Molnár Gyula meghajolt Gyurcsányt előtt, mindent odaadott

Molnár Gyula meghajolt Gyurcsányt előtt, mindent odaadott

Szerda délutáni állás szerint véglegesítették az MSZP és a DK megállapodását az egyéni képviselőjelöltekről.mgyf.JPG

A B1 blog értesülései szerint maradt a 60-40 százalékos arány a két párt között, azaz a DK megkapott mindent, amit akart és amit kért:

  • az újpesti,
  • a pestlszentőrinc-pestszentimrei körzetet,
  • továbbá egyet-egyet a miskolci, a szegedi és pécsi körzetek közül.

Ez az öt képviselőjelöltség volt még vitás a 2 párt között, ezért tűnt zavarosnak a kommunikáció. Molnár Gyula bejelentette, hogy megállapodtak, a DK tagadta,  majd Molnár is visszakozott. Jelen állás szerint a megállapodás biztosnak tekinthető, legalábbis a december 9-ei szocialista kongresszusig, amelynek el kell fogadnia ezt – de akár meg is vétózhatja.

Az MSZP-ben teljes feladásként értékelik a történteket,

ami azt jelzi, Molnár pártelnök mindenképpen meg akart állapodni Gyurcsánnyal, nem akarta megvárni, hogy tovább romoljanak a népszerűségi mutatók, mert akkor a DK követelheti a megállapodás újratárgyalását. (Ami azt illeti, ezt még így is megteheti.)

A pillanatnyi helyzet szerint az MSZP 62, a DK 44 helyen állíthat egyéni képviselőjelöltet, de ez még módosulhat, ha megállapodnak az Együtt-PM-mel, akik szintén kaphatnak 2 helyet, esetleg az LMP-vel 1-1 körzetben, vagy beállnak Kész Zoltán mögé Veszprémben.

Ami azt jelenti, hogy a körzetek többségében nemhogy 1 ellenzéki jelölt állna szemben 1 fideszessel, hanem az ellenzéki szavazatok 4-5 felé oszlanak majd szét. Ez egyúttal azt jelzi, hogy

az ellenzéki pártok,egyáltalán nem készülnek az Orbán-rezsim leváltására:

a kormánykritikus tortából akarnak kihasítani maguknak minél nagyobb részt.

A sok külön induló jelöltnek ugyanis nem kizárólag a listaállításnál van jelentősége (ahhoz elég lenne 27 saját egyéni jelölt), hanem a töredékszavazatoknál is: minél több körzetben engedi át a jelöltséget az adott párt egy másiknak, annál kevesebb töredékszavazathoz jut. Márpedig az MSZP 28 jelenlegi képviselőjének felét, 14-et a töredékszavazatok (az egyéni jelöltekre leadott, de mandátumot nem eredményező, vagy ahhoz nem szükséges voksok) segítettek mandátumhoz.

A szocialisták ezért értékelik önfeladásként a DK-val kötött megállapodást. Különösen azt a részét, amely a nagy létszámú budapesti körzetekben 9-9 helyen ad lehetőséget mindkét pártnak a jelöltállításra (miközben a felmérések szerint még mindig az MSZP számít a nagyobb pártnak), valamint azt is, hogy a nagyobb vidéki városok mindegyikébe úgymond beengedték a DK-t, azaz átengedik Gyurcsányéknak az itteni ellenzéki szavazatokat.

Arra természetesen egyáltalán nincs esély, hogy egy MSZP-DK koordinált indulás leváltsa a Fideszt: forrásaink szerint a két párt közös jelöltjei számára

a 106-ból mindössze 10 (tíz!) körzet nyerhető.

De ez nem is számít. Gyurcsánynak csak az a fontos, hogy

  1. a DK bekerüljön a parlamentbe,
  2. nagyobb frakciója legyen, mint az MSZP-nek.

A szocialisták meg ez ellen próbálnak védekezni. Illetve, mivel Gyurcsány mindent megkapott, amit akart, csak próbáltak. Mára feladták.

Facebook Comments