Egyszerre zseniális és rettenetes húzás Gyurcsánytól a határon túliak szavazati jogának elvétele

Egyszerre zseniális és rettenetes húzás Gyurcsánytól a határon túliak szavazati jogának elvétele

A DK ezzel a húzással sok szavazót állíthat maga mellé, beleszáll a Fideszbe és egyértelműen kitűnhet a többi ellenzéki párt közül. Nem csoda, hogy mindenki nekitámadt Gyurcsányéknak. Viszont a javaslatnak vannak hátulütői is. 

gyurcsany_ferenc_pirosfeherzold.jpeg

Az Index remek összefoglalót írt a Gyurcsány Ferenc ötlete nyomán elindult újabb kampánytémáról, a határon túli szavazók választójogának elvételéről. Ugyanakkor azt kell mondjuk: az ellenzéki pártok hamis érveléssel estek neki Gyurcsányéknak, a Fidesznek pedig elemi érdeke a nekik kedvező választási rendszer fenntartása.

Miért jó húzás a határon túliak szavazati jogának elvételével kampányolni?

Mert csalásra és az eredmények torzítására ad lehetőséget a Fidesz által kialakított választási rendszer.

A rendszer maga sok szempontból igazságtalan, aránytalan. Az egyik aránytalansága a határon túliaknak megadott választói jog. A határon túliak sajátos helyzetüknél fogva sok esetben a Fideszre és Orbán Viktorra mint valamiféle megmentőre, nemzetmentőre néznek fel és eleve rá szavaznak. Tudjuk jól, hogyan önti ki a magyar adófizetők pénzét az Orbán-kormány a határon túliak támogatására, miközben a környező országokban az életszínvonal és a gazdaság messze lehagyja a magyarországiét. Ráadásul a Fidesz adta meg a határon túliaknak a szavazati jogot is. Mindez azt jelenti, hogy ha valaki onnan szavaz, 95%-ban a Fideszre fog szavazni. Ez mindenképpen torzítja az eredményt, méghozzá jelentősen.Azt már kevesen tudják, hogy olyanok is kaptak állampolgárságot, akiknek sok köze nincs Magyarországhoz, csak az ezzel járó előnyökre pályáztak. Sokan regisztrálták magukat a választási rendszerbe, de a rendszert nem frissítik – így például ha valaki anno regisztrált, de közben elhunyt, a rokonai nyugodtan szavazhatnak helyette levélben.

A másik probléma, hogy aki mostanában vándorolt ki és lett hirtelen „határon túli”, az nem szavazhat levélben. Neki bizony el kell mennie a követségre, vagy haza kell jönnie szavazni. Vagyis: azoknak, akik az országot reménytelennek ítélték, vagy nem jutott nekik a fideszes húsosfazékból és kivándoroltak, kevesebb joggal rendelkeznek, mint akik Magyarországon maradtak (és nagyrészt Fidesz-szavazók), vagy azok, akik korábban szorultak a határon túlra (és Fidesz-szavazók).

Szavazzon az, aki itt fizet adót és viseli a következményeket!

Hagyjuk a patetikus „a történelem által elsodródott nemzettestvéreink”-dumát a Fidesz paposkodó politikusainak. Könnyedén belátható (és, mint ahogy a fentebb idézett Index cikk is leírja, a magyarok többsége így is gondolja), hogy az szavazzon a magyar Parlament összetételére, aki Magyarországon él és itt is fizet adót. Hiszen csak a Magyarországon élők viselik a szavazásuk (nem szavazásuk) következményeit; az 50 éve Ausztráliába kivándorolt nyugdíjas, vagy az Ukrajnában élő magyar kisebbség jóval kevesebbet érez meg abból, hogy idehaza a Fidesz elfoglalja a médiát, terjeszti a gyűlöletpropagandát és közben omlanak a penészes falak a kórházakban.  A döntésének pozitív és negatív következményeit viselnie kell, aki itt él, itt fizet adót.

Hamis az ellenzék érvelése.

A tisztességes liberális ellenzéki pártok érvelése pont ezért cseng hamisan: azok a pártok, akik hisznek az individualizmusban, ne érveljenek azzal, hogy a „szerzett jogot a liberális demokráciában nem vehet vissza a hatalom.” Egyrészt, régóta nem élünk liberális demokráciában, másrészt ezt a jogot a Fidesz nem csupa jószívűségből osztotta ki, ezt a jogot nem is a határon túliak akarták megszerezni. Mindez a Fidesz és Orbán hatalmi céljait szolgálja. Pontosan ezért Gyurcsányék javaslata teljesen logikus, hiszen egy csomó kibic, fideszes szavazótól szabadíthatják meg az amúgy is torz választási rendszert.

Kitűnhet a DK a többi párt közül.

Korábban a B1-en is megírtuk, hogy a választási rendszer egyszerre kényszeríti az ellenzéket összefogásra és kíméletlen konkurencia-harcra. A DK és Gyurcsány Ferenc ezzel pontosan tisztába van, ezért is jó húzás az újabb kampánytémát bedobni a köztudatba. A Mérce szerint például ezzel a javaslattal a DK csak a többi ellenzéki párttól tud elvenni szavazatot. 

Az érem másik oldala, vagyis miért rossz a javaslat: 

 

Nem fog megváltozni a választási törvény.

Sem a Fidesz, sem az ellenzék többi része nem akarja megváltoztatni. Tehát ez eleve egy bukott ügy. A javaslat ráadásul bizonyos mennyiségű embert megint az ellenzék ellen fordíthat, vagy megerősítheti a Fidesz-pártiságában pl. a határon túliakat. Így ez bizonyosan nem volt okos taktikai lépés – ebből a szempontból.

Muníciót ad a Fidesznek.

A kampánnyal inkább megint kap a Fidesz egy témát, amit nyomhat végig: a hazaáruló ellenzék, amelyiket persze Soros irányít, el akarja pusztítani a magyarságot. Még bele is passzintható Orbánék fekete-fehér, 1 bites világmagyarázatába.  

Nem lesz több szavazója az ellenzéknek ettől.

Lehet, hogy a választási rendszer igazságtalan, de ettől a kampánytémától nem lesz több szavazója az ellenzéknek, amivel Orbánt le lehetne győzni.

Több konfliktust okoz az ellenzéken belül.

Lássuk be, az ellenzéki pártok körében erőt felmutatni, mindez azt jelenti, hogy a többi pártot konfliktusra fogja kényszeríteni a DK-val. Megint az jön majd a csapból is, hogy ezek egymással vitatkoznak, ahelyett, hogy a választóikkal, meg az országgal foglalkoznának.

Facebook Comments