Hiába kábította az Ingatlanfejlesztő Zrt. a budapestieket, nem sikerült őket hülyére venni

Hiába kábította az Ingatlanfejlesztő Zrt. a budapestieket, nem sikerült őket hülyére venni

A budapestiek többsége nem a Városligetben szeretne múzeumnegyedet. Pedig évek óta folyik a hülyítés.

varosliget_most.jpg

Milliókat dobott ki az ablakon a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt., hogy megpróbálja a budapestiek torkán lenyomni a Baán László-Habony Árpád kettős fejéből kipattant Liget Projektet. A Projekt keretében két lakótelepnyi betont öntenek be hamarosan a Városligetbe, megszűntetve annak közpark jellegét. Mindennek egyébként több, mint 250 milliárd forint közpénz a költsége – mindezt az adófizetők fizetik, ebbe nem kerül uniós pénz.

A Liget Projektet két évvel ezelőtt márciusban egyből fakivágással kezdte volna az Ingatlanfejlesztő, a Ligetvédőknek hála csak pár fában keletkezett kár. Azon a nyáron a Ligetvédőket az Ingatlanfejlesztő Zrt. által felbérelt kopsz izomemberek is megverték, amikor békésen demonstráltak.

Az Ingatlanfejlesztő Zrt. azóta taktikát változtatott: a frontális letámadás helyett megpróbált konzultálni a helyiekkel és a civilekkel – erről a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és a Ligetvédők kivonultak, mert a Projekt lényegét képező épületekről nem lehetett konzultálni. Milliós reklámkampányokat is indítottak, azóta is folyamatosan reklámozzák a projektet pl. a Facebookon. A kampányokat természetesen ki más, a Fidesz-közeli Csetényi Csaba cégei intézték, hogy a közpénz “a megfelelő helyre” vándorolhasson. A reklámokban a megújuló Ligetet családbarát, kutyabarát, zöld helynek állítják be –  

gondosan elhallgatva az irgalmatlan közpénzszórást és a két lakótelepnyi beton beöntését.

Tegnap újabb lépést tett az Ingatlanfejlesztő Zrt. – új sportpályákat és kutyajátszóteret építenek, illetve megújul a Vakok Kertje. A Ligetvédők tegnap óta körülbelül 50 rendőrrel és 50 biztonsági emberrel néznek ismét farkasszemet, mert a „megújulásnak” hála, ismét fákat fognak vágni a Ligetben. Ugyan az Ingatlanfejlesztő Zrt. propagandája erről nem szól, de beépítendő épületek dupla akkora alapterületűek lesznek, mint a korábbiak voltak, így nem igazán jut hely a fáknak, parknak, sportpályáknak – valamit ki kell hát hagyni. Így a Ligetből először a fákat vágják ki a héten, ahogy a Liget Projekt fogalmaz, „megújítják a zöldterületet”. (Erről érdemes a Ligevédők Facebook-bejegzését elolvasni.)

A budapestiek túlnyomó többsége viszont továbbra is kizárólag közparkként szeretné megújítani a Városligetet, épületek nélkül:

72 százalékuk ráadásul abban is egyetért, hogy a jelenleg a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet inkább a Nyugati pályaudvar mögötti ipari terület fejlesztésével hozzák létre – derült ki a Greenpeace Magyarország Závecz Research által készíttetett közvélemény-kutatásából, amit az Index is nyilvánosságra hozott.

A Liget Projekt kivitelezése a hivatalos kommunikáció szerint „a parkrehabilitációval” indult (valójában a fákat viszik el az útból), ezt a jelenlegi tervek szerint változatlanul új épületek építése követi majd, ami

a Liget közparki jellegének megszűnését fogja jelenteni.

Különböző számítások vannak arról, hány fát kell majd kivágni, vagy átültetni. A Ligetvédők szerint kb. 800-1000 fa esik áldozatul a pusztításnak. A Greenpeace és a Ligetvédők is azt várják a kormányzattól, hogy a budapestiek véleményét tiszteletben tartva a Ligetet kizárólag mint közparkot fejlessze, új épületek nélkül. A környezetvédő szervezetek és csoportok azt várják a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től, hogy hozza nyilvánosságra, melyik fákat érintik a most beindult munkálatok. 

A Liget Projektet a budapestiek többsége konzekvensen elutasítja.

Már a 2016 nyarán lekérdezett, a Greenpeace Magyarország által megrendelt közvélemény-kutatás is azt mutatta: a fővárosiak a Városligetet közparknak akarják meghagyni, és elutasítják, hogy a Ligetben fakivágások árán épüljön múzeumi negyed.

A mostani kutatás során arra volt kíváncsi a környezetvédelmi szervezet, hogy a budapestiek milyen arányban támogatnának egy olyan elképzelést, amiben a múzeumi negyed egy funkcióra váró, leromlott ipari terület fejlesztésével valósulna meg. Ez hozzájárulna a város élhetőbbé tételéhez, és felértékelné a környék ingatlanjait is.

A Nyugati pályaudvar mögötti múzeumi negyed ötlete nem új keletű. Budapest főpolgármestere, Tarlós István 2010-es Budapest-programjában is ez az elképzelés szerepelt.

A Greenpeace Magyarország továbbra is fontosnak tartja a Városliget mint park rehabilitációját. Fejleszteni kell többek között a jelenlegi közvilágítást és a Liget közparki funkciójának infrastruktúráját; meg kell oldani a növényzet folyamatos karbantartását; és kerékpártárolókat, nyilvános illemhelyeket, szelektív hulladékgyűjtőket kellene kialakítani. Ezekhez azonban nincs szükség új épületekre a közparkban – közölték.

Facebook Comments