi képviselője, Bárándy Péter a Népszavának elmondta: helyes döntésnek tartja, hogy újraindult az eljárás, mert az első fok „a vádirati koncepcióba nem illő bizonyítékokat figyelmen kívül hagyta.” Az ügyvéd úgy fogalmazott: Ahmed H. „dobált valamivel, valaki felé”, átlépett Magyarországra egy mások által kinyitott kapun, vagyis valamilyen szabálytalanságot elkövetett,

de nem terrorcselekményt.

A Fidesz természetesen most is lecsapott az ügyre, de most a „terrorista migráncs”-fasisztoid dumája kiegészült a jól ismert sorosozással is. Hídvégi Balázs, akit a Fidesz nevében ki szoktak állítanak papagájkodni, most egy ártatlan ember meghurcolásával, egy menekült életének tönkretételével próbál politikai tőkét kovácsolni a pártjának. Eszébe se jutott olyanokat mondani, hogy „majd a bíróság meghozz a döntést, mert jogállamban élünk”, ehelyett szimplán előre elítélték a menekültet.

Miért gáz ez az egész?

  1. Orbánék Ahmedet és ügyét a saját hatalmi céljaikra használják fel. Nem érdekli őket, hogy hány életet tesznek ezzel tönkre: csak az fontos, hogy a jövő évi választáson nyerhessenek. Ebben az ügyben az orbáni hatalommánia feketén-fehéren mutatkozik meg: csak egy végtelenül gonosz ember lenne képes mások nyomora árán a hatalmat megragadni. Mindezek miatt amit a Fidesz ebben az ügyben művel, gusztustalan és erkölcstelen.
  2. A Fidesz előre eldöntötte, hogy ez az ember bűnös. Hiába derült ki, hogy előző ítélet nem volt megalapozott, hogy kirakatper volt. A Fidesz már úgy nyomja a propagandagépezetén keresztül az emberek arcába a dolgot, mintha egy ténylegesen elítélt terroristáról lenne szó, aki ténylegesen terrorcselekményt követett el. Csakhogy ez egyszerűen nem igaz. Ha az illető egy magyarul tudó magyar állampolgár lenne, már rég beperelhette volna a pártot és nyerne is, kár milliókat – a jó hírnév megsértése miatt. Magyarországon ugyanis nem a Fidesz, hanem az attól elviekben független bíróság mondhatja ki valakiről, hogy bűnös-e. Ebben az esetben a kommunikációs papagájkommandós meg is mondta, hogy mi történt a röszkei határnál, de azt is megmondják, hogy mi történik Brüsszelben, Soros György fejében. Magabiztosan állnak ki minden nap és ismételgetik minden nap ugyanazokat az abszurd hazugságokat, mintha tényleg tudnák. Nem kell leírnunk, nyilvánvaló, hogy ez is csak egy hazugság, jogi szaknyelven: prejudikáció.
  3. A Fidesz felhasználja a politikai haszonszerzésre a bíróságot is. Ilyen utoljára tényleg az ’50-es években volt, a Rajk-per idején. A Fidesz ezzel egy szintre kerül az ’56-ot megtorló, elnyomó kommunista diktatúrával. Mindez persze súlyosan roncsolja a megmaradt magyar demokráciát.
  4. Viszont komoly szerepe és felelőssége van az állampártnak, a Fidesznek abban, hogy Röszkénél így eldurvult a helyzet és egész kevésen múlt, hogy a Keletinél nem történtek hasonlók. Ugyanis mindent megtettek, hogy fellázítsák, a magyarok ellen hangolják a menekülteket, akik csak át akartak jutni Magyarországon. Ha nem a TEK-et küldik oda, hanem tolmácsokat, ha hagyják a civil segélyszervezeteket segíteni, vagy esetleg, ők maguk is beszállnak a menekültek nyomorának enyhítésébe, akkor mindez a helyzet nem alakulhatott volna ki. Ugyanúgy most is mindent megtesznek, hogy a magyarokat a menekültek ellen hangolják. Lehetett volna konfliktus nélkül, emberségesen intézni a menekültek ügyeit, de ennek éppen az ellenkezője történt.
  5. A Fidesz propagandájának, kampányának egyik kulcsmomentuma Ahmed H. pere. Mert végre van valaki, aki valami agresszív dolgot művelt – kővel dobálta meg a rendőröket. A terrorizmus vádja ott hibádzik, hogy minden normális országban ezért valakit maximum levízágyúznak, aztán hagyják futni. Emberélet nem volt komolyan veszélyben. Szándék sem volt az emberélet kioltására, ami a terrorizmus egyik alapja. A másik hiba, hogy még csak nem is magyar területen történt a dolog – hanem a határ túloldalán, a két ország közötti részen. ha nagyon akarná a bíróság, azt is kimondhatná, hogy nem illetékes az ügyben, hiszen nem magyar területen történt az eset.
  6. A Fidesz abban is hazudik, hogy összeköt egy rongyos szír menekültet egy öreg amerikai-magyar milliárdossal. Nyilvánvaló, hogy semmi közük egymáshoz, talán még sosem hallottak egymásról. Ennek ellenére a Fidesz azt hajtogatja: Ahmed H. minden jel szerint “valójában a Soros-szervezetek embere, és azért lobbiznak ilyen keményen, hogy kiszabadítsák, mert hozzájuk tartozik”. Ezt két évvel ezelőtt még nem mondták – mert akkor még nem Soros volt a főellenség, hanem szimplán a menekültek.
  7. Ember és ember között ilyen fokú különbséget tenni – Ahmed H. egy piszkos menekült – utoljára Dél-Afrikában, az apartheid idején volt divatos. Csak ott a feketékkel csinálták. Amit a Fidesz ebben az ügyben művel – más bőrszínű, vallású emberek elleni uszítás – , egyszerűen rasszista és gyomorforgató.

Ne felejtsük el, hogy ugyanezért a dobálózásért korábban a Fidesz kis üdvöskéjét egy ugyanilyen kődobálós ügyben egy dádával szabadon engedte a bíróság. Terrorizmusról szó se volt.

Egyébként a Népszava felvetésére, hogy a kormány nyíltan terroristaként mutatja be Ahmed H.-t, és az esetet politikai üggyé tette, Bárándy úgy reagált: ügyvédként reménykedik abban, hogy a bíróság politikától függetlenül végzi a munkáját.

Facebook Comments