10 utalás, amit elrejtettek a Stranger Things 2. évadában – SPOILER!

10 utalás, amit elrejtettek a Stranger Things 2. évadában – SPOILER!

stranger-things-season-2-trailer-breakdown9.jpg

Alien, Jurassic Park és Madonna: a 80-as évek ikonikus filmjei, alakjai és eseményei köszönnek vissza a sorozatba rejtve. Ön észrevette ezeket az Easter eggeket a Stranger Things új évadában?

Csak akkor olvasson tovább, ha már végignézte az új évadot (Ami a Netflixnek és a magával ragadó történetnek köszönhetően simán teljesíthető egy hétvége alatt.)

SPOILER!

A Stranger Things tulajdonképpen egy óda a 80-as évekhez, és nem csak a ruhák és a fantasztikusan megválogatott aláfestő zenék miatt. A sorozat készítői számos 80-as évekbeli utalást is elrejtettek a filmben.

A Társaság Embere

Zseniális választás volt a Kutatóközpont orvosának szerepére Paul Reiser, aki – jó pár évvel korábban – teljesen hasonló szerepet játszott Burke-ként az Alien 2-ben: A “Társaság Embere”, akit elég aggályos célok vezérelnek, miközben próbál a főszereplők bizalmába férkőzni.

Billy

A sorozat új rosszfiúját Billy-t, Dacre Montgomery alakítja, akinek karakterét egy az egyben az 1985-ös Szent Elmo tüze Billy-jéről (Rob Lowe) mintázták (még a fülbevaló is stimmel) – megbolondítva egy csipetnyi Jack Nicholsonnal a Ragyogásból. 

80-as évek Halloweenja

Mike-ék a korszak népszerűbb hősei, a Szellemirtók (1984) bőrébe bújtak Halloween éjszakáján. Érdemes azonban Billy-ék középiskolás házibuliján is körbepillantani. A jelmezesek között úgyanis felbukkan a “Like a Virgin” Madonna (1984), Alex Owens a Flashdance-ből (1983), Rocky a Rocky-ból (1976) és Johnny a Karate Kölyök-ből (1984).

Kiss?

A feketére sminkelt csaj nem azért nézi hülyének Jonathant, mert félreérti a kérdést (Kiss? – Csók?). Tudja, hogy a srác nem csókolózni akar vele, csak a jelmezére kérdezett rá, viszont ő egyáltalán nem Kiss-tagnak öltözött, hanem Siouxsie Sioux-nak a brit Siouxsie and the Banshees punkbandából.

Macskaösztön

Dustinék macskája pont úgy reagál a Szellemírtók csapdába rejtett lényre, ahogy az Alienben Jonesy a xenomorphra. Valljuk be a két idegen lény között nincs is olyan nagy különbség. A második évad készítőit bevallottan az Alien-filmek inspirálták.

Fae baba páviánszíve

Mr. Sinclair újságának címlapja egy valódi 1984-es hírre utal (“Baby Fae’s Baboon Heart” vagyis “Fae baba pávián szíve”) Stephanie Fae Beauclair volt az első csecsemő, akin sikeres szívátültetést hajtottak végre: a kislány egy pávián szívét kapta meg. A tényleges siker azonban megkérdőjelezhető, a baba ugyanis csupán egy hónappal élte túl a műtétet.

Velociraptor vadásztaktika

Igaz, a Jurassic Park könyv csak 1990-ben jelent meg, az utalás mégis összetéveszthetetlen: amikor a roncstelepen Steve a szemben álló demodogra koncentrál, a többi lény oldalról lepi meg, mintha csak a velociraptorok vadásztaktikáját utánoznák.

Sötét járatok

A mikor a Hawkins Laboratórium emberei leereszkednek a járatokba, a doktor ugyanolyan feszülten figyeli a képernyőket, ahogyan Ripley-ék is az Alien2-ben. Sőt még egy alienes idézet is elhangzik, ami semmi kétséget nem hagy a párhuzam felől. Az egyik laboros srác ismétli meg Hicks mondatát saját csapatának: “Stay Frosty” (Ami nagyjából annyit jelent: “Nyugalom”/”Maradjatok higgadtak”)

Tárulj, szezám!

Észrevehetetlen egy másik Jurassic Parkos párhuzam. A hősies Bob Newby ugyanazokat a feladatokat vállalta magára egyszemélyben, mint a dinók szigetén a két főszereplő csaj. Nemcsak az áramot kapcsolta vissza, ahogy Ellie, hanem az ajtókat is kinyitotta, ahogy a programozózseni kislány, Lex.

Bébiszitterek aranykora

Elsőre kicsit érthetetlen, amikor Steve büszkén “átkozottul jó bébiszitternek” nevezi magát. Öntudatossága azonban elég találó. A 80-as évek ugyanis a bébiszitterek aranykora volt, amire a popkultúra is ráerősített. Gondoljuk csak a Halloweenre (1978), a Bébicsőszök klubjára (a könyvsorozat 1986-ban jelent meg), vagy a Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se! (1991) filmre.

Ha még több Stranger Things rejtett utalásról szeretne olvasni, itt találja angolul összegyűjtve.

Facebook Comments