Orbán embere megtalálta, ki a felelős a Luxemburg elleni vereségért: a kommunisták, meg az elmúlt 8 év

Orbán embere megtalálta, ki a felelős a Luxemburg elleni vereségért: a kommunisták, meg az elmúlt 8 év

De a jövő sikerei, az már majd az övék lesznek. Már Szöllősié, meg Orbáné.szgy_1.jpg

Nincs könnyű dolga a kormánypropagandának, amikor meg kell magyarázni, hogy a magyar futballválogatott 2017-ben másodszor is kikapott egy miniállamtól. A júniusi Andorra elleni vereség után novemberben Luxemburgtól. Csak azért nem vehető biztosra, hogy Lichtensteintől, meg San Marinótól is zakó lett volna, ha játszanak velük, mert például az igazi futballhatalomnak számító Feröer-szigeteket sikerült legyűrni 1-0-ra az idén. (Tavaly például nem.)

A válogatott 2017-ben már a második kapitányát fogyasztja, ami mondjuk nem is nagy csoda, hogy 2 győzelem mellett 6 vereség a mérleg, amiben van 1-1 sima hármas az oroszoktól, meg a portugáloktól, meg egy ötös a svájciaktól.

Szöllősi György, Orbán háziújságírója, a felcsúti csapat és akadémia volt sajtósa, Orbán Viktor Mészáros Lőrinc saját sportlapjának főszerkesztője azonban ezt is meg tudja magyarázni. Vagy legalább megpróbálja

Először is. a magyar fociba döntött állami pénzekből egy fillér sem kidobott pénz, mert a futball fontos társadalmi ügy. Ezt igazolja például szerinte az is, hogy milyen indulatok törtek fel a Luxemburg elleni vereség után. Ez az érv azért kicsit olyan, mintha azt mondaná, hogy Orbán, a kormány és a Fidesz népszerűsége már abból is látszik, hogy mennyien utálják őket, de lépjünk tovább. 

A magyar futball szerinte kétségtelenül felszálló ágban van, amire példaként a nagy, nemzeti öncsalást, a tavalyi kibővített EB-re való kijutást, és az ottani kifutott szereplést hozza fel:

De azért mégiscsak válaszolnia kell arra, hogy mi történt Luxemburg (meg Andorra) ellen, és válaszol is. Megtalálja a probléma valódi felelőseit.:

Voltak évek, amikor százával szűntek meg évente az egyesületek, futballpályák, amikor szélnek eresztették a Bozsik-program több száz edzőjét, és több tízezer gyermekét, amikor gyakorlatilag eltűnt az iskolákból a testnevelés, amikor egyetlen nemzetközi meccs lejátszására alkalmas stadionunk sem volt, az elkezdett felújításokat is leállították, amikor a bajnoki címet elbukó csapat játékosait a pályán verték meg a nézők, amikor a közszolgálati televízió illetékesei cinikusan kijelentették, hogy a válogatott mérkőzéseit nincs értelme közvetíteni, mert nem kifizetődő, amikor a bajnoki meccsek sem kerülhettek képernyőre, vagy ha mégis, akkor sem kaptak értük jogdíjat a klubok, amikor a teljes sportmédia külföldi kézben volt. Voltak itt hosszú-hosszú évek, amikor az MLSZ szinte semmi állami támogatást sem kapott, még az albérletéből a saját székházába is csak a harmadik világra jellemző UEFA- és FIFA-támogatásból költözhetett át, amikor a válogatott játékosok maguk mosták a hiányos szerelést, amikor az öregfiúk-bajnokságokban szereplők létszáma meghaladta az egyre fogyó gyermek- és ifjúsági játékosokét.

Azt azért senki sem gondolhatja komolyan, hogy ezek az évek hosszú távú keserves következmények nélkül múltak el, vagy hogy mindezt büntetlenül meg lehet csinálni egy sportággal, egy országgal. 

Tehát, ha jól értem, a válogatott azért kapott ki Luxemburgtól és Andorrától, 

  • mert 10 éve nem volt az MLSZ-nek saját székháza,
  • mert 10 éve a tévé nem adta a meccseket,
  • mert 10 éve a futballisták maguk mosták a mezüket.

Itt mindenképpen meg kell hajtanunk kalapunkat a propagandistai teljesítmény és a szolga vaslogikája előtt. Tehát

semmiképpen nem a közpénzek százmilliárdjait teljesen fölöslegesen egy teljesítményhiányos, korrupt, unalmas, eredménytelen és nézhetetlen üzletágba, a szórakoztatóipar megcsúfolásába öntő Orbán a felelős,

hanem Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai, az MSZP, az SZDSZ, amiért nem tették ugyanezt. Amiért abból indultak ki, hogy a showbiznisz attól az, ami, hogy eltartja önmagát.

Nem, Szöllősi szerint senki nem felelős. Sem a játékosok, sem az MLSZ-elnök, sem a szövetségi kapitányok, sem a tehetséges futballistát mutatóba se produkáló, cserébe agyondotált akadémiák. De legfőképpen nem felelős a kormány, amelyik végre a helyén kezeli a futballt:

a bajok legfőbb okát még mindig a múltban és a régmúltban kell keresni.

Tehát ezek a büdöslábú komcsik. Meg az elmúlt 8 év.

De a jövő sikereiért már ők a felelősek. Már ti. a NER-emberei, meg a fideszisták. Csak a kudarc mindig a másé. Csak épp azt nem tette hozzá, hogy politikai értelemben.

Fel nem tűnik neki, hogy már majdnem 8 éve a gazdája van kormányon.

Mondjuk tavaly már úgy volt, hogy a jövő elkezdődött, idén megint visszatért a múlt. Furcsa és különös ez a világ, ahol 2016 az Orbán érdeme, 2017 meg a Gyurcsány kudarca. Kicsit mintha össze volna keverve ez az időrend a ennek az embernek a fejében.

Szöllősit néhány államilag dotált Fidesz-lap vezetése mellett egyelőre csak egy Puskás-ügyi nagykövetséggel dobta meg a NER a hű szolgálataiért. Ideje volna esetleg kinevezni valami magyarázkodásügyi és felelősség-áthárításügyi miniszterré talán.

Nála szervilisebb embert háthatáron túl se találni. A referenciamunkáját mindenesetre letette az asztalra.

Facebook Comments