5 hírhedt sorozatgyilkos, akit máig sem azonosítottak

5 hírhedt sorozatgyilkos, akit máig sem azonosítottak

10-unsolved-mysteries-were-still-reeling-over-3.jpg

Borzalmas tettek kötődnek a nevükhöz, és lehetséges, hogy némelyik elkövető a mai napig köztünk jár.

Az ABC-gyilkos

Az ABC-gyilkosságokat a tettes, Rochesterben, New York térségében követte el. A mai napig ismeretlen elkövető 1971 és 1973 között három fiatal lányt támadott meg: szexuálisan bántalmazta és megfojtotta őket. Az ABC gyilkos nevét onnan kapta, hogy

minden lány vezetékneve és keresztneve ugyanazzal a betűvel kezdődött

Carmen Colon (1971), Wanda Walkowicz (1972) és Michelle Maenza (1973). Ráadásul a holttesteket szintén olyan településeken találták meg, amelyeknek az első betűje megegyezett az áldozatok monogramjával: Churchville, Webster és Macedon.

A lányokban közös volt továbbá, hogy mindhárman szegény katolikus családba tartoztak, és gondjaik voltak az iskolában. Mindhármójuk csonkacsaládban éltek, apjuk nem volt. Feltételezik, hogy mindannyiukat autóval rabolták el, bár erre nem volt szemtanú.

Hasfelmetsző Jack

Hasfelmetsző Jack néven ismertté vált londoni sorozatgyilkos 1888-ban öt nőt – négy korosodó prostituáltat és egy fiatal nőt – ölt meg a Whitechapel nyomornegyedben – bár ennél több gyilkossággal gyanúsították. Neve a média által elterjesztett úgynevezett „Kedves Főnök”-levélből származik, melynek írója saját magát jelölte meg elkövetőként, és így írta azt alá. (A levelet egyébként sokan csak kitalációnak vélték, amit egy újságíró írhatott a hírszenzáció növelésére.)

A gyilkos tetteit ritka kegyetlenséggel követte el:

sebészi pontossággal vágta ki az áldozatok veséjét és szívét.

A gyilkosságokat úgy követte el, hogy a bűntettek színhelyei egy keresztet formáljanak a térképen. A média valamint a Scotland Yard is több nyugtalanító levelet kapott, amelyek íróját (vagy íróit) vélték az elkövetőnek. Az úgynevezett „Pokolból”-levél, egy fél emberi vesét tartalmazott, vélhetően az egyik áldozatét. Bár a vizsgálatok nem tudták az összes gyilkosságot kétséget kizáróan egy emberhez kötni, ennek ellenére Hasfelmetsző Jack legendája megszilárdult.

Vetkőztető Jack

Vetkőztető Jack egy ismeretlen személyazonosságú sorozatgyilkos beceneve, aki 1964–1965 között úgynevezett londoni pucér gyilkosságokat hajtotta végre. A nevét Hasfelmetsző Jack (Jack the Ripper) nevének elferdítéséből kapta.

Egyes források szerint összesen négy, mások szerint öt fiatal nőt ölt meg. Az áldozatai (akárcsak Hasfelmetsző Jacké), prostituáltak voltak, akiknek csupasz holttestét a Temze folyóba dobta, vagy elrejtette más London környéki helyeken.

Gyilkosságait egy városi legenda szerint orális szex közben követte el:

péniszével fullasztotta meg az örömlányokat.

Akárcsak Hasfelmetsző Jack esetében, eme sorozatgyilkos rémtettei sem a hatóságok közbeavatkozása nyomán, hanem maguktól maradtak abba. A rendőrség sosem tudta felderíteni a kilétét.

Zodiákus gyilkos

A Zodiákus volt az egyik legkülönösebb sorozatgyilkos, akinek ügye máig lezáratlan. Észak-Karolinában tevékenykedett a ’60-as, ’70-es években. Fiatal lányokat, párokat, vagy egyedül lévő férfiakat gyilkolt késsel vagy fegyverrel, de erőszakot sosem követett el rajtuk.

Állítása szerint összesen 37 áldozata volt.

A zodiákus levelek tették híressé, amelyeket hol a rendőrségnek, hol napilapoknak küldött el. Leveleiben mindig olyan részleteket közölt a gyilkosságokról, amelyek egyértelművé tették, hogy valóban ő volt az elkövető.

Leveleiben folyamatosan heccelte a rendőröket:

utalásokat tett arra, hogy sosem fogják elkapni, és hogy többször a tett helyszínéről jelentette be a gyilkosságait.

Sokszor mulatott azon is, hogy a rendőrök elhajtottak mellette. Az újságoktól azt követelte, hogy a titkosírással írt levelét közöljék a címlapon egy adott napon, vagy ellenkező esetben egész hétvégén át tartó mészárlást fog rendezni. Egyik nyilvános levelében részletezte, hogy melyik két nőt szemelte ki áldozatául, figyelmeztette az apákat és férjeket, hogy vigyázzanak a lányaikra.

A borzalmas tettek elkövetőjét sosem sikerült a hatóságoknak kézre keríteni.

A texasi Killing Fields-gyilkos

A texasi Killing Fields-gyilkos egy máig azonosítatlan amerikai sorozatgyilkos neve. Arról a 25 hektáros földterületről nevezték el, ahol mintegy 40 áldozata holttestét megtalálták. A helyszín egy mérföldre található a 45-ös autópályától.

A területet úgy írták le, mint egy “tökéletes szemétdomb a gyilkosságokhoz”: a tetthely méretei, az állatvilág és a városoktól való távolsága miatt a bizonyítékok hamar megsemmisülnek, 

sok áldozat holttestét a vadak hordták el.

 

Facebook Comments